Коронавирусът променя психиката ни

7035
Коронавирусът променя психиката ни
Снимка: iStock/Guliver

Психо-емоционалното състояние на хората, в чиито семейства има положителни случаи на COVID-19, често пъти се травмира силно заради случилото се. Това каза за Радио „Фокус” - Пирин психологът и психотерапевт Бисера Борисова. Тя отбеляза, че по време на извънредното положение е давала безплатни консултации и много хора са се свързали с нея. „Надявам се, че съм била полезна, но поне това, което получавах като обратна връзка, показва, че са доволни. Сега също продължавам да съм до всички, така че ако някой има нужда – може да ме намери”, каза още тя.

Борисова посочи, че най-често хората, които са се обаждали, са имали нужда да споделят какво се случва в семейства им.

Психичните заболявания имат своите физически симптоми

Някои проучвания показват, че психичното заболяване често може да се прояви като физически симптоми. Депресията може да се прояви като ...

„Имаха нужда да говорят за тяхното психо-емоционално състояние. Доста от тях бяха изплашени и не знаеха как да се справят. В един момент доста дейности бяха спрени, финансовото състояние на хората също се влоши, което също е фактор за дисбаланс. Когато мисли как да си купи насъщния и да си плати сметките, човек се стресира. Отделно се тревожехме от опасността от тази зараза, особено за хората в семейството, които имат по-тежки съпътстващи заболявания. Целият този дистрес, тоест високите нива, се отразяват на психиката и точно това предизвиква напрежението вътре в личността, което или ще се прояви като агресия или като депресия”, посочи тя.

Психологът обърна внимание на това, че и в двата случая хората са имали нужда от помощ, защото в такава ситуация трудно могат да се справят сами. „При такива случаи е важно да търсим помощ от специалист, защото нещата могат да се задълбочат. Не искам никого да плаша, но моля за бдителност. Не забравяте, че не винаги човек може сам да осъзнае, че има някакъв проблем, но пък близките, които го познават, могат да забележат тези неща, да бъдат добри, да го подкрепят и да потърсят специалист”, коментира тя.

Психиката на хората, преболедували COVID – 19, както и на техните семейства, се променя след вируса, категоричен е специалистът.

„Страхът, който изпитват определено отключва състояние, което влошава психиката. При едните хора говорим за проява на по-агресивно поведение, а при други за затваряне в себе си”, каза още тя.

С години ще се съвземаме от психологическия шок от коронавируса

СЗО разработва стратегия срещу стреса След пандемията от COVID-19 ни чака емоционална такава и тя ще бъде с грандиозни размери. Това за...

Психологът посочи, че всичко това зависи от самата личност, от характера и начина на живот.

„Изобщо от историята на човека, в това число жизнената среда. При всички положения възникват проблеми на психично ниво. Не забравяйте, че при всяко едно заболяване всичко първо започва от психиката. Всичко започва оттам, а след това достига до тялото. Между другото при този вирус се наблюдава и това, че засяга психиката. Има сигнали, които са подадени за това. Не ни чакат лесни дни, затова е важно да сме добри и да се подкрепяме в обществото. Това е много важно, за да се премине през каквато и да е било кризисна ситуация”, коментира тя.

Борисова апелира да не се прибягвам към самолечение при такива ситуации, особено с медикаменти.

„Нека хората търсят консултация със специалист, който да прецени дали е необходимо да се изписват хапчета или е необходима друга терапия. По принцип аз съм на мнение, че лекарствата, които се изписват от психиатри, няма да решат проблема. Смятам, че много по-добре е такива хора да говорят със специалисти, защото при такива ситуации е необходимо да се споделя. Това е по-доброто лекарство”, заяви психологът и психотерапевт.

По-крехко ли е психически днешното поколение?

Действително ли днешната младеж боледува по-често от психически заболявания? Младото поколение днес се опитва все повече и повече да ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com