Костадин Ангелов с 3 сценария за постигане на колективен имунитет

3246
Костадин Ангелов с 3 сценария за постигане на колективен имунитет
Снимка: БГНЕС

Три сценария за срока на постигане на колективен имунитет представи министърът на здравеопазването н в оставка проф. д-р Костадин Ангелов. Песимистичният е за края на месец август, реалистичният за края на юли и оптимистичният за края на юни.

Според Ангелов извънредното положение трябва да бъде удължено с 1 месец. За липса на мерки може да се мисли при 65-70% имунизиране с двете ваксини, когато заедно с преболедувалите хората с имунитет у нас ще станат 3 млн. души, обясни още министърът в оставка. Той информира още, че се планира разхлабване на мерките в театрите, където да се позволи 50% присъствие.  

Пореден спад в броя на новите случаи, над 300 000 са вече оздравелите от коронавирус у нас

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза пореден спад и като абсолютно число, и като процент. 2185 са новооткритите сл...

Проф. Ангелов заяви, че няма данни за починали след поставяне на втора доза ваксина срещу коронавирус. 

"Справяме се и с третата вълна на коронавируса, което означава, че взетите мерки бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За голямо съжаление, загубихме и продължаваме да губим човешки животи. Това е най-голямата тежест, която ще продължим да носим като лекари. Ние не помним броя на излекуваните пациенти, а само тези, които сме загубили. 14 708 са изследваните проби за деня. 2 186 са нови случаи, което прави 14,9% от всички нови тестове. 261 са новохоспитализираните със средна възраст 54 години. 71 лица са под 19-годишна възраст. 9 523 са в лечебните заведения, като тенденцията за намаляване на хоспитализираните е трайна. 811 са настанени в интензивните структури.", заяви министърът.

По думите му, ще изминат няколко седмици докато се усети чувствително намаляването на броя на хоспитализираните. Той допълни, че това ще бъде резултат от спада в заболеваемостта.

"Обърнахме тенденцията - над 18 000 са излекуваните за последната седмица, а новозаразените са 15 000. Тенденцията за намаляване на хоспитализираните е трайна по области. Намалява и заетостта на леглата", съобщи още той.

Сбогом на Националния оперативен щаб

Националният оперативен щаб (НОЩ) се превърна във важен фактор в живота на българите през последната година. Месеци наред нетърпеливо с...

"За месец април ще получим 324 000 дози ваксини - това ще позволи да правим по 20 000 имунизации на ден. Престои да получим и големи доставки от Пфайзер през април и май и юни, като до лятото можем да правим по 55 000 ваксинации на ден", разкри здравният министър.

"Логично бе да се разформира Щабът, защото дойде края на мандата на това правителство. Нека да се спре с политиката и да не се търси, да не се търсят задни мисли в тази заповед. Брифингите продължават. Следващият премиер ще прецени органът, който ще наеме за коронакризата", каза министърът в оставка.

По отношение на 14-дневната смъртност от коронавирус, която е 24 на 100 000, сме на второ място в ЕС след Унгария, която е с 37 и на второ място на Балканския полуостров след Северна Македония. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"14-дневната заболеваемост в България е 570 на 100 000 души. В последните дни тя е около 515, 520 и се надявам в следващата седмица в страната да падне под 500 на 100 000. Това ни отрежда 11-то място сред страните в ЕС и Европейското икономическо пространство, като преди нас са Унгария, Кипър, Полша, Швеция, Франция, Естония, Словения, Хърватска, Нидерландия и Чехия. Това ни отрежда 4-то място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Северна Македония", допълни Кунчев.

Министър Ангелов и доц. Кунчев ще продължат да информират обществото за COVID-19

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще продължат да...

Той съобщи още, че в страната разликите между областите вече не са драстични: "Хубавото е, че половината от страната е със заболеваемост под 500 на 100 000. С най-висока заболеваемост продължава да е София-град с 837, Варна – 816, Русе – 756, Перник – 725, София-област – 706 и Бургас – 680. Най-ниска е заболеваемостта във Видин – 327, Разград – 328, Кърджали – 420, Пазарджик – 448, Габрово – 455."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com