Костадин Ангелов: В България към момента няма здравна криза

3407
Костадин Ангелов: В България към момента няма здравна криза
Снимка: БГНЕС

"Върнахме брифингите, за да може до хората да стига действителна информация, а не да се разпространяват новини за затваряне на градове, КПП-та, купуване на руски ваксини и други неверни новини. Информацията ще бъде предоставяна в четвъртък в Министерството на здравеопазването, ще ги водя аз, заедно с представители на Щаба". Това коментира пред btv здравният министър Костадин Ангелов.

Брифинги за коронавируса - всеки четвъртък

По думите на здравният министър всяка система, която се управлява йерархично, се управлява добре, а такава е тази на здравната система. И затова всичко е под контрол.

"В България към момента няма здравна криза. Разработват се ясни и точни критерии за бройката на заболелите от COVID-19 по места. Нека не създаваме усещане у хората за страх и паника. България е на 26-то място от 29 по заболеваемост от коронавирус в Европа. Ситуацията е контролирана. Хората могат да бъдат спокойни. Броят на болните в болниците също не се е повишил в последните два месеца", каза още здравният министър.

До дни ще стане ясно дали въобще ще се променя нещо в подхода в училищата, но Костадинов отново категорично подчерта, че няма да се затварят училища. Става върпос за двуседмичен гратисен период, в който властите са си дали срок да видят как ще работи системата и има ли нужда от пренастройване.

Ученик с коронавирус и в столичното 119-о училище

Отново карантина в училище заради положителна проба за COVID-19. Училището този път е 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” в Софи...

Не знам на какво се дължи слуха за затваряне на училища в края на октомври. Категорично нямаме такива планове. Вариант за връщане на КПП-та също не се обсъжда.

Министър Ангелов бе категоричен че, няма да се да се спира отново и бизнеса.

"Нашите решения са на база цялата комплексна информация. Нека хората прочели една статия, да не смятат, че ще променим стратегията си. Ние налагаме мерките, които са най-добри за гражданите", каза проф. Костадин Ангелов.

"Дистанция, дезинфекция, дисциплина и предпазни средства са мерките, които хората трябва да спазват срещу коронавируса", припомни здравният министър. Това са и основните принципи, които спазваме в извънредната епидемичнаобстановка, подчерта той и добави, че за момента няма данни, заради които да се налага тяхната промяна.

"Депутатите трябва да носят маски - така те ще дадат пример. За неносене на маски ще има санкционирани представители на Националния съвет на БСП след партийната сбирка през уикенда. Премиерът Борисов също ще бъде глобен след посещението си в Ловеч. За неносене на маски ще има глобени и от учредяването на партията на Цветан Цветанов", завърши министърът на здравеопазването.

И още здравни теми:

Ще ни затворят ли отново заради коронавируса?

Няма какво да се лъжем – дори и най-големите неверници в България относно COVID-19 със сигурност си задават този въпрос. И причин...

Ремонтът в Александровска болница започва. До края на годината предстои отпускане на още средства по инвестиционната програма, която беше одобрена преди аз да бъда министър, заяви още проф. Ангелов.

Той не даде конкретни срокове, в които ремонтите в Александровска болница ще бъдат извършени. Програмата е три годишна, каза още проф. Ангелов, който преди да бъде назначен за министър на здравеопазването беше директор именно на Александровска болница, където има помещения в покъртително състояние, по думите на настоящия министър, от 50 години.

Предстои и старт на строителството на филиали на Спешна помощ в Северна България като част от плана за модернизация. Предстои и доставянето на нови линейки, съобщи министърът.

В Русе имаме възможност да започнем строителство на нови центрове и ремонт на стари, уточни проф. Ангелов. Така, там където няма ЦСМП, ще може да бъдат изградени нови и хората да получават навременна медицинска помощ. Имаме и достатъчно лекари, каза още здравният министър.

Той припомни за одобрението на средства за закупуването на хеликоптерни линейки. Първоначално е съобщено, че държавата с евросредства ще купува 2 въздушни линейки, но проф. Ангелов каза, че предстои да се реши броят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване