Костадин Ангелов за COVID-19: България е 8-ма по смъртност и 25-та по заболеваемост в ЕС (ВИДЕО)

13712
Костадин Ангелов за COVID-19: България е 8-ма по смъртност и 25-та по заболеваемост в ЕС (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

В ЕС и Обединеното кралство - за последния отчетен период 11  - 24 септември България е на 25 място от 31 страни със заболеваемост 33,3 на 100 000 население и на 8-мо място по смъртност с 1,11 на 100 000 население.

За страната към настоящият момент са определени общо 8 415 болнични легла за пациенти с COVID-19, от които 7 307 за пациенти в неусложнено състояние и 1 108 за интензивни пациенти. Към 30 септември е запълнен 10,5 % от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 4% от леглата за интензивни пациенти.

Ремдесивир: "Имаме достатъчно количества, разпределени по всички РЗИ-та. Заявките за месец октомври са направени и ще бъдат осигурени. Няма недостиг на препарата - ще го имат всички нуждаещи се български пациенти".

Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов, член на Националният оперативен щаб, за разпространението на коронавируса у нас, на пресконференция в здравното министерство. Брифингите на НОЩ се възобновиха заради усложнената ситуация с COVID-19 в България и очакваната вълна от нови случаи с активирането на сезонните грипове. По този повод и извънредната епидемична обстановка в страната беше удължена до 30 ноември.

Брифингите ще се провеждат всеки четвъртък в 10 часа в здравното министерство, като на тях ще присъстват различни членове на НОЩ. Те ще бъдат не повече от 30 минути, като всяка медия ще има право на един въпрос, уточни здравният министър.

Какво сочат данните от последните 24 часа за България, Балканите и света? Ново увеличение на случаите на коронавирус у нас, 12 души са починали за денонощие

За последното денонощие има 286 нови случая в България, проведените тестове са 4 934. По области и настоящ адрес най - много са регистрираните случаи в: Благоевград - 34, Бургас - 19, Варна - 6, Габрово - 17 ,Кърджали - 13, Монтана - 12, Пловдив - 24, София - град - 57, Стара загора - 20. Общо потвърдените случаи у нас са 20 833, от тях 5 374 са активни. 14 634 са излекувани, 145 от тях през изминалото денонощие.

За периода 24 - 30 септември тенденцията: Общият брой на заразените за тази седмица се е увеличил с 1550 души, докато увеличението в броя на излекуваните е 767. Общият брой на хоспитализираните пациенти е нараснал със 111 души, а броят им в интензивни отделения - с 15 души, като към 30 септември критичните пациенти са 30 души. Данните за тази седмица не позволяват да се направят заключения и не може да служи за вземане на решения за действия, подчерта проф. Костадин Ангелов.

Данните, които изнесе министърът на здравеопазването, са на Центъра за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм и на СЗО. Те могат да се намерят и на единния информационен портал.

В световен мащаб потвърдените случаи на коронавируса са вече над 33 млн. души, според американския университет "Джонс Хопкинс". От тях оздравелите са над 23 млн. души, а смъртните случаи преминаха границата от 1 млн. души.

Един от най-големите потенциални рискове пред здравната система в условията на пандемия е недостатъчният брой на медиците и тяхната натрупана умора.

"Освен това ежедневно нараства делът на заразените медицински специалисти. Те запазват същият темп и тенденция около 5,6%, какъвто е тя и за цялото общество. Към момента са отчетени общо 1 152 заразени медицински специалисти, от които 409 лекари и 387 медицински сестри. Останалите са друг медицински персонал. Към 30 септември общият брой на активните случаи е 227, от които на домашно лечение са 189, 36 са в лечебни заведения и 2-ма са в интензивни структури. По категории на домашно лечение са 78 лекари, 59 медицински сестри, 29 санитари, 1 фелдшер и 28 друг персонал. В болници са: 15 лекари, 10 сестри, 7 санитари, 1 фелдшер и 3-ма друг медицински персонал. В интензивни отделения са 1 лекар и 1 медицинска сестра", отчете здравният министър.

Обезпечеността на здравната система с лични предпазни средства (маски, ръкавици, гащеризони, дезинфектанти и пр.) е налична на наионално ниво за повече от 3 месеца напред, каза Ангелов. Болниците имат запаси за специализирани гащеризони - 20 месеца, шлемове и предпазни очила - 16 месеца, каза още той.

Доц. Кунчев посочи два факта за коронавируса, които го притесняват най-много

По отношение на учебната година от началото й към 30 септември заболелите от коронавирус, с положителен PCR тест, деца в детски градини са 12, в училища - болните ученици са 117. Заразените учители в детски градини са 14, а в училищата - 72-ма. Болни от коронавирус непедагогически персонал в детските градини са 49 души, а в училище - 20. Под карантина са: деца - 539, ученици - 4 043, учители в детски градини - 37, учители в училища - 116, непедагогически персонал в ДГ - 35, в училищата - 16. Под карантина са 34 групи в детски градини и 180 паралелки в училищата в страната, обяви здравният министър.

"Държа да подчертая, че процентът на заболелите ученици, деца и учители е по-нисък от средния на заболеваемост или близък до него - такъв, какъвто е той за цялото общество, което ни дава правото да направим заключението към днешна дата, че нямаме по-висока заболеваемост в българските училища и детски градини", категоричен беше проф. Костадин Ангелов.

Предложение: 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител

България на Балканите и в ЕС

Ние сме на 8-мо място по смъртност и 25-то по заболеваемост в Европа. За щастие смъртността у нас постепенно спада и от 2-ро място, ние вече сме задминати от една голяма група страни в Европа: Малта - с най-висока смъртност, после - Испания, Румъния, Чехия, Франция, Унгария. Ние делим 8 и 9-то място с Хърватска и сме с еднакви показатели. Тенденцията в Европа - след един сравнително спокоен септември, започна вълна на повишаване на заболеваемостта. В Испания, Холандия, Франция, Великобритания, Южна Германия започна доста по-рано. Там достигна и по-високи стойности. Но ние също от миналат седмица бележим ръст. Нашият ръст седмично към момента е +57%, има няколко страни с по-висок - 127%, 80% и т.н. Това обясни доц.д-р Ангел Кунчев - националният здравен инспектор.

По отношение на Балканите. Тук имаме много големи разлики между страните. Водеща е Черна гора с огромна заболеваемост от 527 на 100 000 население. Тя е на второ място в света след Израел и нейните 870 заболели на 100 000 души население. Следват Босна и Херцеговина - с 91 на 100 хиляди, Северна Македония с 81, Албания - 60, Косово41, България - 33, Гърция - 40, Турция - 25 и Сърбия - 12. Всъщност на Балканите от нас с по-малка заболеваемост са само Сърбия и Турция. Това беше и причина в новите заповеди на министъра да продължим ограниченията за Израел и Черна гора, както и да въведем отрицателна проба от тест, както и да въведем ограничителни мерки за Украйна, каза Кунчев.

Разрешиха спортни състезания на закрито с публика

Тенденция за България

В социалните мрежи има опити да се каже, че не изчисляваме както трябва и не се справяме с показателите. В момента, ежедневно ние отчитаме 23 показателя. Отчитаме положителните проби. Няма особена разлика в тенденцията. От всички положителни 20% дават някаква клиника, а около 5% имат нужда от медицинска помощ. Няма голяма разлика в това отношение от началото на пандемията. Но постепенното повишаване на заболеваемостта започна да се отразява на приема в болници. Виждате, че дълго задържахме към 700, сега вече сме на 800 - съответно са увеличени и пациентите на интензивни грижи. Това е ситуацията към момента. Тя не е лоша, но има тенденция на повишаване и трябва да го съобразим, очерта прогнозата си националният здравен инспектор.

Защо това е така и обречени ли са всички пациенти с коронавирус, попаднали в интензивни отделения? Още от отговорите на Националния оперативен щаб.

Какво трябва да знаят родителите за яслите, детските градини и училищата в условия на COVID-19?

Министерството на здравеопазването публикува полезни препоръки за родители на деца, които посещават детски градини и училища, в условия...

Заболеваемостта във въоръжените сили на България

Въоръжените сили са все още по-изолиран контингент, макар и няколко десетки хиляди, заедно с учащите, представляват модел за поведение, който може да бъде реплициран и в останалата част на страната. Там разпространението на болестта все още е клъстърно и все още под контрол. От началото на епидемията имахме няколко огнища. Общият брой на заразените е 96. Тук влизат и заразените медици и сестри от ВМА - техният брой е 46. Имаме 10 заразени курсанти. Те пристигнаха в училищата заразени вече. Открихме ги, защото активно ги търсим. В момента всички са карантинирани и проблемите са решени.  Най-големите огнища в едно поделение в Централна България имаше 30 души, в източна България - 16 , което повече от 10% от самото войсково поделение. Около София също имаше 20 души в 2 поделения - които представляват около 10 % от личния състав. Тези процеси са преодолени, защото тук не е само важна заболеваемостта във Въоръжените сили. Ако имаме повишаване на случаите, което би довело до изваждане от строя на войскова единица, това вече са стратегически загуби а държавата. Нашите отговорности са много сериозни в тази насока. В момента ситуацията е овладяна. Така отчете ситуацията във въоръжените сили председателят на НОЩ генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Във Въоръжените сили коронавирусът се разпространява клъстерно и е под контрол

Във ВМА активно се лекува коронавирус с кръвна плазма, каза още той. На 19 души сме преливали плазма, на нея се залагат големи надежди

Докато траеше изложението на статистиката ми направи впечатление, че поне 15% (от присъстващите на брифинга) не носят маските си както трябва. И в тази насока бих искал да ви кажа, че на 8 септември в "New England Journal of Medicine" излезе статия, която дава общите насоки - какво трябва да направим, за да изчакаме ваксината без да се разболеем. Шансът е носенето на маски, защото още 1936г. е установено, че носенето на маски намалява вирусният товар при тогавашната инфекция от вариола. И че тези, които носят предпазни маски, прекарват болестта леко и изграждат имунитет. Това е доказано напълно в азиатските страни, където има такава традиция от 2002-3г. с ТОРС епидемията. Това уточни Мутафчийски за предпазните маски.

COVID-19: Спорни въпроси от родители и отговорите им

Пандемията от коронавирус подложи на изпитание не само здравната и образователната система в страната, но и всички родители и работещи ...

Той даде пример истински случай за разпространението на коронавирус на круизен кораб в Аржентина. Капитанът издава заповед - Целият персонал носи маски висока степен на защита, а всички пасажери - хирургични маски. В резултат заразените с коронавирус - 80% прекарват болестта безсимптомно или с лека симптоматика. Докато при подобни ситуации на други круизи, където няма такова изискване, процентът е точно обратния - само 20% изкарват болестта леко. Още повече се доказа, че заразата се разпространява не само по въздушно-капков път, а аерозолен път. Самият въздух тук при кашляне би задържал заразата за повече от няколко секунди - както е при капчиците - минути и повече. Ако не се проветряваше помещението, тогава вече става доста по- наситено на вируси. Това са неща, от които не се умира, затова маската трябва да се носи правилно. Вече има и публикации за ползата от носене на маски и навън, но е задължително вътре. Това е отразено и в заповедите на министъра на здравеопазването, напомни генерал-майор Мутафчийски.

Забелязано от репортер на Actualno.com:

Въпреки предварително обявените противоепидемични мерки от здравното министерство имаше представител на медиите без маски. На входа на министерството дори се раздаваха такива. Ива Николова - репортер на ПИК беше в залата за пресконференции без маска. Въпреки това тя не беше санкционирана, а толерирана. По време на брифинга тя не спази молбата на здравния министър всяка медия да зададе по 1 въпрос. Заради това и Actualno.com не можа да попита НОЩ за по-подробната статистика за заболеваемостта от коронавирус, с която разполага здравното министерство. Искахме да разберем, кога тя ще бъде достъпна за обществеността и медиите.

Цялата пресконференция можете да гледате на живо в следващото видео:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com