Ковид лекарство за милиони купува държавата през Мис България 2009 и съпруга ѝ

23587
Ковид лекарство за милиони купува държавата през Мис България 2009 и съпруга ѝ
Снимка: Getty Images/Guliver

Лекарство срещу коронавирус на стойност 7 197 000 лв. с ДДС купува здравното министерство от фирма на Антония Петрова - Мис България 2009, Мис Русия 2012, и съпруга ѝ Ивайло Батинков, научи Actualno.com.

Снимка: Личен фейсбук профил Антония Петрова-Батинкова

Процедурата е обявена днес по обед. Става въпрос за доставка на разрешен за употреба едва от 12-ти ноември лекарствен продукт Regkirona (INN Regdanvimab). Притежател на  разрешението за употреба е на Celltrion Healthcare Hungary Kft. Лекарството е предназначено за лечение на възрастни с коронавирусна болест. Прогнозните количества са до 6000 опаковки за 2000 пациенти.

В Министерство на здравеопазването е постъпило писмо от "Топ Хоспитал Сървис" АД с предложение дружеството, в качеството на представител на унгарската компания Celltrion Healthcare Co, да доставя на българския пазар моноклоналното антитяло Regkirona concentrate for solution, като алтернативна възможност за лечение на пациенти с COVID-19.

Справка в Търговския регистър сочи, че съпрузите Ивайло Батинков и Антония Петрова-Батинкова, заедно с Цветан Димитров, са в Съвета на директорите на "Топ Хоспитал Сървис", като действителен собственик се води Батинков. По-специално Антония Петрова е член на СД на дружеството от края на миналата година.  

 

Заради спешност процедурата ще се възложи на тяхното дружество чрез договаряне без предварително обявление. Мотивите за това са няколко.

С доклад на главния държавен здравен инспектор към 5-ти ноември е отчетено, че регистрираната 14-дневна заболяемост в страната е 924,75 на сто хиляди население, което определя 11-то място на страната в света и 6-то място сред държавите от ЕС/ЕИП по новорегистрирани случаи. Регистрираната 14-дневна заболяемост на регионално ниво варира от 251,9 на 100 000 население в област Кърджали до 1 329,4 на 100 000 население в област Монтана, като в 10 области надхвърля средната за страната. Наблюдава се също нарастване на броя на хоспитализираните случаи на COVID-19, както и на настанените в структури за интензивно лечение. За последните 14 дни броят на пациентите, приети за болнично лечение, е 11 821 спрямо 9 110 за предходните две седмици или е изчислен ръст от 29,76%.

Броят на пациентите в структури за интензивно лечение съществено надминава този на приетите през първата вълна (ръст с 21,7% спрямо пиковата стойност от 595 приети за интензивно лечение) и е с 11% под максималната заетост от 813 интензивни легла през втората вълна. Регистрираната 14-дневна смъртност в страната е 28,41 на 100 000 население, която е най-високата отчетена до момента от началото на пандемията. Спрямо пиковете на предходните вълни се отчита ръст съответно с 1,76% и 15,07%.

От наличните в Националната система за борба с COVID-19 данни за починалите от новия коронавирус лица се установи, че само 3,27% от тях не са постъпвали за болнично лечение. От хоспитализираните лица 44,9% са преминали интензивно лечение, 42,96% - кислородна терапия, 26,37% - вентилация, вкл. неинвазивна вентилация с положително налягане и 1,3% - екстракорпорална мембранна оксигенация.

Оценката на епидемичната обстановкасочи, че продължават проучвания за намиране на ефикасни лекарства за лечение на COVID-19, които да повлияват продължителността и тежестта на протичане на инфекцията. Същите ще спомогнат за прекъсване механизма на предаване на инфекцията, ограничаване разпространението на заболяването и подобряване качеството на живот при заболелите с по-тежки клинични форми на протичане, пише още в мотивите.

Решението за стартиране на процедура за купуване на 6 000 флакона от моноклоналното антитяло Regkirona concentrate for solution for infusion е взето на 11-ти ноември от ръководството на здравното министерство. Целта е така да бъде продължено обезпечаването на лечебните заведения за болнична помощ с моноклонални антитела в момент, когато цялото количество от първото осигурено моноклонално антитяло Casirivimab, Imdevimab вече е изцяло разпределено, доставено и се прилага в болниците.

Ден по-късно – на 12-ти ноември, Европейската комисия след препоръка от Европейската агенция по лекарствата, издаде разрешение за употреба на лекарствения продукт Regkirona (INN Regdanvimab), Celltrion Healthcare Hungary Kft.

Regkirona (INN Regdanvimab) е едно от двете лекарства с моноклонални антитела, които вече имат разрешение за употреба от Европейската комисия за лечение на COVID-19.

Моноклоналните антитела са предназначени да неутрализират коронавируса SARS-CoV-2, като се прикрепват към него и не му позволяват да проникне в човешките клетки.

Regdanvimab е проектиран да се прикрепя към spike-протеина на SARS-CoV-2. Когато е прикрепен към него, блокира взаимодействието му с ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (АСЕ2) на човешките клетки и така инхибира последващото навлизане и репликация на вируса в тях. Regdanvimab проявява неутрализираща активност с концентрация, осигуряваща инхибиране (подтискане) на вирусната инфекция в клетки гостоприемници, се сочи още в документацията към откритата от МЗ нова процедура.

Какво е ACE2 - ензимът е част от ренин-ангиотензин системата в човешкия организъм. Това е хормонална система в човешкото тяло, която регулира кръвното налягане и електроцитния баланс в организма ни. Нейните два основни стълба са хормоните ангиотензин I (ACE) и ангиотензин II (ACE2). Първият де факто е родителят на втория (ангиотензин I се получава чрез действието на ензима ренин, от протеин (алфа-глобулин, α-глобулин), секретиран от черния дроб в кръвния поток. Когато кръвта преминава през белите дробове, друг ензим - ангиотензин-преработващ (конвертиращ) ензим, ACE, разделя ангиотензин I като образува ангиотензин II), но вторият е хормонът, който стимулира производството на други важни хормони – например алдостерон, който усилва усвояването на натрий и отделянето на калций, за да има организмът ни по-добро усвояване на вода. Балансът на ангиотензин I и ангиотензин II осигурява правилното функциониране на ренин-ангиотензин системата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com