Край с брифингите на Щаба за коронавируса

6454
Край с брифингите на Щаба за коронавируса
Снимка: Министерски съвет

Фактите когато говорят, е безспорно – ние се справихме прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори и трети вълни, но с приключването на ежедневния брифинг на Националния оперативен щаб целя само едно ... Това заяви премиерът Бойко Борисов, който първоначално не уточни какво точно цели.

"Някакси това непрекъснато включване на Щаба създава безпокойство, вирусът не е приключил, но ние чисто психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живота", добави министър-председателят. И няколко пъти натърти, че кризата не е завършила.

За Борисов, това което "направихме", никой друг в света не го е направил. "Снощи доц. Мангъров ми каза - когато има победа, победителите са много". "Дано нямаме повод наново да възстановим Щаба", добави Борисов.

Премиерът уточни, че НОЩ не се разформирова и засега ще действа до 31 декември тази година. Задачата ще е да координира подготовката, да има готовност при лошо развитие на нещата.

Зараза с коронавирус в сливенска болница, но иначе 4 пъти повече оздравели от разболели се за ден

За изминалото денонощие са открити 22 случая на коронавирус при 1347 направени PCR теста. Общо имаме 2560 потвърдени случая. Това заяви...

"Благодарност не сме очаквали", продължи Борисов и отрече, че е всявал паника заедно с НОЩ, защото "всяка една телевизия от сутрин до вечер" излъчвала колко са болните по света, смъртните случаи, гробовете. По думите му, нямало лидер в света, който да не казвал на хората да си останат вкъщи. И заяви, че най-меките мерки, с най-добрия резултат, за най-кратко време, са в България.

На въпрос какво отпада от 15 юни, отговорът беше, че две неща са категорични - дистанция и дезинфекция. "Не трябва за всяко нещо да пишем и четем какво ще се случи буква по буква. Всеки може по желание да си носи маска - който е по-страхлив, да си носи", уточни Борисов. В крайна сметка и каза, че "политическото решение е мое" - за отпадането на мерките от 15 юни нататък. "Да, трябва да си миете по ръцете", раздразни се Борисов, след като два пъти беше питан за 14-дневната карантина при влизане от чужбина, за носене на маски на закрито. Идеята ни засега е всички мерки да отпаднат, обобщи националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Все пак Борисов уточни, че засега от най-тежко заразените държави в Европа няма да се маха карантината от 14 дни, но не уточни кои държави има предвид. А премиерът каза и, че "и без това стадионите ни не се пълнят".

Не сме приключили още - така Борисов отговори на въпрос на телевизия "7/8" колко от парите за здравно министерство и МВР, отпуснати заради коронавируса, са похарчени. Не водя отчет, ще се отчетем, обеща той, като уточни и, че "на всички лекари, работили с коронавируса", са дадени по 1000 лева месечно.

Попитан дали не се притеснява от привнесена отвън зараза заради разхлабването на мерки за влизане на хора от чужбина, той отвърна, че го е страх, но икономиката трябва да заработи.

Пак повече оздравели, отколкото заразени за денонощие в България

19 нови доказани случая на коронавирус има за вчерашното денонощие, като 9 са влезли в болница. Направени са 1220 PCR теста. С това пот...

Статистиката

25 са новооткритите случаи на коронавирус в България за последното денонощие, от 1174 направени PCR теста т.е. има увеличение на заразяемостта - 2,12% спрямо 1,63% вчера сутринта (22 случая от 1347 теста). Така вече потвърдените случаи са 2585, при направени 85 435 PCR теста.

7 от новите случаи влизат в болница, а общо 141 са в болница, но само 8 са в интензивно отделение. 50 души са били на апаратна вентилация заради COVID-19 от началото на епидемията, като само 11 са екстубирани т.е. оцелели. 8 от новите случаи са в София, 7 са в Пазарджик. Има още 2 заразени медици, общо станаха 270 случая, като от тях 96 са лекари, 104 са медицински сестри и акушерки, другите са различен медицински персонал - например шофьори на линейки, санитари. 262 са се заразили на работа, 153 са излекувани, починали са 3.

Оздравели са рекордно много за 24 часа - 116, като общо вече са 1322 души т.е. 51% от всички регистрирани случаи. Починали са 147 души, т.е. има 1 нов смъртен случай.

100 дни от създаването на НОЩ и 129 брифинга без извънредните отчете председателят на НОЩ генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той заяви, че 32 лаборатории са одобрени за изследване на COVID-19, а общо 143 лаборатории работят, но има сравнение в резултатите. 193 732 теста са направени в България, 85 435 от тях са PCR тестове, добави Мутафчийски. 27 677 изследвани на 1 000 000 население отчете генералът. 3448 са положителните PCR тестове - защото има повторно назначени PCR тестове, да се види дали са излекувани или не съответните пациенти.

Няма заразени деца и медици с COVID-19 за изминалото денонощие в България, няма починал

Улеснен съм много, защото новините са оптимистични. За вчерашния ден няма новозаразени деца и медици, няма и починал от коронавирус. То...

91 души са заразени в старчески домове, 14 са починали, като 37 от заразените са на персонал, а 37 случая са още "активни".

77 болници в България са лекували пациенти с COVID-19. От 747 интензивни легла, България е стигнала до 7473 легла, от които 1347 интензивни, с респиратори.

Мутафчийски напомни, че от 24 май насам кривите на оздравели и новозаразени вече са "прекръстосани" - повече оздравяващи от разболяващи се.

Актуална статистика за коронавируса вече ще може да бъде научавана ТУК!

Все още тече масовото изследване в Пловдив и най-вероятно следващата седмица ще има обобщение. Колкото до случаите в Сърница, националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че "вероятно" се е случило заради религиозни причини. Припомняме, че Рамазан Байрам приключи през миналия месец.

Повече заразени, отколкото оздравели - след над седмица на обратна тенденция

14 нови случая на коронавирус са установени в България, при направени само 606 PCR тестове. 2513 са потвърдените случаи на зараза. Това...

Досега в детска градина има 1 случай, но той не е свързан с работата, а с контактен в семейство на работещ. А Кунчев подчерта, че да се носи маска пази на първо място другите. През следващите 10 дни ще стане ясно кога ще се отворят университетите, както и училищата.

Без самодисциплина нямаше да стане. Благодаря на всички наши колеги, които работиха на първа линия. Благодаря на местната власт, на кметовете, на всички доброволци. Благодаря на правителството за навременните и решителни мерки, които спомогнаха да не се случват неща, които се случиха в много други държави. Благодаря на органите на МВР, които в даден момент на кризата бяха най-полезните хора - за спазването на карантината. Благодаря на здравно министерство, на РЗИ-тата, които и сега продължават да не спят - за установяването на заразените лица, за установяването на клъстерите, обобщи Мутафчийски. Той благодари и на индустрията, и на медиите - включително за това, че представяли различни мнения, защото така се постига информиран избор!

Проф. Тодор Кантарджиев обаче беше по-остър - как щяхте да реагирате, ако бяхме признали на ден номер 100 като главния епидемиолог на Швеция, че сме сбъркали при оставени по-либерални мерки? "Опитахме се да направим нещо и мисля, че го направихме", подчерта професорът. И добави, че сега трябва да се лекуват психическите последствия - "главно на тези, които не си вземаха лекарствата по време на коронавирусните мерки".

За финал се стигна до "камионите с трупове" и "яко ще измрем" - Мутафчийски заяви, че се извинява. Последва и атака от представителите на ПИК и "Телеграф" кой може да дава морални оценки - към Станислав Балабанов от "7/8", защото той зададе въпроси за втори път на пресконференцията.

Още: "Коронавирус: Северна Македония разваля картината на Балканите, огромна промяна надолу в данните за Франция"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com