Кризата COVID-19 в Европа продължава, СЗО заговори за постепенно отпадане на ограниченията

6922
Кризата COVID-19 в Европа продължава, СЗО заговори за постепенно отпадане на ограниченията
Снимка: iStock

СЗО заговори за постепенна отмяна на извънредните мерки и облекчаване на режима, наложен заради разпространението на коронавируса по света. Шефът на програмата заизвънредни здравни ситуации на СЗО доктор Майкъл Райън заяви, че страните, които искат да отменят ограничителните си мерки, трябва да го правят постепенно, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Карантината в много ситуации е доказала ефективността си за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Тази карантина обаче води и до сериозни икономически затруднения", отбеляза той, но подчерта, че "вероятно ще е лоша идея да се отменят всички ограничителни мерки едновременно", предаде "24 часа".

Тези ограничения според Райън трябва да отменят стъпка по стъпка успоредно с анализ на данните и укрепване на здравните системи за избягване на появата на нови случаи. Трябва даима готови системи за засичане на случаи, проследяване на контакти, карантиниране на възможни заразени и масово тестване, изтъкна експертът от СЗО.

Като първа стъпка в тази посока в четвртък (9 март) Съветът за сигурност на ООН ще проведе първото си заседание по пандемията от коронавирус, след седмици на разделения между петте си постоянни членове, заявиха в понеделник дипломати, цитирани от АФП. Миналата седмица заради редица разногласия, включително между Китай и Съединените щати, девет от десетте непостоянни държави-членки официално поискаха свикването на среща, в която да участва и генералния секретар на ООН Гутериш, припомня БГНЕС.

"Броят на заболелите в световен мащаб не намалява, а намалява броят на заразените за денонощие. Тенденцията се забелязва в Италия, в Китай няма смъртни случаи, но има заразени нови. Намаляват заразените в Испания. В САЩ обаче се развиват много бързо. При нас като че ли удържаме положението и се наблюдава тенденция за задържане.", обобщи малко по-късно по време на редовния брифинг генерал Мутафчийски, началник на Кризисния щаб към Министерския съвет в България.

Над 10 000 са вече жертвите на коронавирус в Съединените щати

Повече от 10 000 души са починали от коронавируса в Съединените щати от началото на епидемията, започнала в края на януари. Това съобщи...

Статистиката на Института "Джонс Хопиинс" показва, че в световен мащаб заболелите са 1 347 676, смъртните случаи са 74 744, а за излекувани се приемат 277 331 души.

Междувремено, за първи път от избухването на пандемията от коронавирус, Китай съобщи, че няма нови смъртни случаи, предаде Националната здравна комисия на страната, цитирана от АФП. Случаите в континентален Китай намаляват от март, но страната е изправена пред втора вълна от инфекции, донесени от чужбина, като здравните служители докладват за почти 1000 такива случая. Мокрият пазар в Ухан отвори отново, смята се, че именно от там е тръгнала заразата от коронавирус, която достигна размерите на пандемия за по-малко от 2 месеца. Според данните на "Джонс Хопкинс" заболелите в Китай в момента са 82,687, напъллно излекуваните - 77 322 души, а смъртните случаи са 3331.

В Южна Корея заболелите са 10 331. От тях смъртните случаи са 192, а излекуваните - 6694 души.

В САЩ ситуацията продължава да се влошава. Страната е начело в статистиката по брой заразени с 368 079 души. От началото на епидемията от коронавирус през януари в САЩ смъртните случаи в страната достигнаха 10 923 случая, най-много са жертвите в Ню Йорк - 3 485. За излекувани се приемат - 19 828 души. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща, че ще се тества редовно на COVID-19 заедно с вицепрезидента Майк Пенс, който ръководи действията на Белия дом за борба с коронавируса, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС. "Мисля, че вероятно ще направим доста тестове. Това не е най-лошата идея. Знаете, че системата за тестване - сега тя е много бърза и лесна", каза Тръмп пред репортери на брифинг. По-рано Пенс каза, че отново е преминал теста за коронавирус и заболяване не е открито. Тръмп беше тестван вече два пъти, и двата пъти тестът показа отрицателен резултат.

В Русия 6 343 достигна броят на заразените с коронавирус. Смъртните случаи са 47, а излекувани са общо 406 души.

Нова надежда за лечение на коронавирус

Противопаразитният препарат "Ивермектин" може да се окаже ефективен при лечението на коронавирус, смятат австралийски учени. Препа...

И в Иран расте броят на заразените - те вече са 60 500. Смъртните случаи са 3,739, а от здравното министерство са съобщили за 24 236 напълно излекувани.

В Европа

Кризата COVID-19 в Европа все още изглежда e далеч от преодоляването й. Оптимизмът на СЗО обаче се базира и на факта, че броят на заразените на ден на континента продължава да спада.

Светът е обърнал поглед към Великобритания след като късно снощи стана ясно, че британският премиер Борис Джонсън е приет в интензивно отделение. Според източници на BBC и Skynews - мярката е предпазна, за да бъде той под медицинско наблюдение и при необходимост бързо интубиран. За момента няма данни Джонсън да има нужда от реанимация - според най-близките му в партията, състоянието му е стабилно, макар и влошено. Временно функциите му ще изпълнява външния министър Доминик Рааб. В момента според данните на Университетът "Джонс Хопкинс" броят на заразените в страната е достигнал 52 279 души, 5 385 - са смъртните случаи, а за напълнло излекувани се приемат - 287 души.

В Италия позитивната вълна беше спряна от увеличеният брой на починалите в следствие на коронавируса: Службата за гражданска защита заяви, че дневният брой на официалните смъртни случаи от COVID-19 е нараснал до 636 в понеделник от 525 предния ден. По данни на Университетът "Джонс Хопкинс"- 132 547 са заразените, смъртните случаи достигнаха 16 523, а броят на излекуваните надмина 20 000 души и вече е 22 837. Страната е на трето място в световен мащаб по брой на заразените с коронаивирус. Италианският премиер Джузепе Конте обяви нова програма за стимулиране на икономиката, целяща да вложи до 400 милиарда евро в предприятия, претърпели загуби от пандемията коронавирус, съобщи АФП. В телевизионно обръщение към нацията Конте каза, че мярката представлява "най-мощната намеса в историята на страната". Програмата е в допълнение на 340 милиарда евро правителствени заеми, обявени миналия месец. Конте обясни, че половината от новия пакет ще бъде предназначена за експортно ориентирани компании, чийто оборот се е сринал през последния месец. Италианският лидер също призова всички да следват строгите мерки за ограничения, които са в сила от началото на март."Скоро ще видим нова пролет в Италия, но за момента трябва да останем у дома", каза Конте.

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

Премиерът Борис Джонсън е приет на интензивно лечение в болница с коронавирус, предаде ВВС.Той помоли външния министър Доминик Рааб да ...

Въпреки позитивизма на СЗО, Испания изглежда далеч от ограничаване на кризата. Страната е на второ място по брой на заразените с коронавирус - в страната те са 136,675 . Броят на излекуваните е 40 437, а смъртните случаи достигнаха 13 341. Испанският премиер написа емоционално обръщение към света и призова за нов план "Маршал", публикувано от The Guardian. Европа трябва да изгради военновременна икономика и да извади на преден план европейската устойчивост, възобновяването и възстановяването. Това следва да стане възможно най-бързо и с мерки, които да стабилизират публичния дълг, който сега много държави в ЕС поемат заради кризата. Необходим е нов план "Маршал" за Европа и всички институции на ЕС да застанат зад него. Испанският премиер Педро Санчес, който е лидер на Испанската социалистическа партия напомня, че сегашната Европа е "родена от пепелта на разрушението и конфликта". И подчертава – ако сме научили нещо от историята, то е, че ако не печелим всички, губим всички.

Негативната тендеция остава и във Франция. 833-ма души са починали от COVID-19 в болници и старчески домове във Франция през последните 24 часа. Това е най-високият брой смъртни случаи от началото на епидемията, съобщи АФП, цитиран от БГНЕС. "Не сме стигнали до края на пика на тази епидемия", каза министърът на здравеопазването Оливие Веран пред репортери. Той обяви, че общият брой на загиналите в епидемията от коронавирус във Франция е 8 911 души. Още 478 души са подложени на интензивно лечение през последните 24 часа, което е по-висока цифра в сравнение с предишните дни. Заразените в страната към момента са 98 984 души, а броят на излекуваните е 17 429.

Германия също е в плен на кризата COVID-19. По брой на заразените страната е на четвърто място в световен мащаб, след САЩ, Испания и Италия. Броят им достигна 103 375 души, смъртните случаи са 1 810, а за излекувани се приемат 28 700 души.

Словакия официално регистрира първите си смъртни случаи от COVID-19, съобщи здравният министър Марек Крайчи, цитиран от ДПА и "24 часа". Словашките власти вземат предвид само хора, за които е доказано, че са умрели именно от дихателното заболяване COVID19, а не заразени хора, които са починали от други болести, затова досега не е имало официални смъртни случаи от коронавируса в страната, отбелязва ДПА. Броят на заразените също е съвсем нисък - 534 души. Направени са обаче само 20 000 теста. Крайчи съобщи, че първата регистрирана жертва е починал на 30 март мъж. Той бил изписан от болница след една положителна и няколко отрицателни проби и починал от пневмония у дома си. Възрастта му и други подробности не се съобщават. Втората официална смърт от коронавирус е на жена на възраст над 65 години, която е била въввисоко рисковата група.

Австрия удължи ограничителните мерки до 1 май, но кацлерът Себастиан Курц намекна за отмяна на част от ограничителните мерки след това, ако гражданите на страната спазват стриктно правилата за социално дистанциране. В момента заразените с коронавирус там са 12 297, смъртните случаи са 220, а излекуваните са 3 463 души.

833 души починали във Франция за денонощие

833-ма души са починали от COVID-19 в болници и старчески домове във Франция през последните 24 часа. Това е най-високият брой смъртни ...

В същото време правителството на Швеция поиска от парламента да му предостави допълнителни правомощия - което може да бъде индикатор, че се ориентира към по-строги мерки или дори блокада в крайна сметка. Досега Швеция предприема значително различен подход в битката с коронавируса - тоест не прилага никакви строги мерки, каквито има останалата част на Европа. Вместо това правителството призова хората просто да носят отговорност и да следват насоките за социално дистанциране. Но магазините, ресторантите и бизнеса остават отворени. Посещенията в домове за възрастни хора обаче вече не са позволени. До момента в Швеция има 7 206 потвърдени случая на заразени и 477 смъртни случая. Въпреки че тези цифри може да изглеждат ниски в сравнение с Великобритания, Германия, Испания или Италия, населението на Швеция е само около 10 милиона души.

Позитивна новина от Белгия. Властите започнаха подготовка за поетапно излизане от режима на социална изолация, който беше въведен заради разпространението на коронавируса, заяви премиерът Софи Вилмес, цитирана от Риа Новости. "Всички се надяваме на завръщане към нормалния живот. Трябва да подготвим страната за преходен период. Връщането към нормалния живот ще бъде поетапно", заяви белгийският премиер във видео послание към сънародниците си. За да се подготви за преходния период, министър-председателят създаде експертна група, която включва лекари, икономисти и социолози. "Очакваме дълъг период на възстановяване. Животът ще бъде разделен на преди и след COVID-19", каза Вилмс. Очаква се експертите да определят времето и параметрите за премахване на изолационните мерки. Белгийските власти решиха да удължат мерките за изолация до 19 април. Експертите препоръчват спазването на ограниченията в страната поне до 3 май. Броят на заразените в страната достигна 20 814, смъртните случаи са 1632, а излекувани са 3 986 души.

И Норвегия обмисля подобни действия. Вчера здравният министър Бент Хьойе обояви, че епидемията от COVID-19 в страната е под контрол. По думите му степента на възпроизвеждане на болестта е под прага от 1 и е вече 0,7, пише 24 часа. Коефициентът отразява броят хора, които всеки болен заразява при контакт с околните. За сравнение този показател е бил 2,5, преди в средата на март да се приемат мерки като затварянето на някои обществени пространства, забраняването на спортните и културни събития и затварянето на училища и забавачници. Броят на заразените с коронавирус в страната в момента е 5865 души, смъртните случаи са едва 76, а за напълно излекувани се смятат 32 души.

Балканите

Турция е страната с най-много случаи на заразени от COVID-19 на Балканите: 30 217 души. За излекувани се приемат - 1 326, а смъртните случаи са 649. В Румъния заразените са 4 057, излекуваните - 406, а смъртните случаи са 176. В Сърбия болни са 2 200 души, смъртните случаи са 58, няма данни за излекувани. В Гърция броят на заразените нараства - 1755, излекуваните са 269, а смъртните случаи са 79. В Хърватия заразените с коронавирус достигнаха 1 222 души, излекуваните са 130, а смъртните случаи са 16. В Северна Македония болните са 570 души, 30 са възстановените след заболяването, а смъртните случаи са 23. Албания е с 377 заразени с коронавирус. Смъртните случаи в страната са 21, а 116 души са излекувани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com