Кръвната група - ключ към загадката с коронавируса?

14589
Кръвната група - ключ към загадката с коронавируса?
Снимка: pixabay.com

"Това е най-обикновен грип", повтарят привръжениците на тезата, че опасността от пандемията силно се преувеличава. И наистина, при част от заболелите Ковид-19 протича съвсем леко. Други обаче влизат в интензивното, нуждаят се от специална терапия и обдишване, а най-тежките случаи завършват дори с летален изход. Тези големи разлики особено затрудняват статистиката, която тъй и не може със сигурност да установи броя на заразените и броя на хората с действителен имунитет. Сивата зона е много обширна. Но сега две научни изследвания помогнаха за нейното поне частично овладяване.

Още през юни германски и норвежки учени установиха, че кръвната група може би има ключово значение за протичането на болестта Ковид-19. Те изследвали 1610 пациенти от Италия и Испания, при които заболяването довело до спиране на дишането (някои от тези пациенти така и не успели да оцелеят). От тази група били взети ДНК-проби, които били сравнени с кръвните проби на 2205 здрави хора. Резултатите бяха публикувани през юни в авторитетното списание New England Journal of Medicine.

 

Ново: Вижте хората от коя кръвна група живеят най-дълго

 

Нулевата кръвна група е най-благоприятна

Учените констатират, че пациентите с кръвна група А (такива са 43 процента от хората) са особено застрашени от тежко протичане на заболяването. При тях вероятността да се стигне до необходимост от обдишване е до два пъти по-висока от тази при хората с кръвна група 0 (41 на сто от населението). При нулева кръвна група опасността от тежко протичане на заболяването е най-ниска. Кръвните групи Б и АБ заемат междинно положение, но те не са толкова разпространени, колкото А и 0.

От юни насам бяха проведени още няколко сходни проучвания, които потвърдиха изводите на германските и норвежките учени. На 14 октомври в специализираното издание Blood Advances излязоха резултатите от изследване, стигащо до същите изводи. Те бяха потвърдени и от поредица тестове, проведени в Медицинския университет в Грац, Австрия. А окончателното налагане на тези изводи би помогнало много при разработването на лекарствени терапии.

При различните заболявания е различно

Учените не за първи път установяват връзка между кръвната група и протичането на определено заболяване. При малария например е доказано, че хората с кръвна група 0 много рядко боледуват тежко. А сред болните от чума най-големи шансове имат пациентите с кръвна група А.

Учените дълго време се съсредоточаваха единствено върху рисковите фактори у пациентите, заразени с коронавируса. Добре известно е, че особено застрашени са хората в напреднала възраст и с определени предшестващи заболявания. Много усилия бяха посветени на проучването дали пушачите например са по-застрашени от непушачите. Ето, че с новите резултати за предполагаемата връзка между кръвните групи и протичането на болестта, медиците тръгват по нова важна следа.

 

Още:

Защо градските деца са по-податливи на болестта - прочетете тук.

 

А кой е най-ефективният препарат срещу коронавирус според Световната здравна организация - вижте тук.

 

Автор: Гудрун Хайзе, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com