Кунчев с оправдания за рекорда ни по смъртност от коронавируса и страх от Индия

7933
Кунчев с оправдания за рекорда ни по смъртност от коронавируса и страх от Индия
Снимка: БГНЕС

Мисля, че надвишената смъртност заради коронавируса в България не е заради методите на лечение. Така националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира последните данни за смъртността заради пандемията в световен мащаб, които ни поставят на второ място в света. Припомняме, че вчера (22 април) здравният ни министър в оставка проф. Костадин Ангелов коментира как се справяме с пандемията със следните думи: "Постигнахме това, водени от разума".

Дал съм задача да се извади смъртността в Европа за последните 5 години, за да видите каква е ситуацията при всички други болести в България – когато имаш най-висок процент затлъстели, сърдечно-съдови заболявания, диабет, няма как да е другояче, обясни здравният инспектор. Той призова да сме много внимателни – ако пропилеем заради Великденските празници резултатът досега, ще тръгнем нагоре. В момента сме на 14-то място по заразяемост на 14-дневна база в Европа. Излизаме от третата вълна, но не е ясно какво ще стане после, каза Кунчев. Той изрази много голямо притеснение от случващото се в Индия, защото там може да се роди нов вариант, устойчив на ваксините – заради високата заразяемост и съответно възможността вирусът да мутира ускорено.

Щабът предупреди: Да не изпуснем положението по празниците

Не трябва да се сваля бдителността по време на Великденските празници. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венци...

Тежи ми политизирането на кризата. Има ли държава в света без щаб заради пандемията, попита Кунчев. Имаме много лимитиран човешки ресурс в здравния сектор и много високото недоверие към институциите – тези фактори националният здравен инспектор посочи като основни причини да не се справяме добре.

Кунчев наблегна на това, че за да сме като Израел и Великобритания, където има едноцифрени числа на починали на ден от коронавирус (в Израел има периоди и без нито един дневен случай), трябва масова ваксинация – защото ваксината пази на първо място от смърт и тежко протичане на болестта. Около 1 млрд. души имат поне една ваксина срещу коронавирус в света.

Колективният имунитет е много амбициозна задача, но трябва най-напред да завършим фази 1, 2 и 3. Продължава да има хора, които сега се включват – медици, учители, работещи в критична инфраструктура. Ваксината на Pfizer като количество се удвоява през май спрямо април и се учетворяват през юни – това е препаратът, който ползваме най-много, добави националният здраве инспектор.

СЗО: Новите варианти на коронавируса официално се появяват на все повече места

По-заразният вариант на коронавируса VOC 202012/01 (т.нар. британски вариант, B.1.1.7), първоначално открит във Великобритания, беше ре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com