Куп въпроси по закон към здравния министър Костадин Ангелов - заради ваксинацията срещу коронавируса

1824
Куп въпроси по закон към здравния министър Костадин Ангелов - заради ваксинацията срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Каква е пълната картина относно доставките на РНК ваксините срещу коронавируса в България (т.е. "Комирнати" на Pfizer/BioNTech и ваксината на Moderna)? Отговори на този основен въпрос иска д-р Петър Кърджилов, бивш пиар на БАН чрез запитване по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Кърджилов задава много въпроси към здравното министерство и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Ето какви са те:

1. Какъв е точният брой на общите количества отделни дози ваксини на компаниите Pfizer-BioNTech и Moderna, получени от българската държава към датата на подаване на настоящото заявление – 13 април 2021 г.? Колко са получените пратки от двата вида иРНК ваксини, на кои дати са получени те и от колко точно дози се състои всяка от пратките?

2. Как точно е извършено разпределението на получените иРНК ваксини на Pfizer-BioNTech и Moderna в страната, според фазите на Националния план за ваксиниране? Какви точно количества от двата вида ваксини са разпределени за 28-те области на страната към днешна дата?

3. За всяка една отделна област в страната към днешна дата: Какви точно количества от двете одобрени иРНК ваксини са доставени до районните здравни инспекции във всяка от 28-те области? Какви точно количества от доставените до всяка една РЗИ иРНК ваксини от двата вида са предоставени на колко точно общо практикуващи лекари във всяка една област в страната? Какви точно количества от двата вида иРНК ваксини са предоставени от всяка РЗИ на колко точно лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ във всяка от областите? Какви точно количества от същите ваксини са предоставени от всяка РЗИ на колко точно други медицински специалисти (мобилни кабинети), на каквито също е възложено да прилагат ваксините според Националния план за ваксиниране? Доставяни ли са дози от двата вида иРНК ваксини по други начини и директно на други субекти, без отчитане и разпределяне от районните здравни инспекции?

Проф. Аргирова: Трябва да се ваксинираме бързо, докато още няма втори щам

Мисля, че трябва да очакваме леко повишаване на случаите на коронавирус заради изборите. Това каза проф. д-р Радка Аргирова, може би на...

4. Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза I (медицински специалисти, фармацевти и помощен персонал) са 243 600 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от първата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от първа фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

5. Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза II (потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки) са 112 080 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от втора фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от втора фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

6. В Националния ваксинационен план липсва всякаква информация относно лицата от Фаза III – служители, участващи в поддържането на основни за обществения живот дейности. Записано е само, че очакваният брой подлежащи ще бъде формиран според предварително изготвени списъци. Молим да ни отговорите подробно на следните въпроси: Кои точно (поименно) институции, съсловни и частни организации включват лицата от третата фаза? Колко на брой са тези списъци, кой точно ги изготвя и по какви точно критерии се определят служителите, подлежащи на имунизиране в тази фаза? Как още се е разширила Фаза III, освен с публично известните ни субекти: ИТ компаниите, мобилните оператори, работещите в големите хранителни магазини, изборната администрация, представителите на медиите и адвокатите? Какъв е общият брой на лицата от тази фаза, подлежащи на имунизиране? Какъв е точният брой на ваксинираните от третата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на ваксинираните с един от двата вида иРНК ваксини за всяка една институция, съсловна и частна организация? Колко от тях са с една поставена доза и колко с две дози?

7. В Националния ваксинационен план е записано, че "за приоритизирането на целевите групи НВЩ привлича външни експерти в отделни области за изразяване на становища по етични въпроси". Молим да ни отговорите кои са привлечените външни експерти (поименно), довели Ви до "етичното" решение най-рисковите групи граждани да попаднат едва във Фаза IV от Националния ваксинационен план?

8. Според Националния ваксинационен план очакваният брой подлежащи на имунизиране лица от Фаза IV (възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-висок риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити) са 1 800 000 лица. Какъв е точният брой към днешна дата на всички ваксинирани от четвъртата фаза с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички ваксинирани от тази фаза с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози? Какъв е точният брой на всички граждани от тази фаза, заявили желание да бъдат ваксинирани с един от двата вида иРНК ваксини, но неполучили досега желаната ваксина поради недостиг на количествата?

Експерти: Възможно е да се ваксинирате с иРНК ваксина и в друг град

Имунизацията с иРНК ваксина у нас ще е възможна дори и в друг град. Това съобщиха пред "Монитор“ експерти от Министерството на зд...

9. Какъв е очакваният брой подлежащи на ваксиниране от Фаза V на ваксинационния план (уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот). Кои точно групи от населението са включени в тази фаза и по какви точно критерии се определят те? Колко души от тази фаза са вече имунизирани с препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna, колко са имунизирани с препарата на AstraZeneca? Колко от тях са с една поставена доза и колко са с две дози?

10. Какви точно действия са извършени, какви се извършват към момента и какви предстои да бъдат извършени във връзка с Част VI от Националния ваксинационен план – Комуникация и обществена информация? Какви точно като форма и съдържание съобщения са създадени и чрез какви комуникационни канали са разпространени до всяка една от отделните целеви групи към всяка една от петте приоритетни фази от ваксинационния план? Какви точно съобщения са създадени и чрез какви канали са адресирани до широката общественост в страната? По какъв начин се реализира обратна връзка на гражданите с Националния ваксинационен щаб при положение, че този щаб няма своя страница в интернет, няма своя секция нито в сайта на МЗ, нито в Единния информационен портал за COVID-19 (coronavirus.bg), нито известен пощенски или електронен адрес за кореспонденция, нито телефон за връзка?

11. Какви още количества от ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna, и на кои дати се очаква да бъдат доставени в стрaната? Как точно ще бъдат разпределени тези количества в 28-те областни центъра на страната и предвид приоритетните пет фази от ваксинационния план?

12. Ще бъде ли променен Националния ваксинационен план, така че най-уязвимите групи от настоящата Фаза IV да получат предимство за поставяне на ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna пред лицата от Фазa III и Фаза II?

13. Каква е ролята и работата на Националния ваксинационен щаб, след като наблюдаваме пълно отсъствие на инициатива за координация от негова страна на ваксинационния процес между отделните звена и участници в процеса – РЗИ, медицински заведения, лични лекари, мобилни кабинети, уязвими групи, приоритетни групи, граждани?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване