Към момента има индикация за затихване на епидемията с коронавируса в България

5421
Към момента има индикация за затихване на епидемията с коронавируса в България
Снимка: Getty Images/Guliver

1000 пъти обясних, че когато човек смята нещо, трябва да фиксира параметри в модела и този резултат е валиден само когато се изпълняват параметрите. Един сценарий е устойчив, може да стане неустойчив и да почне да се реализира друг сценарий. Това заяви математикът проф. Николай Витанов, който е част от Националния оперативен щаб (НОЩ) и според който да се смята един-единствен сценарий и да се натика светът в него е грешка, като направи препратка към Шерлок Холмс.

Базовото репродуктивно число сега е 0,98, т.е. епидемията много бавно се свива, уточни Витанов пред БНТ. По негова сметка, хората, които са се срещали с коронавируса, са около 110 000. Той напомни, че това изчисление се прави, като се умножи по 8 броят на регистрираните случаи.

По думите му, сега вече има два варианта с по-голяма вероятност. Първият е за вариант 14 000 официално открити случая на COVID-19 до края на август, който е сметнат, ако 1,2 млн. българи не спазват мерките – дистанция, дезинфекция, дисциплина. Витанов обаче уточни, че изглежда ще са 16 000 до края на август, т.е. около 1,5 млн. българи не спазват мерките за неразпространение на вируса.

Кабинетът решава за разпределението на евросредствата за преодоляване на кризата с коронавируса

Чрез видеоконферентна връзка ще се проведе редовното правителствено заседание днес, предава БГНЕС. Сред очакваните решения на Министер...

Що се отнася до септември, Витанов прогнозира, че в средата на септември официално ще имаме 20 000 регистрирани случая на новия коронавирус (бел. ред. - в това число влизат както оздравелите, които са 8154 към днешна дата, така и смъртните случаи). Оттам-нататък за всеки един нов случай ще има 60 души, които не спазват мерките, каза той.

Според Витанов, вече са взети мерки и здравната система може да издържи до 500 случая на ден, "но не много дълго време". Той добави, че ако хората в интензивно отделение станат 150 – 200, а в болниците има около 3000 души, тогава ще има проблеми. Професорът заяви и, че изглежда за щастие повечето хора карат болестта леко.

"Рисково е при повече контакти между хората – събирането на много хора на едно място, събирането в затворено помещение е риск", подчерта Витанов. Спазвайте лична хиегиена, носете си маските – не се прецаквайте, нека вирусът се прецака, каза той. По негова оценка, ако един клъстер бъде хванат навреме, броят на заразените се ограничава – иначе не.

Какво предвиждаше Витанов преди малко повече от месец - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Удължават забраната за събиране във Франция, обмислят още по-строги мерки срещу коронавируса

Забраната на събития с над 5000 участници заради коронавируса, обявена първоначално до края на август, се удължава до края на октомври....

Регионални проблеми

В Благоевград вече има сигнали за възможни проблеми с броя на персонала в спешната помощ. Засега истински проблем няма, но има заразени медици и те са под карантина.

Що се отнася до Добрич, д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ, призна, че в местната болница COVID отделението е поставено много неудачно - в средата на сградата, във Второ вътрешно отделение. Ангелова каза, че лечебното заведение не се е справило с организацията, въпреки многото препоръки. Ангелова добави и, че има риск за здравето на пациентите и на лекарите. Освен всичко друго, има смесване на потоци и заради това се е наложило на няколко пъти да има затваряния на други отделения заради зараза. А националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев ще остане в града още няколко дни, защото ръководството на болницата "по някаква причина" отказва да изпълни насоките на редица институции, които са на едно и също мнение.

Още: "Пак двуцифрен брой починали заради COVID-19 за ден, в интензивно отделение има все повече хора"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване