Лекар е починал от COVID-19, след като е спасил живота на пациент чрез дишане уста в уста?

9842
Лекар е починал от COVID-19, след като е спасил живота на пациент чрез дишане уста в уста?
Снимка: Национална Асоциация Смп

"Категорично искам да заявя, че това е най-гнусната новина, която може да се направи", каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ Катя Сунгарска - говорител на Столична спешна помощ (ССП). Коментарът ѝ е във връзка с излязлата информация, че доктор Юлиян Стамов не е починал от COVID-19, а е бил болен от рак и смъртта му е била очаквана.

Тя подчерта, че преди около седмица той е реанимирал пациент, на който се е наложило да извърши пълен обем реанимационни действия. Според колегите на доктор Стамов, медикът е правил дишане уста в уста, с което му е спасил живота. По този начин той е поел много тежък вирусен товар. "Това звучи невероятно и не знам дали изобщо някой лекар по света ще извършва такава манипулация", категорична е Сунгарска. Тя обясни, че има технология и различни средства, чрез които да се извърши тази манипулация и Стамов не би си позволил да го направи по друг начин.

Медици искат агресорите да полагат общество полезен труд в спешните отделения

Лекарите от спешното отделение в Силистра, които подадоха колективна оставка заради пореден случай на агресия срещу техен колега и посл...

Говорителят на ССП посочи, че починалият лекар е трябвало да навърши 50 г. в края на този месец. Почти всеки ден е ходел на фитнес, тренирал е и е изглеждал здрав. До този момент има 4-ма починали от коронавируса медици у нас, които техните колеги нарекоха "тихите герои на нашето време" - доктор Илияна Иванова, доктор Нели Пандова-Илиева, доктор Юлиян Стамов и доктор Борислав Иванов.

Междувременно, във Facebook бе публикуван пост от името на доктор Десислава Кателиева, която е възмутена от споровете за починалите от COVID-19 лекари. "Те не заслужават дебат в социалните мрежи и медиите по темата: "Истина или лъжа е, че те починаха от COVID-19?" Този дебат е измислен от сайтове за фалшиви новини, в които ухилени самодоволни хора с фалшиви профили в социалните мрежи се гаврят с паметта на колегите ми. Махнете си мръсните ръце от паметта на тези чисти хора. Намерете си друга плячка. Има няколко рискови места, на които можете да се заразите с COVID-19 - на масови сбирки (мачове, дискотеки, партита, спортни състезания, сбирки), в болници, на работното си място, при дълги пътувания и в семейството. Колегите ми се разболяха на работното си място в болницата, спасявайки живота на пациентите си, а не на стадиона, на круиз или в дискотеката. Заразиха и семействата си. Влизате в кабинетите ни, отваряйки вратата със салфетка и с ръкавици и не смеете да седнете на стола от страх да не се заразите.

Колегите ми прекарват в тази среда по 12 часа, а някой и по няколко седмици. Често пъти сами си чистят и дезинфекцират кабинетите, отделенията и линейките, защото не достигат хора. Търсите лекар с повод и без повод, като понякога се преглеждате в няколко болници в рамките на един ден, за да съберете повече мнения. Преминавате към саморазправа, когато се наложи да почакате, независимо, че виждате колко сме претоварени. Моите колеги потърсиха помощ непосредствено преди да се влошат, дори се самолекуваха, за да не претоварят системата. Да,те имаха и придружаващи заболявания, като всички Вас, но можеха да остареят с тях. Те обичаха живота и въпреки това, го загубиха заради Вас! Не напуснаха, не се скриха в домовете си, като Вас! Те бяха в линейката, в кабинета, в отделението, като стотици мои други колеги в момента.

Пак корекция: Няма бум на заразени медици с коронавирус за 24 часа - 6 са, не 21

За вчерашния ден (22 юни, понеделник), в България всъщност има по-малко официално открити заразени медици с коронавирус, отколкото беше...

... Бясна съм от ширещата се пошлост и злонамереност към нас, медиците, които се излагаме на риск, които се разболяваме и понякога губим живота си за пациентите си. Това е недопустимо, това е равносилно на подигравката на ди джей COVID-19 в чалготеката в Благоевград. Спрете с клеветите и лъжите, ако не сте достатъчно хора, за да изкажете съболезнования, да засвидетелствате уважение, поне млъкнете!", написа в профила на Национална Асоциация СМП доктор Кателиева.

От своя страна, организацията отправи обръщение до всичките си колеги по спешните неотложните звена, вътрешните и инфекциозни отделения отново чрез социалната мрежа. Ето какво гласи то: "Настъпи моментът и трябва да гледаме на всеки пациент, като потенциален заразоносител, да се пазим и нито за миг да не пренебрегваме личната си безопасност. Предните няколко месеца, кръстени експерти ни объркаха с противоречивите си послания в угода на политиците и бизнеса. Един ден ни уверяваха, че сме преборили пандемията, на другия, че не сме, затвориха ни по домовете при 20 заболели на ден, а сега разрешиха футболни дербита и отвориха дискотеките и курортите при 180 заболели на ден. Защо не Ви вярвам г-да, консултиращи властта? Сега обаче сме в истинска епидемия от непредвидим и опасен вирус.

Губим колеги - заболели, починали, напускащи. Бройката на заразените пациенти почва да надскача възможностите ни да ги прегледаме, диагностицираме и лекуваме. Спрете да вярвате на политикоудобните псевдопророци, които ни хвърлят от конспиративни теории в мрачни сценарии за препълнени с трупове морги. Нужни сме на пациентите си, на семействата си и сега е важно да ограничим жертвите сред нас! Ако се заразим последствията ще рефлектират не само върху собствения ни живот и семействата ни, но и върху колегите ни и върху пациентите ни. Пазете се, колеги, и не пипайте пациентите си, без да сте в пълно защитно облекло. Това не е непрофесионално, това е животоспасяващо и за тях и за Вас!"

Дадоха три месеца на Ананиев да предложи решения за компенсиране на медиците по време на епидемии

В срок до три месеца здравният министър Кирил Ананиев трябва да представи пред парламентарната здравна комисия предложения за законови ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com