Лекари спорят: Правилни ли са мерките на щаба и оправдано ли е носенето на маски

7286
Лекари спорят: Правилни ли са мерките на щаба и оправдано ли е носенето на маски
Снимка: iStock/Guliver

Двама доктори влязоха в задочен спор в предаването „Плюс Минус“ по Нова телевизия. Председателят на Управителния съвет на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и общопрактикуващият лекар д-р Георги Максимов заеха диаметрално противоположни позиции относно действията на Националния оперативен щаб и предприетите от него мерки за борба с коронавируса.

„До момента имаме 420 заразени с коронавирус. От тях в болници в София са настанени за лечение 21 пациента. Общо в града има 8 000 или 9 000 легла, което означава, че мерките не съответстват на данните и според мен са напълно необосновани“, заяви д-р Кацаров.

Кога ще има ваксина срещу коронавируса, колко пазят маските и ще го унищожи ли Слънцето? (ВИДЕО)

Кога може да има ваксина срещу коронавируса (COVID-19) и какви са условията, за да работи? В следващото ВИДЕО може да видите обяснениет...

"Това не са данни дори за епидемия. За да се регистрира епидемия според закона и науката е необходимо да се регистрират 200 заболели на 10 000 души население. На практика ние имаме 400 на 7 милиона души“, допълни той. Д-р Кацаров все пак призна, че няма отговор на въпроса дали ако не бяха предприети тези мерки, нямаше заболелите да са в пъти повече. „Може би отговор на този въпрос дава днешното решение на Министерския съвет, с което се иска удължаване на извънредното положение с още месец. В мотивите, с които е прието, се подчертава, че правителството няма реална оценка на страната и не може да направи прогноза. Мисля, че това отговаря на въпроса и потвърждава моята теза“, категоричен бе д-р Кацаров. Той допълни, че резултатите, които се изнасят ежедневно, са плод на работата на две лаборатории, но не се знае истинският брой на заразените.

„Това са много тежки мерки с тежки последици за милиони души и мисля, че трябва да има малко повече обосновка от това „Абе, дайте да спрем да правим каквото и да било, за да не стане по-лошо“, без въобще да знаем дали ще стане по-лошо и дали вече не е станало. Резонният въпрос е защо месец след първия регистриран случай ние нямаме никаква оценка за кризата в нашата страна“, допълни той, като даде за пример страни като САЩ, Германия, Южна Корея, където данните са много подробни и са на базата на огромен брой тестове, като въз основна на тази информация се управлява епидемиологичната криза.

На коренно противоположна позиция застана общопрактикуващият лекар д-р Георги Максимов, който също се включи чрез видеовръзка в предаването на Нова телевизия. „Държавата взима абсолютно правилни мерки и поради това заболеваемостта е толкова слаба към момента. От Националния оперативен щаб и правителството взеха точни, навременни и правилни мерки, тъй като няма как иначе да се ограничи такъв тип вирус, който е изключително опасен, тъй като не е това, за което го мислят хората“, категоричен бе доктор Максимов.

Общопрактикуващият лекар взе отношение и по предизвикалата остри полемики тема за ефикасността от използването на предпазни маски. „Носенето на предпазни маски е една от най-важните мерки, която може да доведе до отпадане на това положение, като това може да отнеме между 3 и 4 седмици. Важно е зрителите да запомнят, че тази инфекция не се предава по въздуха и по вятъра, а по въздушно-капков път, което е нещо съвсем различно. Обикновените хирургични и текстилни маски също имат предпазна функция. Те предпазват болният да не разпространява заразата, защото неговите пръски остават по вътрешната страна на маската, а от друга страна се убива и силата на тази струя, която изхвърля навън, когато говори, кашля или киха. При говор вирусът се предава на 30 до 50 сантиметра, при кихане и кашляне е до метър – метър и половина. Точно затова са и съветите да се спазва метър и половина дистанция“, поясни доктор Максимов.

Ананиев: Отменям носенето на маски на обществени места до постигане на консенсус

Тъй като няма пълно обществено съгласие, подписах заповед да се отмени носенето на маски на обществени места до обществен консенсус. Вм...

„Маски трябва да носят всички, защото ние не знаем броят на носителите на вируса и това няма как де се разбере обективно. Обикновено той варира в границите между 3, 5 до 10 пъти повече от регистрираните“, допълни лекарят. Именно затова според него маските представляват една много ефикасна механична бариера и ако двама души носят маски, то на практика се снижава рискът от заразяване между тях, тъй като вирусът трябва да премине през две механични бариери.

„Хирургическите маски от плат и хартия не предпазват лекарите, защото те са в непрекъснат контакт наблизо, лице в лице, на по-малко от 50 сантиметра от пациента. Точно затова лекарите трябва да са със специална екипировка“, допълни той. „Мярката за носене на маски е правилна, но най-важно според мен е гражданското самосъзнание“, категоричен бе той.

Д-р Максимов посъветва хората да слушат и спазват разпоредбите и съветите на щаба, като не изключи извънредното положение да продължи и до юни. Според него през последните две седмици са се завърнали изключително много българи от чужбина – около 20 000 на ден, и не е изключено тепърва случаите да се увеличават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com