Лекарства от автомат - вече няма такъв проект, но законно ли е въобще

4522
Лекарства от автомат - вече няма такъв проект, но законно ли е въобще
Снимка: iStock

Няма да се търгуват лекарства през автомат. Евентуално, само ако са такива, които се разпространяват без рецепта. Това стана ясно от участието на здравния министър Костадин Ангелов в btv. Проектът е изтеглен още в петък от фирмата, кандидатствала за реализацията му и свален от Министерския съвет. Такъв проект не съществува, категоричен беше той. При съгласуването му здравното министерство е дало своите възраения по целесъобразността на проекта, обясни още той, но не поиска да каже дали подобна продажба на лекарства от вендинг машини е законна въобще.

За проекта

Проф. Асена Сербезова: В ЕС българите най-много доплащаме за лекарства

Проблемите с липсата на аптеки в малките населени места, недостигът на денонощни аптеки, са от години. А от вчера държавата даде летящ ...

Експерти алармираха, че правителството е подкрепило проект за търговия с лекарства от вендинг машини - което според тях е незаконно. Сключен бил и меморандум за разбирателство с компания, която иска да продава медикаментите чрез автомати. Проектът на меморандума пък е одобрен от кабинета миналата сряда.

Той е за 20 млн. лв. инвестиция. Представена е банкова референция, че ще се финансира през банков кредит и предвижда да разкрие 50 нови работни места.

Искането от страна на дружеството е постъпило в Министерството на икономиката. Оттам изпращат инвестиционния проект за съгласуване с останалите министерства.

Здравното министерство е против, каза Костадин Ангелов, и е посочило своите аргументи. Това се вижда и от документите по съгласувателния протокол.

"Вендинг машини за лекарства може да има, но само за медикаменти без рецепта. Основно те могат да са обезболяващи или свалящи температурата", уточни той.

ЕП: ЕС да се справи с недостига на лекарства за COVID-19

Европейският парламент призовава ЕС да бъде по-самостоятелен по отношение на лекарства и медицинско оборудване, така че във всеки един ...

Въпреки това обаче Министерският съвет му дава "зелена светлина". Днес от думите на здравният министър стана ясно, че в петък Минситерски съвет е спрял проекта, а фирмата е оттеглила искането си.

Проектът предизвика остра реакция на фармацевти и пациентски организации

„Странно е съвпадението на няколко обстоятелства. Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина беше променен в края на месец юли. Последните промени бяха на 24 юли, проектът е внесен на 26 юли и по бързата писта стига до Министерския съвет на 23 септември“ , коментира пред btv проф. Илко Гетов, бивши председател на Български фармацевтичен съюз.

Според него основната отговорност е на експертите от Министерството на икономиката, съгласували този проект. По думите му в проекта има недомислици и целта е да се усвоят средства.

„Лекарствата не са обикновена стока. Неслучайно те са толкова регулирани и искат специални знания за предписване и отпускане. Много лесно се борави с темата лекарства, това няма как да стане“ , каза още проф. Илко Гетов.

Не яжте тези храни, ако пиете лекарства

Пълeн cтoмaх, чaшa млякo или coк oт грeйпфрут - и cлeд вcичкo тoвa лeкaрcтвo? Мнoгo чecтo тoвa e грeшнaтa кoмбинaция. Хрaнaтa мoжe нe c...

„За нас проблемът е на друго ниво – че на пръв поглед идеята изглежда много добра, но реализацията на такъв тип идея на този етап е твърде подранило. Изисква се една дълбока промяна на законодателството ни в посока електронизация на здравеопазването“ , коментира Андрей Дамянов, зам.-председател на УС Национална пациентска организация.

„Друг проблем на този проект е, че предвижда около 120 машини, а в действителност преди няколко години се оказа, че в над 4000 населени места няма пунктове, където хората да могат да си купят лекарства“ , допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване