Личните лекари настояват да могат да назначават PCR тестове

1878
Личните лекари настояват да могат да назначават PCR тестове
Снимка: Getty Images/Guliver

Личните лекари трябва да имат възможност да назначават PCR тестове, защото към тях се обръщат пациенти със симптоми и са били с контакт със заразен или болен. Това трябва да се осъществи в единен пункт, към който да насочват Джи Пи-тата, който да е извън болниците, за да продължат да не се смесват потоците с болни от коронавирус и останалите. Борим се за правата си. Най-малкото пациентите трябва да ни подкрепят, защото това засяха тяхното здраве. Това каза в Сутрешния блок на БНТ д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

"Трябва да имаме права да назначим теста, трябва да има пункт, към който да ви насочим, за да се направи този тест. Ако има пациент, който не е добре и няма личен лекар, той би могъл да се самонасочи към този пункт, ако знае къде се намира", призова д-р Николова.

Влизаме в Гърция само с отрицателен тест за коронавирус

От сряда до 29 юли гръцките власти ще пропускат през ГКПП "Кулата-Промахон" само с отрицателен тест за COVID-19. Резултатът от теста тр...

По думите й трябва да се търси начин да се скъсява пътят на пациента, а не да се удължава. Идва есента и сме притеснени, каза тя. Когато грипа се смеси с коронавируса какво ще правим. В София има 1000 лични лекари, всички те ли трябва да звънят на епидемиолога, за да искат разрешение за всеки пациент за PCR тест.

"Нямам ден с по-малко от 5-6 обаждания с притеснения за ковонавирус", каза заместник-председателят на БЛС д-р Брънзалов пред BTV.

"През есента ще има много повече хора със симптоматика - от коронавирус и от сезонните грипове", коментира д-р Брънзалов.

"Трябва да се изправят алгоритмите на поведение на лекарите на всяко ниво, за да може пациентът да получи по-бързо адекватна помощ и по-бързо да бъде излекуван", допълни още той.

Животът продължава, за COVID научихме достатъчно и можем да се справяне с неговото диагностициране, подчерта Николова.

Експерт: При останалите коронавируси имунитетът избледнява с времето

"Откакто познаваме инфекцията се установиха много неща. В началото смятахме, всеки инфектиран с коронавирус, се разболява. Сега знаем, ...

"Министерството на здравеопазването се мъчи да намери начин да спре разпространението на вируса. Трябва да се намери някакво равновесно положение, трябва да има баланс в системата и непрекъснато да ограничаваме хората. Това е една въздушно-капкова инфекция - какво да направим, да спрем да дишаме", запита риторично тя.

Вирусът съществува, но това не бива да се превръща в страх, който да ни пречи да живеем. Трябва да се съобразяваме с факта, но не и да не излизаме навън, за да не се заразим, призова общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя апелира да се спазват противоепидемичните правила - да се спазва дистанция, редовно да се мият ръцете и да ползваме дезинфектанти. При въздушно-капкова инфекция повечето хора ще срещнат вируса и голяма част от тях ще се заразят, прогнозира

"Успокоителното е, че няма повишаване ръстът на пациентите в тежко състояние, на пациентите, които са интубирани, а процентът на починали се запазва", отбеляза д-р Николова.

По думите ѝ е важно да се разбере, че положителният PCR тест "все още не означава заболяване".

Учени: Безсимптомните заразени с коронавирус са 4 типа

Заразените с вируса SARS-CoV-2, които не показват никакви симптоми на заболяването, могат да бъдат четири типа, като два от тях са опас...

"Трябва да имате и клиника - трябва да имате температура, болка в гърдите, кашлица. Тогава ще започнем да правим някаква терапия и ще разграничим дали човекът има носителство или е болен", обясни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com