Личните лекари остават без алгоритъм за реакция при COVID-19, алармира медик

5201
Личните лекари остават без алгоритъм за реакция при COVID-19, алармира медик
Снимка: iStock/Guliver

Общопрактикуващите лекари все още нямат ясен алгоритъм и не знаят какво точно да правят в случаи на заразяване с COVID-19, било на деца в училище, било при други пациенти. Това заяви пред БНР д-р Виктория Чобанова, общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област.

Първоначалните съвети към пациента по телефона включват стандартния набор от мерки при вирусна инфекция. Ако до два дни не започне подобрение, д-р Чобанова вика пациента за преглед и оттук започват неяснотите, разказа тя пред БНР.

Проф. Кантарджиев очаква слабо увеличение на случаите на коронавирус

"Това, което става в училищата или детските градини, които започнаха по-рано, са случаи на хора, които не са се заразили в училищата. О...

„Ето, в София се разкри логистичен център за пациенти с коронавирусна инфекция. Оказва се обаче, че не можете да отидете и да кажете – имам съмнения, че съм с коронавирус, изследвайте ме. Това е само за тези, които са минали първоначалния път и са стигнали до линейката. И ако вас линейка не ви закара в този център, никой няма да ви обърне внимание там. А се рекламира, че всичко било безплатно“, коментира д-р Чобанова.

Всеки със съмнение за COVID-19 и без направление може да потърси Координационния център в София

В по-малките населени места даже няма лаборатория, където човек да се изследва, уточни д-р Виктория Чобанова.

По думите й, това, което остава за общопрактикуващите лекари, е да се ориентират по клиниката, за която вече знаят доста. В първите дни обаче няма как да се разграничат симптомите на коронавирусната инфекция от тези на стандартните инфекции през есенно-зимния сезон, допълни общопрактикуващият лекар.

Нова обещаваща ваксина срещу коронавируса се тества усилено

Учени от Сингапур и Австралия успешно приключиха тестването върху животни на нова ваксина срещу коронавируса SARS-CoV-2, която се основ...

Как ще се чувствате, ако сте изкарали COVID-19 - ново проучване буди тревога

Месеци след началото на епидемията вече би трябвало да се реагира „по-спокойно и по-целенасочено“, смята д-р Чобанова. Тя изтъкна, че има противоречеви заповеди, които са в сила и които объркват джипитата.

Като вариант за справяне със ситуацията личните лекари търсят начини за снабдяване с тестове, които да използват на място, в кабинета, срещу заплащане, поне за някои от пациентите, съобщи още д-р Виктория Чобанова.

Според д-р Чобанова „със сигурност наличието на сапун и по-честото миене на подовете в училищата ще проработи, ако не заради коронавируса, то поне заради другите инфекции, които се предават с мръсни ръце и които са чести в училищната среда“.

Реалността "коронавирус" - в 107-мо училище в София

Общо 60 души, които работят в столичното 107-мо училище "Хан Крум" в София, ще бъдат тествани след като се оказа, че там има двама учит...

По отношение на маските съм доста резервирана. Маската върши работа, когато се носи правилно. Когато имаме деца, на които не им е първи приоритет да пазят маските си чисти, когато тези маски падат на земята, слагат се в чантите, сменят се между децата, нали разбирате, че някаква съществена предпазна сила няма да имат“, отбеляза общопрактикуващият лекар.

Това е въздушно-капкова инфекция, в която дългосрочно всички ние имаме риск да се разболеем над 90%. Кой ще преболедува по-леко, кой по-тежко, вече е отделен въпрос“, допълни д-р Чобанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com