Майката на бебе с COVID-19: Не съм чакала часове и не съм блъскала по вратата

5602
Майката на бебе с COVID-19: Не съм чакала часове и не съм блъскала по вратата
Снимка: УМБАЛ Свети Георги

Публикациите в медиите за „55-дневно бебе с COVID-19, оставено 10 часа без преглед и лечение, заключено с майката“, не отговарят на истината. Това заяви от болничната си стая на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив днес самата майка Венета Гайтанджиева. "Искам да се извиня на УМБАЛ „Свети Георги“! Без мое знание, в медийното пространство се тиражират изопачени факти, които директно обвиняват лекарите от болницата в несъществуваща вина. Видях едва вчера какво пише за нашия случай и се ужасих. Дъщеричката ми е с положителен тест за коронавирус, но е добре“, сподели през сълзи майката на Мая, която днес навършва 2 месеца.

Тя разказа, че ярез изминалата сряда, на 18-ти ноември, личната лекарка на бебето направила всичко възможно да бъдат приети в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив, защото в болница в Стара Загора не било възможно. В четвъртък около 13:00 ч. с линейка пристигнали в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив. „Веднага бяхме настанени в стая, а не сме били оставени на улицата. Не е вярно, че с бебето сме били заключени“, категорична е Венета Гайтанджиева. Дъщеричката й не е имала температура. „Включиха й системи по-късно, но в никакъв случай не са били 10 часа. Детето ми не беше в тежко състояние. Просто наистина трябваше да изчакаме, защото целият персонал беше зает явно с много сериозни случаи“, разказа майката. Тя е категорична, че „нито е викала, нито е блъскала по вратата на стаята“. „Нямаше причина, детето не беше с температура“, обясни майката, която с бебето по-късно е била настанена в самостоятелна стая.

Сигнал: Бебе с коронавирус чака лекар часове - пак в болницата, където двама мъже умряха буквално на стълбите

Още вчера следобед (19 ноември) е подаден сигнал до здравното министерство за случая, при който бебе на 55 дни с коронавирус и със симп...

Междувременно, Венета Гайтанджиева се чула по телефона със сестра си. Осведомила я, за да не се притеснява. „Приятелка на сестра ми е журналист, разбрала е за моя случай и пуснала пост в социалните мрежи. Фактите в него са украсени, звучат драматично, но не са верни. Вероятно е искала да помогне. Като резултат обаче се е получило злепоставяне и обвиняване на цяла болница“, съжалява за недоразумението Венета Гайтанджиева. „Истината е, че сме обградени от топло отношение и грижи. А лекарите и останалите служители работят денонощно. Виждам все едни и същи хора, облечени в скафандри. Сигурно дежурят по 2 - 3 смени без почивка“, смята Венета Гайтанджиева. Тя заявява, че не е разговаряла с представители на пациентски организации.

Постът на журналистката бил изтрит, но информацията от него вече е била мултиплицирана от медии. Венета Гайтанджиева увери, че не е подавала сигнал до Министерство на здравеопазването, както се твърди в публикации в медиите. „Детето е в задоволително състояние, афебрилно, без прояви на дихателна недостатъчност, няма прояви на интоксикация. Получава необходимото лечение“, каза доцент доктор Олиана Бойкинова от Клиника по инфекциозни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. За пореден път, ръководството на лечебното заведение апелира към всички медии да бъдат по-внимателни и предпазливи при излъчването или ползването на изявления и материали от социалните мрежи, често съдържащи директни нападки и крайно негативни оценки към дейността на лечебни заведения и работещите на първа линия с COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com