Майката на бебе с COVID-19: Не съм чакала часове и не съм блъскала по вратата

5613
Майката на бебе с COVID-19: Не съм чакала часове и не съм блъскала по вратата
Снимка: УМБАЛ Свети Георги

Публикациите в медиите за „55-дневно бебе с COVID-19, оставено 10 часа без преглед и лечение, заключено с майката“, не отговарят на истината. Това заяви от болничната си стая на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив днес самата майка Венета Гайтанджиева. "Искам да се извиня на УМБАЛ „Свети Георги“! Без мое знание, в медийното пространство се тиражират изопачени факти, които директно обвиняват лекарите от болницата в несъществуваща вина. Видях едва вчера какво пише за нашия случай и се ужасих. Дъщеричката ми е с положителен тест за коронавирус, но е добре“, сподели през сълзи майката на Мая, която днес навършва 2 месеца.

Тя разказа, че ярез изминалата сряда, на 18-ти ноември, личната лекарка на бебето направила всичко възможно да бъдат приети в УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив, защото в болница в Стара Загора не било възможно. В четвъртък около 13:00 ч. с линейка пристигнали в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив. „Веднага бяхме настанени в стая, а не сме били оставени на улицата. Не е вярно, че с бебето сме били заключени“, категорична е Венета Гайтанджиева. Дъщеричката й не е имала температура. „Включиха й системи по-късно, но в никакъв случай не са били 10 часа. Детето ми не беше в тежко състояние. Просто наистина трябваше да изчакаме, защото целият персонал беше зает явно с много сериозни случаи“, разказа майката. Тя е категорична, че „нито е викала, нито е блъскала по вратата на стаята“. „Нямаше причина, детето не беше с температура“, обясни майката, която с бебето по-късно е била настанена в самостоятелна стая.

Сигнал: Бебе с коронавирус чака лекар часове - пак в болницата, където двама мъже умряха буквално на стълбите

Още вчера следобед (19 ноември) е подаден сигнал до здравното министерство за случая, при който бебе на 55 дни с коронавирус и със симп...

Междувременно, Венета Гайтанджиева се чула по телефона със сестра си. Осведомила я, за да не се притеснява. „Приятелка на сестра ми е журналист, разбрала е за моя случай и пуснала пост в социалните мрежи. Фактите в него са украсени, звучат драматично, но не са верни. Вероятно е искала да помогне. Като резултат обаче се е получило злепоставяне и обвиняване на цяла болница“, съжалява за недоразумението Венета Гайтанджиева. „Истината е, че сме обградени от топло отношение и грижи. А лекарите и останалите служители работят денонощно. Виждам все едни и същи хора, облечени в скафандри. Сигурно дежурят по 2 - 3 смени без почивка“, смята Венета Гайтанджиева. Тя заявява, че не е разговаряла с представители на пациентски организации.

Постът на журналистката бил изтрит, но информацията от него вече е била мултиплицирана от медии. Венета Гайтанджиева увери, че не е подавала сигнал до Министерство на здравеопазването, както се твърди в публикации в медиите. „Детето е в задоволително състояние, афебрилно, без прояви на дихателна недостатъчност, няма прояви на интоксикация. Получава необходимото лечение“, каза доцент доктор Олиана Бойкинова от Клиника по инфекциозни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. За пореден път, ръководството на лечебното заведение апелира към всички медии да бъдат по-внимателни и предпазливи при излъчването или ползването на изявления и материали от социалните мрежи, често съдържащи директни нападки и крайно негативни оценки към дейността на лечебни заведения и работещите на първа линия с COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com