Майки питат: Докато спорят за трансплантациите, кой ще спасява децата ни?

4463
Майки питат: Докато спорят за трансплантациите, кой ще спасява децата ни?
Снимка: iStock/Guliver

Докато траят споровете кой – крив, кой – прав по въпроса с трансплантациите, който се разгоря през последните седмици между Министерството на здравеопазването и Клинична база Лозенец, две български деца, чиито имена естествено запазваме в редакцията, са заплашени да не оцелеят, написа сайтът „19 минути“.
Рязкото спиране на трансплантациите може да лиши не само тях, но и други хлапета с огромни здравословни проблеми от живот, докато съдът реши споровете между възрастните на високи позиции – министри и бордовици. Защото хирурзите са с вързани ръце. Много по-добрият вариант беше първо да се реши какво се случва с децата, а след това да се вземат крути мерки.

„В момента не е ясно какво се случва и със спешните случаи като споменатите 2, за които решението е въпрос на броени дни, и с не толкова спешните, които имат не много по-широкия хоризонт от седмици до няколко месеца. Дали те продължават лечението си в чужбина и кой осигурява финансирането за това?“, пише още медията.
Справка на „19 минути“ показва, че това излиза доста скъпо. При средна цена в България от 70 000 лв./35 000 евро, в другите държави котировките са следните според международен доклад:
САЩ $163 438
Бразилия $89 066
Италия 77 475 евро
Франция 850 515 евро
Финландия 141 768 евро
Швейцария 118 457 шв.франка
Германия 55 000 евро
Има обаче и много допълнителни разлики за транспортиране на дете и родител и престоя им в клиниките, които могат да увеличат двойно сметката.
Освен това средните цени много често не са показателни, тъй като особено тежките случаи могат да вдигнат котировката в пъти, а понякога и в десетки пъти. Само за пример, в Бразилия например максимумът е 690 000, което е близо 8 пъти повече от средното ниво.
А, ако чужди клиники имат интерес да привличат клиенти и да им е неудобно трансплантации да се правят в България? Докато търсим отговор на този въпрос, майките на вече трансплантираните успешно направиха своя група във Фейсбук. В нея има 24 дами с личните им истории. Интересно е да види – погледнете на Трансплантирани и оперирани деца в болница Лозенец.

Ето историята на Теодора Тенчева от днес (без редакторска намеса):

Здравейте! Аз съм Теодора Тенчева и съм майка на Виктория Тенчева!

Честно казано ми е трудно да започна...при нас нещата се случиха случайно.Минахме през много сериозни и тежки моменти.Чувах думите "няма как да се оправи"..."не може в България"...и още подобни.

За един родител това е жестоко.За едно дете е жестоко.Никой не заслужава да чуе подобни смразяващи думи особено едно дете.Да виждаш в погледа му как "чете", разбира и слуша между редовете всички доктори.После те поглежда...после разпитва.Многобройните прегледи при различни специалисти...лежането по болници...и пак онези очички,които те гледат така въпросително и уплашено.

Пак ще го кажа...НИКОЙ не го заслужава и на никой не го пожелавам!

Има обаче едни ХОРА (не случайно са главните букви), има едни ЛЕКАРИ (пак не е случайно)...и знаете ли,че те са в България?!

Аз благодаря на Господ,че даде шанса на моето дете и на нас като родители да се запознаем с тях и да видим онзи лъч надежда,за който всеки родител на болно детенце мечтае!

Това са ХОРАТА - ЛЕКАРИ от Болница ЛОЗЕНЕЦ!

Да, те, онези които напоследък ги изкарват едва ли не убиици...как може...как не ги е срам всички тези...нямам епитет...как може да обвиниш такива СВЕТИЛА в такива чудовищни постъки???

Професор СПАСОВ, доцент УЗУНОВА, всички лекари, реаниматорите,сестрите, какичките (така нричаше моето детенце специализантите) те са СПАСИТЕЛИ!

Те спасяват детски животи!

Те успокояват притеснени и плачещи от мъка родители!

Те дават надежда,там където никой друг не може да даде!

Те създават онзи "мост" с чужди лекари,който всички други болници отказват и вдигат отрицателно рамене!

Болница ЛОЗЕНЕЦ, Професор СПАСОВ, доцент УЗУНОВА, всички лекари, реаниматорите,сестрите и специализантите ТРЯБВА да останат и да продължават да спасяват децата на България защото ТЕ имат нужда точно от ТЯХ!

Хора,няма други като тях!

Ще кача снимка на моето момиченце, на което помогнаха...а помогнаха и на мен защото пак ще кажа...те са ХОРА със големи СЪРЦА!

Днес моето момиченце завърши първи клас и аз им благодаря с цялото си сърце и душа за това,че й помогнаха да бъдем там,да сме здрави и да се усмихваме!

Ние сме с Вас и ще Ви подкрепим колкото и където трябва!

от Теодора Тенчева, гр. Пловдив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com