Маймунската шарка - първи данни, че може да става въпрос за различен от познатия вирус

34900
Маймунската шарка - първи данни, че може да става въпрос за различен от познатия вирус
Снимка: Getty images

Доста възможно е да става дума за нов зоонотичен скок от гризачи върху хора и за вирус със съществено променени характеристки. Което би обяснило и толкова различното му поведение - много случаи в държави, където тази болест буквално не съществува. Това коментира биологът д-р Георги Маринов в своя публикация във Facebook.

Д-р Маринов базира тезата си на секвениране на вируса от случай в САЩ. Там досега има два доказани случая, първият беше в Масачузетс. Секвенирането в САЩ е показало трети геном, доста по-различен от характеристиките на т.нар. нигерийски щам, който се счита за по-лекия от двата основни на маймунската шарка - конгоанският е по-смъртоносен, с до 10% смъртност. Смъртността и в двата случая се изчислява основно на база данни от Африка т.е. в изчислението влиза и състоянието на здравната система там. Сега в Европа изглежда се разпространява нигерийският щам - секвенция от Португалия, където има 20-тина случая, показва наличието на този щам.

Д-р Бацелова: До една десета от заразените умират от маймунска шарка, протича по-тежко при неваксинираните срещу едра шарка

Има лечение на маймунската шарка. До една десета от заболелите ще умрат от тази инфекция, протича по-тежко при неваксинираните от едра ...

"Секвенирането на тези вируси обаче не е толкова лесно като това на SARS-CoV-2, тъй като става дума за доста голям геном - около 180 килобази (за сравнение коронавирусните геноми са под 30 килобази), и също така доста комплексен. Кои точно мутации са отговорни едва ли ще стане ясно скоро. Това е търсене на игла в купа сено, тъй като става дума за много голям вирусен геном, с много на брой гени, на голяма част от които и до ден-днешен не им е съвсем ясна функцията. Освен ако няма някоя очевидна мутация на място, което да е идентифицирано преди от малкия брой хора, които изследват тези вируси. Но засега няма такава информация", обобщи д-р Маринов.

Същевременно вирусологът проф. Радостина Александрова коментира пред bTV, че засега този вид шарка дори не е по-заразен от по-познати видове, даже изглежда по-малко заразен. Тя посочи, че при епидемиологично изследване във Великобритания, където има няколко случая, един от заразените е имал контакти с 50 души и само 1 от тях се е заразил.

Професор Александрова също призна, че имало някои неща, които не са типични за вируса на маймунската шарка. Но тя наблегна също на животинския произход - гризачи и маймуни. Отделно, експертът смята, че трудно може да се говори за вирус, който ще предизвика пандемия, както направи коронавирусът SARS-CoV-2.

Най-важно е да се следят контактите на заразените, подчерта проф. Александрова. Карантината при тази болест достига до 21 дни. ОЩЕ: Маймунска шарка: Какво знаем досега и заплашва ли ни пандемия?

Проф. Кантарджиев посочи симптомите на маймунската шарка

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, а сега консултант по ваксинацията в Столична община проф. Тодор ...

Вече има и тракер, създаден от BNO, който показва случаите на маймунска шарка - ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com