Маймунската шарка - първи данни, че може да става въпрос за различен от познатия вирус

35042
Маймунската шарка - първи данни, че може да става въпрос за различен от познатия вирус
Снимка: Getty images

Доста възможно е да става дума за нов зоонотичен скок от гризачи върху хора и за вирус със съществено променени характеристки. Което би обяснило и толкова различното му поведение - много случаи в държави, където тази болест буквално не съществува. Това коментира биологът д-р Георги Маринов в своя публикация във Facebook.

Д-р Маринов базира тезата си на секвениране на вируса от случай в САЩ. Там досега има два доказани случая, първият беше в Масачузетс. Секвенирането в САЩ е показало трети геном, доста по-различен от характеристиките на т.нар. нигерийски щам, който се счита за по-лекия от двата основни на маймунската шарка - конгоанският е по-смъртоносен, с до 10% смъртност. Смъртността и в двата случая се изчислява основно на база данни от Африка т.е. в изчислението влиза и състоянието на здравната система там. Сега в Европа изглежда се разпространява нигерийският щам - секвенция от Португалия, където има 20-тина случая, показва наличието на този щам.

Д-р Бацелова: До една десета от заразените умират от маймунска шарка, протича по-тежко при неваксинираните срещу едра шарка

Има лечение на маймунската шарка. До една десета от заболелите ще умрат от тази инфекция, протича по-тежко при неваксинираните от едра ...

"Секвенирането на тези вируси обаче не е толкова лесно като това на SARS-CoV-2, тъй като става дума за доста голям геном - около 180 килобази (за сравнение коронавирусните геноми са под 30 килобази), и също така доста комплексен. Кои точно мутации са отговорни едва ли ще стане ясно скоро. Това е търсене на игла в купа сено, тъй като става дума за много голям вирусен геном, с много на брой гени, на голяма част от които и до ден-днешен не им е съвсем ясна функцията. Освен ако няма някоя очевидна мутация на място, което да е идентифицирано преди от малкия брой хора, които изследват тези вируси. Но засега няма такава информация", обобщи д-р Маринов.

Същевременно вирусологът проф. Радостина Александрова коментира пред bTV, че засега този вид шарка дори не е по-заразен от по-познати видове, даже изглежда по-малко заразен. Тя посочи, че при епидемиологично изследване във Великобритания, където има няколко случая, един от заразените е имал контакти с 50 души и само 1 от тях се е заразил.

Професор Александрова също призна, че имало някои неща, които не са типични за вируса на маймунската шарка. Но тя наблегна също на животинския произход - гризачи и маймуни. Отделно, експертът смята, че трудно може да се говори за вирус, който ще предизвика пандемия, както направи коронавирусът SARS-CoV-2.

Най-важно е да се следят контактите на заразените, подчерта проф. Александрова. Карантината при тази болест достига до 21 дни. ОЩЕ: Маймунска шарка: Какво знаем досега и заплашва ли ни пандемия?

Проф. Кантарджиев посочи симптомите на маймунската шарка

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, а сега консултант по ваксинацията в Столична община проф. Тодор ...

Вече има и тракер, създаден от BNO, който показва случаите на маймунска шарка - ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Епидемиолог: Има риск за пробив на морбили в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване