Маймунската шарка вече е и в България

7388
Маймунската шарка вече е и в България
Снимка: iStock

Маймунската шарка вече е официално засечена и в България. От Министерството на здравеопазването съобщиха за два потвърдени случая у нас.

"Към 23.06.2022 г. в страната са потвърдени два случая на маймунска вариола (б.а. - шарка). Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние", съобщават от МЗ.

ЕС: Държавите да подготвят ваксинационен план срещу маймунската шарка, обмислят се ограничения за пътуване

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска шарка, а свето...

"Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи", гласи още съобщението, изпратено до медиите.

По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска шарка.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават, информират от здравното ведомство.

 До момента потвърдените случаи на маймунска шарка в световен мащаб са над 3330. Най-много са във Великобритания – близо 800, в Германия – над 520, и в Испания – 520. Засечени са още случаи в Португалия, Германия, Канада, Франция, Нидерландия, САЩ, Италия, Белгия, Швейцария и др.
Близо до България бяха засечени случаи в Гърция – 2, в Сърбия – 1, и в Румъния – 5.

До момента потвърдените случаи на маймунска шарка в световен мащаб са над 3330. Най-много са във Великобритания – близо 800, в Германия – над 520, и в Испания – 520. Засечени са още случаи в Португалия, Германия, Канада, Франция, Нидерландия, САЩ, Италия, Белгия, Швейцария и др.

Близо до България бяха засечени случаи в Гърция – 2, в Сърбия – 1, и в Румъния – 5.

СЗО: Европа е в епицентъра на огнище на маймунска шарка

Европа остава в "епицентъра" на глобалното огнище на маймунска шарка. Това съобщи европейският регионален офис на Световната здравна ор...

Повечето случаи на маймунска шарка в световен мащаб са настъпили при хора на възраст от 20 до 49 години. Здравните власти подчертават, че вирусът може да се предаде по въздушно-капков път, макар и по-трудно, като е нужно по-интензивно и продължително общуване, или чрез повърхности т.е. всички са застрашени.

Относно маймунската шарка, здравният съветник на премиера Кирил Петков - проф. Радка Аргирова - обясни, че може да се предприеме ваксинация, но тя няма да е обща, а кръгова. Това значи, че се ваксинират лица от близкия кръг на доказано заразени с болестта.

В края на май съветникът в Столична община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев каза, че у нас хората над 40 г. – всички до един, са ваксинирани срещу едра шарка – т.е. имат протекция и срещу маймунската. „Маймунската шарка се предава чрез интимен контакт и също така чрез ползване на общи дрехи, общи хавлии и общо постелъчно бельо. Това трябва да се избягва. Засега рискът за нашата страна, за българите е много нисък", успокои Кантарджиев.

Здравната агенция на ЕС съобщи през май, че маймунската шарка не се предава лесно между хората. "Предаването от човек на човек става чрез близък контакт със заразен материал от кожни наранявания на заразен човек, чрез респираторни капки при продължителен контакт лице в лице и чрез фомити", заяви Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) в оценка на риска след избухването на болестта в неендемични държави.

В доклада се посочва, че повечето пациенти, диагностицирани с маймунска шарка в Европа, са хомосексуални мъже и "естеството на откритите наранявания в някои случаи предполага, че предаването е станало по време на полов акт".

СЗО променя името на болестта маймунска шарка

Ръководството на Световната здравна организация (СЗО) заяви за намерението си да промени името на вируса на маймунската шарка, неговите...

През юни ръководството на Световната здравна организация (СЗО) заяви за намерението си да промени името на вируса на маймунската шарка, неговите разновидности и предизвикваната от тях болест. От организацията уточниха, че наименованието на заболяването не съответства на препоръките на организацията, съгласно, които в названията не трябва да се използват имена на региони и животни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com