Мангъров в скандално-откровено интервю: Няма противоречие в нещата, които съм казал

18393
Мангъров в скандално-откровено интервю: Няма противоречие в нещата, които съм казал
Снимка: БГНЕС

Няма противоречие в нещата, които съм казал. И 50 000 души да твърдят, че едно нещо не е глупост, то си остава глупост, ако е глупост. Това заяви доцент Атанас Мангъров, който е категоричен, че значима част от нещата за COVID-19, които се говорят, са неверни.

Мангъров говори в предаването "120 минути" на bTV, като форматът беше уникален – с припомняне на негови реплики през последните няколко месеца, които си противоречат. В самото представяне обаче имаше и внушения – например за репликата, че младите трябва да се сблъскат с COVID-19, защото ще го изкарат леко и контрапунктът, че 19-годишният Христо Денев почина от болестта. Според твърдение на ръководителя на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Стефан Филев за официалната аутопсия, Христо е имал затлъстяване, което се сочи за основен рисков фактор, а отделно при този случай бащата на Христо е убеден, че лечението не е проведено правилно и продължава да търси справедливост от българското правосъдие.

Мангъров: Държавата изгони специалистите навън, а сега се чуди защо няма доктори

Пореден остър коментар направи инфекционистът доцент Атанас Мангъров по повод носенето на маски пред „7/8 ТВ". По думите на доце...

Сега Мангъров отвърна на обвинение на председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, че Мангъров носи лична отговорност за объркването на голяма част от българското общество относно COVID-19. Доцентът отговори задочно, че не е правилно всички заразени да влизат в болница наред. И попита кой ще дойде да ви прегледа, ако сте си вкъщи – нали щял да стане контактен и "да излезе от играта". Мангъров не отговори на директен въпрос дали е ходил на домашни посещения при болни от коронавирус.

"Основното предпазно средство е, че си мия ръцете. Понякога нося маска – когато има нужда да нося. Когато съм в болницата и преглеждам, понякога нося маска", каза Мангъров. И обясни, че е прегледал над 50 души с COVID-19, а значителна част от тях се оказали положителни на COVID-19 чак след като ги прегледал. Той убедено каза и, че не е пренесъл вируса след това на други пациенти, които е прегледал, макар да заяви, че е преглеждал хора без маска и те може да са били носители на вируса. Много трудно може да съм пренесъл вирус, добави той, визирайки, че е преглеждал въпросните положителни за COVID-19 преди да имат видими симптоми. И даде пример – ако пациент е достатъчно страхлив и разумен, ще иска от преглеждащия го лекар да му покаже отрицателен тест за коронавирус. Така системата ще рухне, уточни Мангъров.

Рецептата на Мангъров, ако си заразен и си вкъщи т.е. нямаш сериозни симптоми - пиеш чайчета и супички, пиеш и аспирин. 90% от хората в болниците могат да се лекуват вкъщи, ако има кой да ги лекува, настоя той. "Това нещо рано или късно ще изчезне и колкото повече се затваряме, толкова повече тази агония ще продължи", заключи доцентът, с голямо уточнение - че хора влизат в болница, защото няма кой да ги лекува вкъщи!

Ако можехме да тестваме всички 7 000 000 души в България, щяхме да намираме по 70 000 - 80 000 души на ден, каза Мангъров.

Проф. Коста Костов: Премиерът е болен, а не просто инфектиран, но има лека форма на COVID-19

От това което чувам, смятам, че премиерът е болен, а не просто инфектиран. Той обаче има лека форма на COVID-19. Това обясни пулмологът...

Доцентът посочи, че се тествал 7 дни след срещата си с водещия на БНТ Георги Любенов, който се оказа с положителен PCR тест. Мангъров се тествал с антигенен тест. А през времето, през което е трябвало да бъде под карантина съгласно сегашните правила, доцентът е преглеждал пациенти.

Лекарят каза и друго - смятам, че трябва да се спазват правилата, дори да не ги одобряваме. Но сам призна, че се е возил в градския транспорт без маска, като уточни, че правилата трябва да се спазват, ако не са безсмислени. "Готов съм да платя 300 лева глоба", заяви Мангъров.

Още: "Премиерът Бойко Борисов е дал положителен тест за COVID-19"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com