Мангъров в скандално-откровено интервю: Няма противоречие в нещата, които съм казал

18426
Мангъров в скандално-откровено интервю: Няма противоречие в нещата, които съм казал
Снимка: БГНЕС

Няма противоречие в нещата, които съм казал. И 50 000 души да твърдят, че едно нещо не е глупост, то си остава глупост, ако е глупост. Това заяви доцент Атанас Мангъров, който е категоричен, че значима част от нещата за COVID-19, които се говорят, са неверни.

Мангъров говори в предаването "120 минути" на bTV, като форматът беше уникален – с припомняне на негови реплики през последните няколко месеца, които си противоречат. В самото представяне обаче имаше и внушения – например за репликата, че младите трябва да се сблъскат с COVID-19, защото ще го изкарат леко и контрапунктът, че 19-годишният Христо Денев почина от болестта. Според твърдение на ръководителя на МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Стефан Филев за официалната аутопсия, Христо е имал затлъстяване, което се сочи за основен рисков фактор, а отделно при този случай бащата на Христо е убеден, че лечението не е проведено правилно и продължава да търси справедливост от българското правосъдие.

Мангъров: Държавата изгони специалистите навън, а сега се чуди защо няма доктори

Пореден остър коментар направи инфекционистът доцент Атанас Мангъров по повод носенето на маски пред „7/8 ТВ". По думите на доце...

Сега Мангъров отвърна на обвинение на председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, че Мангъров носи лична отговорност за объркването на голяма част от българското общество относно COVID-19. Доцентът отговори задочно, че не е правилно всички заразени да влизат в болница наред. И попита кой ще дойде да ви прегледа, ако сте си вкъщи – нали щял да стане контактен и "да излезе от играта". Мангъров не отговори на директен въпрос дали е ходил на домашни посещения при болни от коронавирус.

"Основното предпазно средство е, че си мия ръцете. Понякога нося маска – когато има нужда да нося. Когато съм в болницата и преглеждам, понякога нося маска", каза Мангъров. И обясни, че е прегледал над 50 души с COVID-19, а значителна част от тях се оказали положителни на COVID-19 чак след като ги прегледал. Той убедено каза и, че не е пренесъл вируса след това на други пациенти, които е прегледал, макар да заяви, че е преглеждал хора без маска и те може да са били носители на вируса. Много трудно може да съм пренесъл вирус, добави той, визирайки, че е преглеждал въпросните положителни за COVID-19 преди да имат видими симптоми. И даде пример – ако пациент е достатъчно страхлив и разумен, ще иска от преглеждащия го лекар да му покаже отрицателен тест за коронавирус. Така системата ще рухне, уточни Мангъров.

Рецептата на Мангъров, ако си заразен и си вкъщи т.е. нямаш сериозни симптоми - пиеш чайчета и супички, пиеш и аспирин. 90% от хората в болниците могат да се лекуват вкъщи, ако има кой да ги лекува, настоя той. "Това нещо рано или късно ще изчезне и колкото повече се затваряме, толкова повече тази агония ще продължи", заключи доцентът, с голямо уточнение - че хора влизат в болница, защото няма кой да ги лекува вкъщи!

Ако можехме да тестваме всички 7 000 000 души в България, щяхме да намираме по 70 000 - 80 000 души на ден, каза Мангъров.

Проф. Коста Костов: Премиерът е болен, а не просто инфектиран, но има лека форма на COVID-19

От това което чувам, смятам, че премиерът е болен, а не просто инфектиран. Той обаче има лека форма на COVID-19. Това обясни пулмологът...

Доцентът посочи, че се тествал 7 дни след срещата си с водещия на БНТ Георги Любенов, който се оказа с положителен PCR тест. Мангъров се тествал с антигенен тест. А през времето, през което е трябвало да бъде под карантина съгласно сегашните правила, доцентът е преглеждал пациенти.

Лекарят каза и друго - смятам, че трябва да се спазват правилата, дори да не ги одобряваме. Но сам призна, че се е возил в градския транспорт без маска, като уточни, че правилата трябва да се спазват, ако не са безсмислени. "Готов съм да платя 300 лева глоба", заяви Мангъров.

Още: "Премиерът Бойко Борисов е дал положителен тест за COVID-19"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване