"Маската невъзможна" - ново разследване на АКФ. Медиците ни на първа линия с дефектни предпазни средства? (ВИДЕО)

8520
"Маската невъзможна" - ново разследване на АКФ. Медиците ни на първа линия с дефектни предпазни средства? (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Ново видео разследване „Маската невъзможна“ на Антикорупционния фонд (АКФ) разкрива, че Министерство на здравеопазването (МЗ) е разпределило 1,2 млн. китайски маски с компрометирано качество между хора на първа линия в борбата с COVID-19.

В края на месец март 2020 министърът на здравеопазването сключи два договора с Китай за доставка на близо 3 млн. бр. защитни маски и 50 броя респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро. Производители на маските са китайските компании RYZUR и HANGZHOU.

Още преди сключването на договорите с Китай в медиите излизат публикации, че компанията RYZUR е доставила на различни държави дефектни маски, които не осигуряват посоченото ниво на защита срещу заразяване с COVID-19. Няколко държави, сред които Нидерландия и Испания, връщат маските обратно в Китай, други задължават производителя да посочи на етикета действителното ниво на защита. Канада изрично декларира, че маските представляват риск за здравето на работещите на първа линия и няма да бъдат предоставяни на такива хора. Въпреки това, в договорите, сключени от България липсва изрична защитна клауза за купувача в случай на доставка на дефектни маски и приложимото право е китайското, чиито конкретни норми са неизвестни.

Един от анализите на тези маски – RYZUR, модел KN95B, китайски стандарт GB2626-2006, европейски стандарт EN 149:2001 + A1:2009, извършен от американска лаборатория е общодостъпен - публикуван на сайта на лабораторията в началото на май 2020 г. Резултатите показват, че нивото на филтрация на анализираните 10 маски е между 27 % и 33,9 % вместо записаните в документацията на производителя 99,ф2 %. Именно такива са маските, закупени по първия договор с Китай.

„Предвид публикациите за компрометирано качество на маските RYZUR, попитахме правителството: „Какви мерки е предприела България за защита на правата на купувача по договорите за доставка?“ и „Тествала ли е България маските от същия вид и производител, доставени в България преди да ги раздаде?“ заяви Бойко Станкушев, директор на АКФ. 

Няколко месеца след като зададохме въпросите си получихме отговор, че „в Министерство на здравеопазването не е постъпвала информация за доставени маски с компрометирано качество“, но маските на RYZUR са тествани в Лабораторията по вирусология към Биологическия факултет на Софийски университет и заключението е, че „предпазват 100 % от вируси с големината на SARS-CoV-2", уточняват от АКФ.

Детайлен анализ на предоставената документация обаче повдигна някои смущаващи въпроси. Видно от протокола за изследване, поръчаното от Министерството на здравеопазването тестване е включвало само една маска от общо 1,2 млн., получени в 5 отделни пратки, което прави тестването непредставително. В протокола не се описва утвърден научен метод за изследване. Самата Лаборатория по вирусология не е акредитирана от Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“ - единственият орган в Република България, който има право да извършва акредитация на органи за оценяване на съответствието.

В крайна сметка методът на изследване и акредитацията на лабораторията е много вероятно да са без значение, защото тестваната маска може да не е от вида, закупен от България, за който има данни за компрометирано качество. От протокола става ясно, че единствената тестваната маска е RYZUR, зелена на цвят, отговаряща на европейски стандарт EN 14683:2019+AC. Такива маски обаче не са закупени от България по документи. Документно, единствените закупени маски RYZUR трябва да са модел KN95B, китайски стандарт GB2626-2006, европейски стандарт EN 149:2001 + A1:2009.

АКФ настоява за разследване на задържането на Николай Стайков

Фондация “Антикорупционен фонд” иска пълно разследване на издадената заповед за задържане на журналиста и съосновател на ор...

От анализираната информация по случая излиза следното:

1. България е закупила маски, при наличие на общоизвестна информация за проблемно качество.

2. В договора не са предвидени конкретни компенсаторни клаузи за купувача, в случай на дефект, а приложимото към договора право е неизвестно за българската страна.

3. България не е поискала никакви последващи защитни мерки, като преетикиране, намаление на цената, връщане на количества.

4. Няма данни за бракувани количества маски.

Съдът задължи Ананиев да предостави информация за договорите за маски и респиратори с Китай

След жалба на АКФ съдът задължи министърът на здравеопазването да предостави договорите за доставка на маски и респиратори от Китай на ...

5. Има основателно съмнение, че нито една от получените в 5 пратки 1,2 млн. маски RYZUR реално не е тествана.

6. Цялото количество маски е раздадено и използвано от работещи на първа линия срещу COVID-19 лица.

7. Няма данни ползвателите да са уведомени за възможните рискове за здравето им.

„В условията на продължаваща COVID-19 пандемия, АКФ пита: защо не са тествани маските, за които самото Министерство признава, че вероятно са компрометирани? Защо въпреки това те са раздадени? Застрашено ли е здравето на хората на първа линия? Уведомени ли са ползвателите, че маските не осигуряват посоченото ниво защита и представляват риск за здравето и безопасността на медицинските работници на първа линия?“ 

„Призоваваме компетентните органи да изпълнят правомощията си и да проверят защо не е положена дължимата грижа за здравето на българските медици, така както това е направено за здравето на медиците в Канада, Испания, Нидерландия и останалите държави, поучили дефектни маски“, каза Бойко Станкушев, директор на АКФ и допълни, че „с цел избягване на подобни практики в бъдеще и като израз на мисията си да съдейства на институциите, АКФ ще внесе сигнал до прокуратурата и ще предостави цялата информация, с която разполага.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com