Математик: Откриха нов вариант на Омикрон в Европа, скоро може да бъде и у нас

3786
Математик: Откриха нов вариант на Омикрон в Европа, скоро може да бъде и у нас
Снимка: iStock

Много обезпокоително за нас е това, което става с коронавируса във Франция и Италия, където един нов подвариант се появи и "тръгна" нагоре много прогресивно. Това е един нов подвариант на Омикрон и от него се повишава броят на смъртните случаи, каза в интервю за БТА математикът проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към Българската академия на науките. Така той отговори на въпрос дали пандемията от КОВИД-19 отшумява и приключва, или е обратното, след като в Китай има увеличение на случаите на заразените.

Според проф. Огнян Кунчев този нов подвариант на Омикрон все още го няма в Германия и в Австрия, но ще се появи след коледните празници, когато се съберат много хора на едно място и ако не се спазват ограниченията. "Новият подвариант е малко по-заразен от предишните, но няма голяма смъртност или тя е такава, каквато е при обикновения Омикрон. Този нов вариант преминава относително леко при заразените, но има много случаи на леко прекаран КОВИД-19 и след месец-два се появяват тромбози и тромби, както и разстройства на вегетативната нервна система. Това е при пациенти с леко изкаран КОВИД-19, но той се оказва много коварен и след него се отключват заболявания, които даден човек даже не ги е имал. Много е опасно, когато се получават тромби или съсиреци на кръвоносната система", обясни проф. Кунчев.

Изцяло нови варианти на COVID-19 може да се появят през зимата

Изцяло нови варианти на COVID-19 може да се появят през тази зима, обявиха от Европейската агенция по лекарствата, цитирани от БНР...

Хората, които имат съпътстващи заболявания, трябва да вземат мерки и да носят предпазни маски. На въпрос дали предстоящите коледни и новогодишни празници, многото връщащи се хора у нас от чужбина и липсата на мерки няма да доведат до увеличаване на случаите на КОВИД-19, проф. Кунчев, каза, че ако се види броят на смъртните случаи, ще стане ясно, че от юни - само за три месеца, у нас са починали 500 души от КОВИД-19. Това беше през юни, юли и август, когато имаше летен "бум" на коронавируса, добави математикът.

Според него сега не е добре, че напълно са премахнати мерките, а предстоят празници като Коледа и Нова година. "Трябва да се обръща внимание на хората, които имат съпътстващи заболявания, като е добре поне те да вземат мерки и да ходят с предпазни маски. Това обаче трябва да са маски с добра защита и да се носят в по-малки помещения, например магазинчета и в градския транспорт. Добре е да се избягват и заведенията, в които има много посетители", препоръча проф. Огнян Кунчев.

На въпрос може ли изобщо да се говори за финал на пандемията от КОВИД-19, след като се появяват все нови подварианти, математикът заяви, че не може да се каже, че има такъв край. "И по най-строга дефиниция, не може да се каже това, защото всеки ден умират по няколко души", каза ученият. На въпрос дали има вероятност този нов подвариант на Омикрон, който се е появил, точно по празниците да се разпространи и у нас, проф. Кунчев отговори, че "точно около празниците ще дойде и ще се засили след Нова година".

Новият подвариант на Омикрон се очаква да дойде у нас от държавите, в които много българи работят и учат. "Този подвариант на Омикрон предстои да дойде у нас отвън - през Франция и Италия, като пътищата му минават обикновено през Германия и Австрия. В България, ние, имаме най-много връзки с Германия и Австрия, и с Великобритания. В тези държави има много българи, които работят и учат в университети, и предстои да се завърнат у нас за празниците за Коледа и Нова година", каза проф. Кунчев

Учени с отговор как възникват новите варианти на коронавируса

Пациентите с отслабен имунитет заради хронични заболявания или на терапия за намаляване на способността на организма да се бори с патог...

Попитан на какво се дължи този "бум" на заразените с КОВИД-19 през последните седмици в Китай, който беше съпроводен и с протести срещу ограничителните мерки, проф. Огнян Кунчев отбеляза, че там има относително добри мерки и хората ходят с маски, където трябва. "Но в Китай, в даден район, когато случаите станат няколко - два-три-четири, веднага съответният регион се затваря и властите искат да локализират "пожара" още в самото начало. Това е т.нар. политика за нулев КОВИД, която се прилага в Китай", коментира проф. Кунчев и добави, че тези мерки са предизвикали протестите в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com