Медици излязоха с протестна декларация срещу проекта за Националния рамков договор

3337
Медици излязоха с протестна декларация срещу проекта за Националния рамков договор
Снимка: БГНЕС

Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ /НАРСМП/ в България разпространиха протестна декларация, в която се обявяват против проекта за Националния рамков договор (НРД) 2017 г.

Възразяваме срещу легализиране сливането на денонощното медицинско обслужване и оказването на спешна медицинска помощ на пациентите ни. Абсурдно е вече две десетилетия да се заявява от Министерството на здравеопазването и НЗОК, че ПИМП осигурява 24-часово обслужване на пациентите си 365 дни, пишат медиците.

Гелев: Промените в спешната помощ спряха текучеството в системата

През януари спешните повиквания в Центъра за спешната помощ в София са били над 13 000, от тях реално нуждаещите се от бърза помощ са б...

Ето още какво се казва в декларацаията им:

"Вариантът ние да осигуряваме тази помощ в извънработния график на ПИМП ни превръща от спешни медици в заместници на ПИМП и води до закъснения, пропуски в работата ни и ескалация на агресия спрямо нас. Възразяваме срещу чл. 142(1) в проекта за НРД 2017г., визиращ че изпълнителят на ПИМП извън обявения график трябва да осигурява необходимите медицински грижи по един от начините, определени в Наредба № 2 от 2016 г., по-конкретно приложение 9 т.1.3, легализираща и сключване на договори между ПИМП и структури на спешна помощ.

Мотивите ни са, че никога МЗ или НЗОК не са обсъждали с нас тази възможност и сключените до момента договори доказаха, че те са в ущърб на пациентите в животозастрашаващи и потенциално животозастрашаващи спешни състояния. Също така те са В разрез със НАРЕДБА № 12 от 30 декември 2015 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Спешна медицина“. Не на последно място са в разрез с Кодекса на труда, защото оказването на медицинска помощ по договор с ПИМП е извън трудовите ни задължения, договорени по трудов договор и подписаната от нас длъжностна характеристика с работодателите ни.

Прeдлагаме преговарящите страни по НРД да преразгледат вариантите за осигуряване на медицинска помощ, извън работния график на ПИМП. Настояваме чл. 142(1) да конкретизира вариантите за осигуряване на медицинското обслужване на пациенти извън работния график на ПИМП, като бъде изключен вариантът това да става чрез договори на ПИМП със структури на спешна извънболнична и болнична медицинска помощ, се казва в декларацията, подписана от д-р Д. Кателиева, председател на НАРСМП ."

Привеждат в постоянна готовност колите на Спешна помощ

Дали сме указания на центровете за спешна медицинска помощ и лечебните заведения за болнична помощ на територията на страната за пълна ...

Междувременно стана ясно, че българският лекарски съюз подкрепя Националния рамков договор за 2017 година. Увеличени са средствата както в болничната, така и в извънболничната помощ.

Лекарите договориха и цените, които Националната здравно-осигурителна каса ще плаща за всяка медицинска дейност през настоящата година, съобщи БНР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com