Медици на нож заради ваксините

3198
Медици на нож заради ваксините
Снимка: Getty Images / Guliver

Финансирането на ваксините няма да се върне в здравно министерство, а ще остане в касата. Това стана ясно при отчета на д-р Румяна Тодорова за състоянието на фонда пред депутатите от здравната комисия. Новината изправи на нокти медиците и постави в риск подписването на новия рамков договор с фонда, предаде Стандарт нюз.

От 2013 г. НЗОК пое плащането на интензивните грижи, ваксините и ин витрото. Преди това те бяха ангажимент на здравното министерство. Според специалистите прехвърлянето им беше грешка и лекарският съюз отказа да подпише рамков договор с касата за 2013 г. Преди няколко месеца новата власт обеща, че ще върне и трите дейности в министерството за 2014 г. Първо обаче управляващите заявиха, че интензивните грижи няма да се пипат. Сега се оказа, че ваксините също ще останат в касата. Ако това наистина се случи, съм песимист, че ще има нов рамков договор, заяви веднага председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.

230 хил. богати българи не си внасят здравните осигуровки

230 хил. богати българи отказват да плащат здравните си осигуровки, защото са демотивирани. Това съобщи председателят на парламентарнат...

Причините, поради която медиците са толкова недоволни от оставането на ваксините и интензивните грижи в НЗОК, са много. Една от тях е, че те са ангажимент на държавата и не може касата да плаща и за неосигурените пациенти. Друг проблем е, че средствата за интензивните грижи на НЗОК не стигат. Здравното министерство плащаше около 50 млн. лв. на година, но само на областните и университетските клиники - общо около 40. Касата плаща на много повече клиники, а няма допълнителни средства за тази цел. Поради това държавните болници получават по-малко пари, отколкото им даваше здравното министерство. В същото време те поемат тежките пациенти.

Резултатът е, че болниците отново трупат дългове, а бюджетът на НЗОК не стига. Ваксините пък отнемат допълнителен ресурс от 30 млн. лв. на касата. Най-вероятно управляващите са се отказали от връщането на тези дейности, защото не искат да увеличат достатъчно бюджета за здраве.

Андреева иска още пари за болниците

Най-добрият вариант за решаване на финансовите проблеми е актуализирането на бюджета на здравната каса. Това заяви министър Таня Андреева в парламентарната комисия по здравеопазване, където се дискутира дефицитът на НЗОК. Около 137 милиона няма да стигнат на фонда, за да се разплати с болниците до края на годината. Ако не се намерят допълнителни средства, клиниките ще получават едва по 65 % месечно от реално заработеното. Според лекарите това ще ги доведе до колапс и трупането на нови дългове. Най-добрият начин за излизане от ситуацията е актуализиране на бюджета на НЗОК, водим разговори за това с министерство на финансите, каза д-р Андреева. Според директора на касата д-р Румяна Тодорова актуализацията също е най-добрият изход от кризата. Идващата седмица Надзорният съвет ще вземе решение дали също стои зад тази идея. Ако не се стигне до актуализация на бюджета, депутатът от ГЕРБ Семир Абумелих предложи фармацевтичните компании да проявят разбиране и да изчакат плащанията от клиниките. 90 милиона от очертаващия се дефицит на практика са заради онколекарствата.

Лекари искат повече пари за родилките

След поредния смъртен случай на родилка и бебе лекари от Варна алармират, че родилките са сред най-дискриминираните пациенти у нас. Спо...

"Една-единствена здравна каса в момента вече е вредна за здравеопазването. В последно време финансовата институция е натоварена с много отговорности, които не може да понесе", коментира шефът на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване