Михаил Константинов: 5% от българите са срещали вируса, как да четем статистиката

6788
Михаил Константинов: 5% от българите са срещали вируса, как да четем статистиката
Снимка: БГНЕС

"Тествали сме около 3% от хората от началото на пандемията от коронавирус. Броят на хората, които са срещнали вируса, но не са болни, е около 5%, колкото е и в Европа." Това каза пред БНТ Михаил Константинов.

Има данни, които нарастват – това е обшият брой на изследванията. Ние увеличаваме тестовете, увеличаваме заразените. Но процентът заразяемост остава същият. Коректното отношение към развитието на заразата е работата с относителни числа – следете процентите. България по смъртност води срещу света с 2:1 в битката с коронавируса. На Европа с почти 5:1, а на развитите западни държави от 10 до 15:1. България продължава да е един от отличниците на света. А най-големият отличник е Китай, той е 10 пъти по-добре от България. При показатели само на база глава от населението. Броят на заразените може да зависи евентуално от броя на тестовете, но броят на починалите е този, който е", обясни той.

Нов дневен рекорд на болни от коронавирус в България, но заболеваемостта намалява, картината по света

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България отново удари дневен рекорд. Според данните от единния информационен портал, за в...

Интересна тенденция отрази професорът, която и вирусолози потвърждават: "И у нас, и в Европа, общият брой на заразените расте и то твърде бързо напоследък. Но броят на умрелите силно намалява на ден. В Европа най-високата преди месец беше 5 000 на ден, сега е около 300, какво означава това – че все повече се заразяваме, но по-малко умираме, т.е. свикнахме с вируса."

Още за смъртността и статистиката:

Какъв е процентът на заразените от тестваните важно е да се разберат данните – ако е имало 150 000 теста, от тях 120 000 са на различни ЕГН, 30 000 са били повторени. Значи трябва да се смята. Освен това, заразен в никакъв случай не значи болен. Смъртността сред болните е висока, сравнително, но ако само сте заразен – иначе тя е ниска. Затова трябва да се внимава, поясни още той за това как да следим и разчитаме показателите от статистиката за коронавируса.

Грешките в статистиката в началото при заработването на единния информационен портал и в началото на пандемията математикът обясни така: " Това не е грешка в системата, а просто подаваните данни не са били достатъчно добре проверени... Хората, които работят с единния информационен портал и системата , са наясно как да работи. Сега системата произвежда толкова точни данни, колкото са подадените". 

Как влизаш в статистиката за коронавируса - обяснение от Щаба (ВИДЕО)

Има си европейски изисквания как се регистрират новите случаи на всяко едно опасно заразно заболяване, коментира проф. Тодор Кантарджи...

По думите му у нас има стотици организации и няколко хиляди души, които могат да вкарват данни в Единния информационен портал, който обобщава и публикува данните за новозаразените, тестваните, починалите от коварната болест. Константинов поясни обаче, че в системата данни могат да въвеждат само хора с електронен подпис, с който се идентифицира всеки влязъл, но самият електронен подпис  е много добре защитен. Практически 100% сигурен", каза Константинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com