Михаил Константинов: 5% от българите са срещали вируса, как да четем статистиката

6788
Михаил Константинов: 5% от българите са срещали вируса, как да четем статистиката
Снимка: БГНЕС

"Тествали сме около 3% от хората от началото на пандемията от коронавирус. Броят на хората, които са срещнали вируса, но не са болни, е около 5%, колкото е и в Европа." Това каза пред БНТ Михаил Константинов.

Има данни, които нарастват – това е обшият брой на изследванията. Ние увеличаваме тестовете, увеличаваме заразените. Но процентът заразяемост остава същият. Коректното отношение към развитието на заразата е работата с относителни числа – следете процентите. България по смъртност води срещу света с 2:1 в битката с коронавируса. На Европа с почти 5:1, а на развитите западни държави от 10 до 15:1. България продължава да е един от отличниците на света. А най-големият отличник е Китай, той е 10 пъти по-добре от България. При показатели само на база глава от населението. Броят на заразените може да зависи евентуално от броя на тестовете, но броят на починалите е този, който е", обясни той.

Нов дневен рекорд на болни от коронавирус в България, но заболеваемостта намалява, картината по света

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България отново удари дневен рекорд. Според данните от единния информационен портал, за в...

Интересна тенденция отрази професорът, която и вирусолози потвърждават: "И у нас, и в Европа, общият брой на заразените расте и то твърде бързо напоследък. Но броят на умрелите силно намалява на ден. В Европа най-високата преди месец беше 5 000 на ден, сега е около 300, какво означава това – че все повече се заразяваме, но по-малко умираме, т.е. свикнахме с вируса."

Още за смъртността и статистиката:

Какъв е процентът на заразените от тестваните важно е да се разберат данните – ако е имало 150 000 теста, от тях 120 000 са на различни ЕГН, 30 000 са били повторени. Значи трябва да се смята. Освен това, заразен в никакъв случай не значи болен. Смъртността сред болните е висока, сравнително, но ако само сте заразен – иначе тя е ниска. Затова трябва да се внимава, поясни още той за това как да следим и разчитаме показателите от статистиката за коронавируса.

Грешките в статистиката в началото при заработването на единния информационен портал и в началото на пандемията математикът обясни така: " Това не е грешка в системата, а просто подаваните данни не са били достатъчно добре проверени... Хората, които работят с единния информационен портал и системата , са наясно как да работи. Сега системата произвежда толкова точни данни, колкото са подадените". 

Как влизаш в статистиката за коронавируса - обяснение от Щаба (ВИДЕО)

Има си европейски изисквания как се регистрират новите случаи на всяко едно опасно заразно заболяване, коментира проф. Тодор Кантарджи...

По думите му у нас има стотици организации и няколко хиляди души, които могат да вкарват данни в Единния информационен портал, който обобщава и публикува данните за новозаразените, тестваните, починалите от коварната болест. Константинов поясни обаче, че в системата данни могат да въвеждат само хора с електронен подпис, с който се идентифицира всеки влязъл, но самият електронен подпис  е много добре защитен. Практически 100% сигурен", каза Константинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com