Мими Виткова: Разнопосочните послания изиграха негативна роля за развитието на епидемията

2938
Мими Виткова: Разнопосочните послания изиграха негативна роля за развитието на епидемията
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

"Не виждаме никакви анализи. Всъщност, и когато се въвеждаха мерките, не винаги бяха достатъчно аргументирани, а пък когато излязохме от мерките, всъщност аргументите бяха също никакви. Вярно е, че тези строги ограничения повлияха не само у нас, но навсякъде сериозно върху икономическата ситуация, но въпросът е: кое е на първо място – човешкия живот или икономиката? Даже като че ли вече въобще не се впечатляваме от това, колко души са починали на ден. Като че ли не обръщаме внимание, че умират не само хора, които имат придружаващи заболявания, а и млади хора, които нямат никакви предшестващи заболявания. И внушението, че тази епидемия засяга преди всичко само възрастните и тези, които имат заболявания, виждаме, че не е вярно. Тя засяга всички: и младите, и по някой път младите боледуват доста, доста тежко. Това е не само у нас, това е навсякъде по целия свят. Така че разнопосочните послания през това време също изиграха своята негативна роля за цялото развитие на епидемията." Това каза бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова в интервю за агенция "Фокус".

По думите ѝ "мачовете са един от масовите формати, които влияят доста негативно върху ситуацията. И не е само това, допуснати бяха възможности за доста такива други битови сбирки. Ние виждаме долу в Шуменския регион, и в други региони сватбени тържества, религиозни обреди и всичко останало, как доведе също до епидемични огнища. И не само това, и нашата самодисциплина и самоорганизация. Виждаме и огнища и в редица предприятия, което говори, че явно мерките и там, където има струпване на хора, не са достатъчни. Пък и това, което наблюдаваме по улицата, включително и в затворени помещения и офиси – масово не се носят маски, тъй като имаше и доста противоречиви изявления в това направление, включително на медицински специалисти.

Вучич оттегля блокадата през уикенда

Сръбският президент Александър Вучич обяви в реч днес, че вчерашното решение за забрана на движението в Белград през уикенда ще бъде от...

Даже виждате, че нихилистичната теза: „Няма такъв вирус, няма такова нещо, някой ни го внушава, няма такова нещо“ битува у нас, поради което самодисциплината ни е на доста ниско ниво. Виждаме редица страни, в които никой не коментира трябва или не трябва да се носи маска на обществени места. У нас тези коментари са всекидневие и неспазването на тези мерки, макар и елементарни са също всекидневие. Ще видим в един асансьор двама души с маска, трима души без маска, което съвсем говори, че и нашата самодисциплина я няма никаква. А в същото време идва и изявлението на премиера: „Няма да въвеждаме никакви ограничения“ – докога? Аз затова поставих и въпроса: всъщност как се взимат решенията. Медицинските ли са показанията и индикациите за въвеждане на едно или друго ограничение, и ли е еднолично решение. Защото в момента в публичното пространство не звучат сериозни медицински аргументи за едно или друго действие.", допълни още тя. 

Според бившият здравен министър "това, което куца на мерките дотук след рестрикцията, която макар в определени моменти да изглеждаше прекомерно и необоснована, тя все пак позволи да забавим разпространението на епидемията, да не влезем в тази спирала на висока заболеваемост, и съответно невъзможност на здравната система да се справи със ситуацията. Но начинът, по който излязохме, защото ние вече излязохме от мерките, беше доста рязък, доста краен, затова ситуацията е такава. Така че за мен грешките са по-скоро не толкова неправомерните действия на свръхрестрикции, колкото в абсолютното разкрепостяване и безконтролно движение във всякакви такива многочислени формати. Мислихме си, че като разкрепостим страната, и към този момент сме с ниска заболеваемост, това ще допринесе за спасяване на курортния сезон. Както виждаме, това не се случва, защото това рязко отскачане на заболеваемостта виждате, че анулира маса полети, които бяха планирани. Така че съседна Гърция е добър пример, особено и ако в момента тя стриктно продължава да наблюдава този голям поток от курортисти към нея, това означава, че тя ще справи по-добре, отколкото ние. Но те не допуснаха такива масови мероприятия както при нас, най-вече мачовете."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com