Мутафчийски: Ще има гратисен период за купуване на маска, ще се детайлизира къде ги носим

7825
Мутафчийски: Ще има гратисен период за купуване на маска, ще се детайлизира къде ги носим
Снимка: Министерски съвет

За денонощието има 25 нови болни от коронавирус, с което общият брой е 379. 113 са в болница, 13 остават интубирани, 17 са изписаните - с по 2 отрицателни проби. 57% от болните са мъже, а 18 медицински лица са потвърдено болни. Вече има случай и от област Силистра - двама болни, семейство на 70 години. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния кризисен щаб на редовния сутрешен брифинг

Маските - как?

На въпрос дали щабът е посъветвал здравния министър да бъде въведено задължително носене на маски, отговорът беше, че тя идва "след продължително обсъждане". "Аз предложих тази мярка", каза в крайна сметка началникът на Кризисния щаб, а началникът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев добави: "След разговор с мене". Мутафчийски посочи, че по-скоро от СЗО за здрави хора не се препоръчва носене на маски. Не измисляме никакви практики, които не са следствие от световен опит, уточни началникът на щаба, като каза, че се черпи опит от Китай, Израел. И напомни, че в Австрия било задължително да се носи маски, без да уточнява, че става въпрос за супермаркети и магазини за храна, които са длъжни да ги осигуряват.

На въпрос, след като по закон трябва да се осигурят предпазни средства от държавата (като маски) при такова положение, началникът на Националния кризисен щаб отговори, че познат от Германия му обяснил как личните лекари там си купуват сами маски. Началникът на щаба добави, че само в Китай е имало 1700 заразени медици (при почти 81 500 случая по официалните китайски данни). "Възможно е шалът да се приема", каза още Мутафчийски.

Маски има, достъпни са - ходих до кварталната аптека. Може би това не е масово явление - затова гратисният период за закупуване е до 0:00 часа в събота (4 април)", каза Мутафчийски. РЗИ и полицията ще детайлизират къде точно трябва задължително да носим маски, добави той и препрати към член 56 от Закона за здравето по отношение на закрити обществени места.

Никой не е забранил двама възрастни да ходят по улицата. Двама възрастни - децата се броят отделно, обясни началникът на Кризисния щаб. И смята, че повече от 98% от населението се съобразява с мерките или "поне декларира, че се съобразяват".

Мутафчийски видя и дребнотемие що се отнася до българската действителност, което не се вижда в световен мащаб. "Ясно е, че не може да има стопроцентово разбиране на тези мерки, ясно е, че могат да бъдат тълкувани много субективно, но получавам много молби за по-твърди мерки", подчерта началникът на Кризисния щаб. Според него, има разколебаване сред хората, които спазват мерките и затова е важно да бъде показано, че не отстъпваме. Той напомни и как имаше големи промени в стратегията на много държави към коронавируса - например т.нар. стаден имунитет. "Животът бил такъв - рано или късно ще умрем. Ние не можем да изповядваме такава теория", подчерта лекарят и добави, че всички са единни, че ако се отпусне краят, ще загинат много хора, без да имат шанс за лекарска помощ.

Маските може да се продават където и да било, не само в аптеки, стана ясно от думите на началника на Кризисния щаб. "И разпространението на коронавируса противоречи на всичките ми убеждения за живота", добави лекарят.

354 станаха официално болните от коронавирус в България

354 са официално потвърдените случаи на болни от коронавирус в България, т.е. след приключване на всички изследвания от вчера (29 март)...

"На Светия синод не можем да му наредим да затвори църквите", призна Мутафчийски, но добави, че Синодът е приел да има мерки и, че ще има служби навън.

Мисля, че ще се задоволи търсенето от маски. Това заяви пред Нова телевизия Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той каза, че все повече фирми шият маски, но и добави, че много от тези маски не са медицински, като изрази известно съмнение в качеството им.

Междувременно Actualno.com получи сигнал от член на партия "Възраждане", че вериги аптеки отказват да продават ушити от български шивашки фирми маски. Става въпрос за предложения преди да бъде въведено изричното изискване за носене на маски на обществени места – отворени и затворени. Твърденията на човека са, че шивашките фирми имали сертификати.

Други

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 31 март

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Мутафчийски уточни, че в Банско, където днес (31 март) от 19:00 часа пада карантината на града, са изследвани всички контактни лица. Той заяви, че вчера (30 март) била направена "много остра акция по набиране на проби", защото българите трудно споделяли какво правели. Става въпрос за 50 проби. Със сигурност в Банско има 12 заразени и "цял самолет болни от Израел" - 180 души.

"Много е трудно решаването на криза при ограничен ресурс", подчерта Мутафчийски. Той добави и, че за последното денонощие са установени 3 контактни лица, дошли си от чужбина, а за предишното денонощие - 4.

От вчера имаме доставка на хидроксихлорохин, уточни Мутафчийски, като каза, че то се ползва само за болни в болници. Ползват се и антибиотици, начело е азитромицин. Съчетанието между двете лекарства е официално одобрено от 5 дни в Италия и от вчера в Израел. Има и 33 000 опаковки хинин за ВМА. Предстои производството на хлорикин.

Що се отнася до осмата жертва на коронавируса - 51-годишната жена от Благоевград, и дали е работила в "Оптиката" на ВМА, началникът на кризисния щаб, който е и началник на ВМА, увери, че това не е така. По думите му, въпросната оптика не работела от 1 година заради съдебно дело.

Още: "Между сълзи и радостни новини - светът и коронавирусът"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com