Мутафчийски смята, че Европа ще реагира на ниското ни ниво на ваксинация срещу коронавирус

12315
Мутафчийски смята, че Европа ще реагира на ниското ни ниво на ваксинация срещу коронавирус
Снимка: БГНЕС

Европа няма да остане безучастна за ниските нива на ваксинация у нас. За това предупреди началникът на ВМА и бивш ръководител на Националния оперативен щаб (НОЩ) генерал-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски. Каква е актуалната ситуация с нивото на ваксинация, ВИЖТЕ ТУК!

Предвид появата на новия коронавирус Омикрон, Мутафчийски разказа как се е подготвял Израел - с военна игра, в която са разиграни различни сценарии при поява на вариант на коронавируса, който преодолява изцяло ваксините. Единият вариант е бил пълно затваряне на границите, вторият - допускане на туристи. При втория вариант обаче анализът е бил, че ще се стигне до огромно претоварване на здравната система. Сега Израел затвори границите си, напомни Мутафчийски.

Нови числа: Наш лекар предвижда ново настъпление на коронавируса

"Ситуацията с Ковид-19 в България продължава да бъде драматична и продължавам да смятам, че намаляването на инфекциозната вълна е само ...

На въпрос на БНТ какви варианти разиграваме ние, генералът отговори, че не може да даде отговор и няма информация. И напомни какво е било по времето, когато той оглавяваше НОЩ - имало възприятие да се гони политика КОВИД НУЛА, сега България действала в посока да се живее с вируса. Мутафчийски обаче не коментира как така сме гонили КОВИД НУЛА, а имаше случай още при първата вълна на върнала се от Нидерландия болна от КОВИД с температура, която мина през Летище София и стигна с такси до Хасковоско, заедно с двете си деца, едното от които се оказа също болно. Тя беше приета в болница.

Вариантите за Омикрон са много, но не може да се съди по трохите какъв хляб ще ни се падне. Вариантите Мю и Бета не получиха своето разпространение, въпреки че мутациите им предполагаха за тежко протичане и заобикаляне на имунитета, заяви Мутафчийски.

По думите му Омикрон има над 50 мутации, но невинаги многобройните мутации сработват помежду си много добре. Каквото и да се твърди в момента е спекулативно, не бива да се насажда никаква паника. Около две седмици ще получи достатъчно данни за въпросите, които ни интересуват, обясни генерал Мутафчийски.

Той не спира да е оптимист, като се надява, че след приключване на изборите и на всички други процеси в страната, хората много по-трезво да мислят за здравето си. Децата трябва да участ присъствено, но какво стана в другите държави? Трябва на първо място да се осигури безопасна среда вкъщи, след това да се ваксинират учителите, да има тестуване, настоя Мутафчийски. Ако това се направи, може да се достигне до доста по-висок процент на ваксинация.

Той посочи, че няма ваксина, която да е изпробвана на толкова много хора, колкото ваксините срещу коронавируса. Приложени са милиарди дози ваксини и при тяхното прилагане, те са безопасни и ефективни. По-голямо доказателство от това за ваксините няма, каза ген. Мутафчийски.

Проф. Генчо Начев настоя за по-радикални мерки срещу COVID-19

„На фона на ограниченията, които се вземат в Европа, това, което се предприема като мерки у нас е правилно, но недостатъчно. Спор...

Той уточни, че няма никаква връзка между мутациите и ваксинираните.

Ген. Мутафчийски отбеляза, че има неща, които са установени в науката, дадени са в кратките предписания на ваксините и всеки може да се информира от достоверен източник. „Хора, когато ви кажат, че имате много придружаващи хора и ви кажат, да не се ваксинирате – това е пълна лъжа. Придружаващите заболявания са индикация за ваксиниране“, категоричен бе ген. Мутафчийски.

Според него е изключително важен личният пример за ваксиниране.

Генерал Мутафчийски трудно би коментирал сегашните мерки, но предупреди, че все още има висока нива на заболеваемост, няма достатъчно високи нива на ваксинално покритие. Той не знае какви варианти се разиграват, защото не е вътре в самата система.

Той посочи, че делта вариантът постави много високи нива на ваксинация – поне 90% ваксинално покритие (такова, което не позволява разпространение на вируса, а дори 100% от хората по света да се ваксинират със сегашните ваксини, срещу Делта покритието всъщност ще е около 75%, защото ще има такива, които въпреки това ще се заразят), което няма как да се случи.

Лекар за тежестта на коронавируса: При нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат

В УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" е починал мъж под 30 години от COVID-19, който е бил с фалшив сертификат, че е ваксиниран. Мъжът е бил б...

Ген. Мутафчийски не иска неговото появяване да предизвика вълна от негативни коментари. „Щом смятат, че генерал Мутафчийски е носител на COVID-19, нека тогава генерал Мутафчийски се скрие“, отсече той, с уточнение, че не се страхува от нито едно свое действие. Мутафчийски подчерта, че политиката не го изкушава, но не е допускал да се водят такива разговори с него.

За 130 години ВМА, генерал Мутафчийски заяви, че ВМА е еталон във всяко едно отношение. ВМА се готви напрактика за война, но бъдеще война, а ние се намираме в един несигурен глобален свят, категоричен бе той. ВМА винаги се готви да бъде болница за екстремни ситуации и да работи на ръба на силите си и възможностите си. В момента във ВМА има 168 пациенти с коронавирус. В момента ВМА нямат интензивни легла.

Кръвната плазма е противоречиво средство за лечение на COVID-19 и ВМА следят внимателно тези процеси. ВМА извърши през последните 3 години множество реновации в клиниките си, но всички реновирани клиники особено внимание се обръща в изграждането на кислородната система. ВМА е единствената болница с модерна апаратура, която да сигнализира, че има повишени кислородни съдържания. Нашата система е много добра, много обновена и нямаме проблем с разпространението и доставката на кислород, увери генерал Мутафчийски. В Сливен обаче има проблем с доставката на кислород. 

Още: Мутафчийски: Само в България има спор коя ваксина е по-добра

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com