МВР призна за грешка с назначение на началник в МВР болница, дали заради скандал с канцерогенни лекарства?

56472
МВР призна за грешка с назначение на началник в МВР болница, дали заради скандал с канцерогенни лекарства?
Снимка: БГНЕС

Скандалът с освобождаването на проф. д-р Георги Чернев от поста на ръководител на кожната клиника на МВР болница в София не стихва.

Съгласно официално обяснение от административния секретар на МВР Бойко Славчев, заместникът на проф. Чернев – проф. Соня Марина е назначена в нарушение на поста. Трябвало е тя да го заеме на база на конкурс (съгласно чл. 68, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда, във връзка с чл. 68, ал. 7 от Закона за лечебните заведения), но вместо това е назначена по чл. 70, а. 1, във връзка с чл. 67, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда – т.е. с директен трудов договор, с половингодишен изпитателен срок. "Но допуснатият пропуск е отстранен", твърди Славчев. На практика обаче отговорен би следвало да е силовия министър.

Това не удовлетворява проф. Чернев, който е подал сигнал до Софийска градска прокуратура (СГП), с искане за реакция. Той пита как така е отстранен пропускът, след като не знае да е проведен конкурс за длъжността и досега. Освен това казва, че е необходимо държавното обвинение да проведе независимо разследване дали ръководството на МВР болница не е принуждавало и заплашвало негови асистенти да пишат неверни докладни записки по негов адрес – записки, написани всъщност от директора на болницата Ненчо Смилов и от Марина, по думите му – подробности ТУК!

"Младен Маринов, Соня Марина и Ненчо Смилов трябва да отговарят пред прокуратурата, но и пред българските граждани най-вече. Полицията се занимава с меланоми – защо? Младен Маринов и Борисов и научни трудове ли взеха да пишат? Нека обяснят, защото следват и други данни за нездравия им интерес към кожните тумори! Защо назначения лично от тях Ненчо Смилов упражнява натиск върху асистентите?! И се крие от мен 6 месеца", попита задочно проф. Чернев пред Actualno.com.

ʺСигнали за отстраняване на Ненчо Смилов и Соня Марина са подадени в прокуратурата и те трябва да бъдат отстранени на основание 69 от НПК след повдигане на обвиненията. Ролята на Младен Маринов също трябва да бъде изяснена, както и на началника му! Покриват се данните за канцерогенни лекарства на пазара. На мен не ми дължат отговори. Дължат ги на българските пациенти. Това е всичко друго, но не и държавническа политика. Липса на компетентност и вмешателство в сфера, от която нямат и понятие", коментира още проф. Чернев.

Той добави, че двама от служителите в ръководството на МВР болница си тръгват. По думите му, зам.-директорът на лечебното заведение Бано Треновски е подал молба за пенсиониране, а отговарящият за личния състав в болницата Бойко Гешев, чиято задача е именно документацията на МВР болница, вече е пенсиониран.

ʺТези два бушона - Бойко Гешев и Бано Треновски, са били негласни букви, са и ще си останат такива. Няма да прикрият вината на останалите по веригата - Соня Марина, Ненчо Смилов, които са също един вид ʺбушони в правонарушениеʺ и трябва да носят отговорност за злоупотребата със служебното си положение. Те са изпълнявали по мое наблюдение, но и информация от самата болница - заповеди от по-горни инстанции. Политически. Тази тактика е общоизвестна, но този път няма да се получи! Младен Маринов бил отстранил собствените си грешки и това трябва вероятно да ни успокои - не! Да обясни за кого лобира и защо иска да става дерматолог? Та той няма специалностʺ, добави професорът.

Проф. Чернев е убеден, че причината да бъде принуден да напусне работа като началник на кожната клиника на МВР болница в София са негови научни публикации за канцерогенен ефект на т.нар. сартани при определени обстоятелства – ПОДРОБНОСТИ ТУК! Става въпрос за лекарства от ново поколение, с които се третира хипертония. Какво казва официално държавата по този въпрос – НАУЧЕТЕ ТУК, а ТУК НАУЧЕТЕ как проф. Чернев оборва коментара!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com