МВР призна за грешка с назначение на началник в МВР болница, дали заради скандал с канцерогенни лекарства?

57154
МВР призна за грешка с назначение на началник в МВР болница, дали заради скандал с канцерогенни лекарства?
Снимка: БГНЕС

Скандалът с освобождаването на проф. д-р Георги Чернев от поста на ръководител на кожната клиника на МВР болница в София не стихва.

Съгласно официално обяснение от административния секретар на МВР Бойко Славчев, заместникът на проф. Чернев – проф. Соня Марина е назначена в нарушение на поста. Трябвало е тя да го заеме на база на конкурс (съгласно чл. 68, ал. 1, т. 5 от Кодекса на труда, във връзка с чл. 68, ал. 7 от Закона за лечебните заведения), но вместо това е назначена по чл. 70, а. 1, във връзка с чл. 67, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда – т.е. с директен трудов договор, с половингодишен изпитателен срок. "Но допуснатият пропуск е отстранен", твърди Славчев. На практика обаче отговорен би следвало да е силовия министър.

Това не удовлетворява проф. Чернев, който е подал сигнал до Софийска градска прокуратура (СГП), с искане за реакция. Той пита как така е отстранен пропускът, след като не знае да е проведен конкурс за длъжността и досега. Освен това казва, че е необходимо държавното обвинение да проведе независимо разследване дали ръководството на МВР болница не е принуждавало и заплашвало негови асистенти да пишат неверни докладни записки по негов адрес – записки, написани всъщност от директора на болницата Ненчо Смилов и от Марина, по думите му – подробности ТУК!

"Младен Маринов, Соня Марина и Ненчо Смилов трябва да отговарят пред прокуратурата, но и пред българските граждани най-вече. Полицията се занимава с меланоми – защо? Младен Маринов и Борисов и научни трудове ли взеха да пишат? Нека обяснят, защото следват и други данни за нездравия им интерес към кожните тумори! Защо назначения лично от тях Ненчо Смилов упражнява натиск върху асистентите?! И се крие от мен 6 месеца", попита задочно проф. Чернев пред Actualno.com.

ʺСигнали за отстраняване на Ненчо Смилов и Соня Марина са подадени в прокуратурата и те трябва да бъдат отстранени на основание 69 от НПК след повдигане на обвиненията. Ролята на Младен Маринов също трябва да бъде изяснена, както и на началника му! Покриват се данните за канцерогенни лекарства на пазара. На мен не ми дължат отговори. Дължат ги на българските пациенти. Това е всичко друго, но не и държавническа политика. Липса на компетентност и вмешателство в сфера, от която нямат и понятие", коментира още проф. Чернев.

Той добави, че двама от служителите в ръководството на МВР болница си тръгват. По думите му, зам.-директорът на лечебното заведение Бано Треновски е подал молба за пенсиониране, а отговарящият за личния състав в болницата Бойко Гешев, чиято задача е именно документацията на МВР болница, вече е пенсиониран.

ʺТези два бушона - Бойко Гешев и Бано Треновски, са били негласни букви, са и ще си останат такива. Няма да прикрият вината на останалите по веригата - Соня Марина, Ненчо Смилов, които са също един вид ʺбушони в правонарушениеʺ и трябва да носят отговорност за злоупотребата със служебното си положение. Те са изпълнявали по мое наблюдение, но и информация от самата болница - заповеди от по-горни инстанции. Политически. Тази тактика е общоизвестна, но този път няма да се получи! Младен Маринов бил отстранил собствените си грешки и това трябва вероятно да ни успокои - не! Да обясни за кого лобира и защо иска да става дерматолог? Та той няма специалностʺ, добави професорът.

Проф. Чернев е убеден, че причината да бъде принуден да напусне работа като началник на кожната клиника на МВР болница в София са негови научни публикации за канцерогенен ефект на т.нар. сартани при определени обстоятелства – ПОДРОБНОСТИ ТУК! Става въпрос за лекарства от ново поколение, с които се третира хипертония. Какво казва официално държавата по този въпрос – НАУЧЕТЕ ТУК, а ТУК НАУЧЕТЕ как проф. Чернев оборва коментара!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com