МЗ: 200 000 хипертоници ще се лекуват безплатно

2454
МЗ: 200 000 хипертоници ще се лекуват безплатно
Снимка: БГНЕС

Лечението на пациенти с есенциална хипертония ще стане безплатно. Здравният министър Петър Москов внесе предложение НЗОК да заплаща изцяло цената на поне един медикамент от лекарствена група за лечение на есенциална хипертония, съобщиха от МЗ.

С тази диагноза в България са над 200 000. пациенти. В момента всеки от тях доплаща за назначеното му лекарство от 50 до 75%. Предложението си, изпратено днес до Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, министър Москов мотивира с целите на Националната здравна стратегия 2020, сред които е и подобряване на достъпа на населението до лекарствени продукти за лечение на социално значими заболявания.

Освен, че психологически и икономически обременяват хората и семействата им, социално значимите заболявания често водят и до инвалидизиране, което пречи на пациентите да изпълняват ежедневните дейности. За съжаление България е една от страните с преобладаващ висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания, а артериалната хипертония е и водещ фактор за развитието на други болести на органите на кръвообращението. Предложението на Петър Москов е в изпълнение на водената от Министерството на здравеопазването и правителството политика за гарантиране на достъпа до дейности, заплащани от НЗОК в областта на лечението на заболявания, които са най-честа причина за преждевременна смъртност и неработоспособност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com