НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април

12781
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 17:05 ч., 1 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 422 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е девет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 20.

🔘 Новите лабораторно доказани случаи са 10, като 8 от тях са в София, а 2 в Благоевград. Лабораториите работят и в момента, като продължават да изследват взети днес проби.

🔘 207 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури.

🔘 9-та жертва на коронавируса у нас - 57-годишен мъж, хоспитализиран в Интензивното отделение на болницата в Кюстендил. По информация на лечебното заведение той и съпругата му наскоро са се завърнали от Германия. Мъжът е страдал от лекостепенна хипертония, а в лечебното заведение е диагностициран и с двустранна пневмония. Жена му също е носител на вируса и е хоспитализирана. Тя е в добро състояние.

🔘 Във ВМА има 8 неосигурени хоспитализирани заболели от коронавирус. Тяхното лечение няма да бъде заплатено от НЗОК, но ще бъдат лекувани, заяви проф. Мутафчийски, началник на Кризисния щаб и на ВМА.

🔘 Сигнал: Починала от коронавирус работеща на гара "Илиянци", но колегите ѝ още не са тествани. РЗИ - София проверява случая

🔘 Баща и дъщеря са с коронавирус в инфекциозното в Добрич

🔘 Стара Загора: Още един с положителен тест за коронавирус

🔘 На първа линия: Започнало е тестването на 1000 полицаи; До момента са тествани са общо 800 военни, стана ясно от думите на генерал Мутафчийски; Председателят на Лекарския съюз: Има 32 000 лекари, но много от тях са администратори

🔘 НС: Българският депутат от ДПС д-р Хасан Адемов е болен от коронавирус, съобщи на извънредна пресконференция в полунощ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Това е първият случай на регистриран болен в НС. Днес започва тестване на всички депутати и служители в администрацията на парламента. След Председателски съвет стана ясно, че извънредното положение в страната най-вероятно ще се удължи и НС не може да работи дистанционно. Заседанието на бюджетната комисия, която трябваше да разгледа спешната актуализация на бюджета в пленарна зала засега се отлага за неоределено време. Караянчева: След резултатите от тестовете на депутатите ще решим какво да правим, нека каже и Мутафчийски. В момента д-р Хасан Адемов постъпва в болница, обяви ген. Мутафчийски. По въпроса кой ще бъде изследван, като контактен и дали журналисти ще бъдат тествани, генералът препрати топката към председателя на НС: "Групата за изследване ще бъде подадена от Цвета Караянчева. Разпределени са в две болници, ще се изследват за два дни. Каквото ни се подаде, това ще изследваме.", коментира Мутафчийски.

🔘 Правителството предлага удължаване на извънредното положение до 13 май

 

🔘 Ето кои са "зелените коридори" , по които ще идват храна и други важни стоки за България във времето на коронавирус

🔘 За болестта: Нови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 До момента няма сигурен тест за широко тестуване. Имахме готова поръчка от Китай, и в момента, в който бяхме готови да ги закупим, започнаха да се връщат тестове от Румъния, Испания, Полша и други държави като негодни. Така че търсенето продължава. За т.нар. масово тестуване, което би показало моментната катина на обществото, все още не можем да намерим надеждни тестове. Гемания има друга стратегия - те разработват съкращаване на времето за PCR тестуването. Този апарат има поизводителност около 16 теста на ден, което е... трябва да вземем 10 000 такива апарата,  сигурно", обясни проф. Мутафчийски. Кризисният щаб обяснява: Как върви с ваксината срещу коронавируса с и какво е положението с тестовете

🔘 SMS-приложението,  за което обяви вчера вицепремиера Томислав Дончев, ще бъде представенао днес на премиера Бойко Борисов и началникът на Кризисния щаб генерал-майор Мутафчийски. Дончев обясни, че то ще позволи дистанционен контрол при втвърдяване на режима в страната. Такава система използват в Албания. Това не означава, че се подготвя национална карантина, подчерта професор Мутафчийски по време на сутрешния брифинг в МС.

🔘 Варна: Арестуваха 21-годишен за неспазване на карантина, брат му го издал

🔘 Ето колко са заразените с COVID-19 в Бургас и как градът се бори с вируса

🔘 Икономически мерки: Иван Нейков разкритикува схемата 60 на 40;  Само за 10 дни регистрираните безработни у нас са с 20 000 повече; Банките са толкова добре, колкото добре са техните клиенти; Земеделският министър: Не се заразяваш с коронавирус чрез храна, първо да се продава българското ; Опашки се извиха пред бюрата по труда;

🔘 Хора с увреждания: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 Заявка за ПИК на НОИ вече и по електронен път

🔘 Пловдив: Лаборатория за тестване на коронавирус най-рано на 8 април. "Ние нямаме пълномощия да нареждаме на местните управи, а можем да даваме препоръки. Първият ни съвет беше да се създадат Оперативни щабове на областно ниво. Не бива да се надценява ролята на Националния щаб. Работата се извършва реално от структури, които винаги са съществували - РЗИ, НЗОК, Националният център по заразни и паразитни болести, Националната референтна лаборатория. Има си разработени епидемиологичи планове.", коментира проф. д-р Мутафчийски. Мерки срещу коронавируса: Масирани проверки в кв. Столипиново в Пловдив (СНИМКИ)

🔘 София: Мерки в защита на бизнеса

🔘 ВСУ с Гореща линия за психологично консултиране

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Карантина! Време е да освежим кожата си

🔘 Ето къде гледат най-много порно по време на коронавируса, България с рекорд

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 В Италия здравните власти регистрираха нови 4389 болни за 24 часа, т.е. темпът остава вече стабилно малко по-бавен, но нещата са все още далеч от успокояване. Потвърдено болните са 106 128, но „Джонс Хопкинс” дава малко по-ниско число – 105 792. За денонощието има нови 852 смъртни случаи и те вече са 12 443, което прави 11,72% смъртност на база досегашната статистика. В критично състояние са 4023 души, за оздравели се считат 15 729, т.е. 1100 души. Междувременно италианският автомобилен гигант Automobili Lamborghini обяви, че ще преустрои част от своите работилници във фабриката Sant'Agata Bolognese за шиене на хирургически маски и защитни медицински щитове за лице. Те са предназначени за болницата „Sant'Orsola-Malpigi” в Болоня. Очаква се заводът да произвежда 1000 маски и 200 щита за лице на ден. Експерти изчислиха кога Италия ще овладее епидемията

🔘 В Испания нещата са още по-сериозни – темпът на увеличение на потвърдено болните остава над 1,5 пъти по-голям от този в Италия и за последните 24 часа в мрачната статистика влизат нови 7967 болни, с което общо случаите са 95 923 т.е. страната е на трето място по заболеваемост. За денонощието са починали 748 души т.е. смъртните случаи стават 8464, т.е. засега смъртност от 8,82%. В критично състояние са 5607 души, за оздравели 19 259 т.е. малко под 2500 души.

🔘 В Германия потвърдено болните са между 71 808 по данни на „Джонс Хопкинс” и 71 985 по данни на германски медии. За денонощие увеличението на случаите е с над 5000. За последните 24 часа са починали 162 души т.е. общо 778 и смъртността вече е над 1%. В критично състояние са 1486, оздравели са между 16 100 и 17 447, т.е. тук статистиката е по-мъглява и не може да се каже точно какъв е напредъкът в това отношение.

🔘 Във Франция болните са между 52 128 и 52 836, като второто число отразява данните на „Джонс Хопкинс”. Увеличението е с малко над 3500 случая, но не бива да се забравя, че се тестват само хора със сериозни симптоми. Смъртните случаи са 3523 т.е. почти 500 нови и коефициент на смъртност от 6,76%. В критично състояние са 5565 души, за оздравели се считат между 9 444 и 9522, т.е. между 1600 и 2000 нови за последното денонощие.

🔘 Европейските домове за възрастни: В мъглата на COVID-19

🔘 Във Великобритания болните са между 25 150 и 25 500, т.е. между 3000 и 3350 нови за денонощието. Има 374 починали за последните 24 часа, сочат данните на британските здравни служби, с което общият брой починали е 1789, но има и още 4 случая от британски отвъдморски територии – 1 на Каймановите острови и 3 на островите Ченъл. 20 души остават в критично състояние, а статистиката на оздравелите продължава да не се променя и варира между 135 (на британските здравни служби) и 180 (на „Джонс Хопкинс”). В страната вече има смъртен случай на тийнейджър – 13-годишно момче, за което родителите твърдят, че нямало хронични заболявания.

🔘 В Белгия, където потвърдените случаи са 12 775, почина 12-годишно момиче т.е. това е най-младата жертва на COVID-19 в Европа.

🔘 Литва: 12 % от заразените с COVID-19 в Литва са лекари: 64 лекари са били заразени с коронавирус в страната, което представлява 12% от всички случаи в Литва. Данните за медиците са валидни към 13 април. В момента общо в страната са регистрирани 533 случая на заразяване, починали са осем души, а седем са се възстановили.

🔘 В Турция положението официално е най-тежко – 13 531 случая т.е. 2704 нови, а за денонощието са починали 46 души и с това смъртните случаи стават 214 т.е. смъртността е 1,58%. За оздравели се считат 243 души т.е. увеличение от почти 80 души. Здравният министър Фахретин Коча твърди, че само за денонощие е увеличен с 25% обхватът на тестваните. 41 града и района в цялата страна са поставени под карантина, но Турция засега не е обявила национална карантина. Властите прекратиха международните полети, затвориха училищата и университетите, забраниха масовите молитви и наложиха пълна карантина за хората над 65 години.

🔘 В Румъния потвърдено болните станаха 2245 т.е. 136 нови случая за денонощие. Има 17 нови смъртни случая и общо те са 82. 36 души са в критично състояние, 220 са оздравели т.е. има увеличение от поне 11 души тук, а вероятно и повече.

🔘 В Гърция има вече 1314 болни т.е. 102 нови за денонощието, показват данните на „Джонс Хопкинс”. Починалите са 49 т.е. 6 нови такива случая. Оздравели са 52, тук промяна няма, в критично състояние са 69 души. Община Атина призова жителите на столицата да проявят по-голямо чувство на отговорност по отношение на опазването на общественото здраве и да помагат на общинските власти в работата им, като подпомага усилията на работниците по чистотата. По-конкретно, кметството призова жителите да изхвърлят битовите отпадъци в торби в обозначените кошчета (рециклируеми, нерециклируеми, органични отпадъци и т.н.) и докато трае пандемията, да забавят резитбата на растения и дървета. В изявлението се отбелязва също, че ръкавиците и маските не са рециклируеми материали. Гръцки круизен кораб е карантиниран в Пирея заради 20 пътници с коронавирус

🔘 В Сърбия случаите вече са точно 900, т.е. 115 нови за денонощието. Смъртните случаи остават 16, т.е. няма нов, но 49 са в критично състояние, статистика за оздравели няма. В Хърватия болните са 867 т.е. 77 нови, смъртните случаи са 6 т.е. няма нов, оздравелите са 67, а в критично състояние са 32. В Северна Македония потвърдено болните са вече 329, т.е. 44 нови случая, 9 са смъртните, т.е. 2 нови, а 12 са оздравели. В Албания болните са 243, т.е. 20 нови случая, при 15 смъртни т.е. 3 нови случая, 8 в критично състояние и 52 оздравели т.е. още 8 за последните 24 часа.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Нови между 70 000 и 75 000 души са потвърдено болни от коронавирус (COVID-19) в глобален мащаб. Това сочат различни обобщени данни за последните 24 часа, сред които е информацията от американския университет "Джонс Хопкинс". Според информацията, потвърдено болните вече са между 858 700 и 863 500 души, като е явно, че съвсем скоро, вероятно още преди 3 април, числото ще надмине 1 000 000. За оздравели се считат между 176 400 и 178 000 души, т.е. между 11 000 и 13 000 за денонощие. Смъртните случаи са между 42 150 и 42 210 т.е. около 4500 нови за 24 часа.

🔘 Противоречиви данни има за Китай. Според "Джонс Хопкинс" за 24 часа там са регистрирани 67 нови случая, но статистиката на сайта BNO сочи стряскащите 1589 нови случая, след като дни наред там нямаше движение! Данните на "Джонс Хопкинс" са за 82 290 болни, докато BNO дава 83 059 болни. По данните на Worldometers обаче болните са 81 518 и няма рязка промяна на кривата. Смъртните случаи са между 3305 и 3310 т.е. има 1 и 6 нови. За оздравели се считат между 76 052 и 76 206 души т.е. между 100 и 350 души.

🔘 В САЩ е най-трудно – между 187 и 189 000 случая т.е. между 23 000 и 25 000 нови. Смъртните са вече над 3900 т.е. над 850 нови за 24 часа. В критично състояние са над 3600, за оздравели се считат между 5500 и 7000 души, като второто число е на „Джонс Хопкинс” и това прави около 2000 оздравели за 24 часа. Но сред болните е братът на легендарния тенисист Джон Макенроу – Патрик. "Това е лоша новина. Има обаче и добра - чувствам се отлично, симптомите на заболяването отминаха. Чувствам се добре на 100%", написа Макенроу в Twitter. Около трима от четирима американци в момента са или им предстои да бъдат под карантина, след като повечето щати затегнаха мерките за борба с коронавируса. Мериленд, Вирджиния, Аризона и Тенеси станаха последните няколко щата, които наредиха на гражданите да останат у дома, което означава, че 32 от 50 щата са предприели подобни крайни стъпки. Във Флорида губернаторът Рон ДеСантис, който не иска да наложи тотална блокада, заяви, че ще инструктира хората в четири окръга на юг - където заразените са повече от половината в щата - да останат у дома. Той каза, че това ще продължи поне до средата на май. Междувременно губернаторите продължават да настояват пред президента Доналд Тръмп за повече комплекти за тестване. Според оценка на Федералния резерв - централната банка на САЩ, 47 милиона души биха могли да останат без работа през следващите месеци, като САЩ все още са далеч от пика на инфекцията. В САЩ освобождават затворници с леки присъди

🔘 Нов уред открива коронавируса само за пет минути (ВИДЕО)

🔘 Десетки хиляди арестувани в Аржентина, не спазват карантината заради коронавируса. До момента 1054 аржентинци са се разболели от коронавирус, а 27 са починали. 240 се считат за оздравели.

🔘 В Русия има рязък пик – 501 нови случая за денонощие т.е. общо 2337 болни. Смъртните случаи са вече 17 т.е. нови 3, оздравели са 121 т.е. около 60 нови. Твърдение от Русия: Има тестове, които хващат коронавируса преди поява на симптоми

🔘 Случи се: Руски военен самолет с медицинско оборудване лети към САЩ (ВИДЕО)

🔘 В Южна Корея има 125 нови случая т.е. 9786 случая общо, с 4 нови смъртни и 162 общо. Оздравели са 5408 души т.е. няма новорегистрирани за денонощието.

🔘 В Иран има 3111 нови случая, т.е. 44 606 случая и 2898 смъртни, т.е. 141 нови. В критично състояние са 3703, оздравели са 14 656 т.е. около 700.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 „Очаквам пикът на коронавируса у нас да е до два – два месеца и половина. Ясно е, че пик ще има и именно затова искаме да избегнем неговия смазващ ефект върху здравната ни система“, заяви пред Нова телевизия доцент Ангел Кунчев.

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 От 13 март в България вече има едномесечно извънредно положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Депутатите временно спират работа заради коронавируса

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите. Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com