НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 29 февруари

7161
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 29 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вече вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 20:43 ч., 29 февруари, 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Няма потвърден случай на коронавирус в България.

🔘 Всички изследвани до момента 61 проби са отрицателни.

🔘 Проверка на Нова телевизия показва, че в МБАЛ "Света Петка" - Видин няма тестове за коронавирус. Напомняме, че лабораториите са четири - във ВМА в София, Националната референтна лаборатория в София, както и лаборатории във Варна и Стара Загора.

🔘 Към този час Военномедицинска академия (ВМА) е изследвала за коронавирус общо 19 проби. Всички са отрицателни. Продължава да се работи по още една проба, която ще бъде готова след около 3 часа. Общо 120 души в цялата страна са поставени под карантина.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 В Европа случаите са над 1189 души, а смъртността е под 2%.

🔘 Първи случай на болестта в Исландия.

🔘 21 са вече жертвите в Италия, заразени са 889 души.

🔘 Първи случай в Монако. Във Франция има общо 57 случая.

🔘 Нови случаи в Дания, Финландия, Норвегия и Швеция.

🔘 Данните за Германия варират - между 48 случая според университета "Джонс Хопкинс" до 72 случая според други данни, непотвърдени от СЗО. В Испания случаите са 32. Няма нито един нов смъртен случай в трите най-големи европейски държави - досега починаха само двама души във Франция, единият от които 80-годишен китайски турист.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА 

🔘 Към момента има потвърдени общо 85 968 случая на коронавирус в света. Смъртните случаи са 2942.

🔘 Извън Китай, най-тежко остава положението в Южна Корея. Оттам потвърдиха за нови случаи, с което общия брой на заразените достигна 3 150.

🔘 Според ВВС в Иран има 210 смъртни случая. Официалната статистика, обаче, показва 10 пъти по-малко починали - 21.

🔘 Предположения за нови двама заболели в Съединените щати, там потвърдените случаи са между 64 и 66. Единият от тях се е завърнал от Южна Корея, другият не е пътувал извън страната.

🔘 Нови потвърдени случаи в Мексико, Япония и Канада. В Страната на изгряващото слънце случаите са 234, в Канада са 16, в Мексико са 3.

🔘 Двама заразени и един починал са регистрирани в щата Вашингтон, САЩ. Това е първи смъртен случай от коронавирус в САЩ.

🔘 Международният фестивал на журналистиката в италианския град Перуджа, Северна Италия, бе отменен заради опасенията във връзка с новия коронавирус. 239 са новите случаи на заразени в страната и още 8 починали.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса);

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

Мерки срещу вируса в България

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от Италия.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 От 25 февруари всички пристигащи от Италия или Китай попълват анкета с лични данни. Бланките ще бъдат раздавани на стюардесите, за да се попълват още в самолет. На страницата на Софийската районна инспекция ще бъде качен и онлайн формуляр, който ще дава QR код, който в последствие ще трябва да се показва на властите на летището или на граничния пъункт. Информацията от анкетите, ще достига до личните лекари през РЗИ-тата по места. В информацията се изисква - три имена, ЕГН и личен лекар.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона, за да се предпазят пациентите в чакалните (най-вече ако е пътувал в рискови дестинации). Особено възрастните хора с хронични заболявания, при които смъртността е най-висока. При домашна карантина се поддържа по телефона ежедневна връзка с личния лекар. Ако има нужда, лекарят осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението.

🔘 При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 От кризисния щаб към правителството уточняват, че в момента започва втора вълна на грип, която съвпада с разпространението на коронавируса.

🔘 Здравните власти съветват да се приемат средства за повишаване на имунната защита, които не предпазват от заразяване, но повишават устойчивостта на организма.

🔘 Лабораториите във Варна и Стара Загора, които ще изследват проби от болни при евентуален пик на заразата, вече са готови. В момента лабораториите, в които се изследват пробите са две - ВМА и Националната референтна лаборатория. Уточнени са болниците и броя на леглата в лечебниците и допълнителните места, където ще се лекуват болни от коронавирус, при пик на заболяването. 6 часа са необходими, за да е ясен резултатът от едно изследване.

🔘 Държавата осигурява медицински маски само на служителите, които са важни за веригата на лечение при засечен коронавирус: екипите, работещи по летища и граници; екипите на Спешна помощ, които имат ангажимента за транспорта на евентуални случаи; Инфекциозните отделения, които ще ги лекуват, и служителите на гранична полиция.

🔘 По решение на премиера от държавния резерв се деблокират 100 000 л спирт и дезинфектанти, които да покрият липсите в страната. В резерва има 400 000 л, по думите на премиера.

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 Кризисният щаб към правителството дава актуална информация всяка сутрин в 08:00 ч. и в 17:00 ч. следобед.

🔘 Wizz Air намалява полетите до Северна Италия в периода между 11 март и 2 април. Авиопревозвачът "България Ер" спря полетите си от и до Милано до 27 март.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година.

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми. 

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com