НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 април

10880
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 6 април
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към : 23:30 ч., 6 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 8 са новите случаи на заболели от коронавирус от сутринта до 17 часа днес у нас. Така общият им брой вече е 549, съобщиха от Националния оперативен щаб. Всички нови случаи са в София. Лабораториите продължават да работят. Няма нови области със заразени.

🔘 Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 22. Днес в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починала 90-годишна жена. Пациентката е страдала от диабет, сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест и други придружаващи заболявания. 

🔘 201 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. 

🔘 Медицинският персонал, заразен с коронавирус е вече 30 души. Лекарите са 17, медицинските сестри - 8, друг персонал - 5. 22-ма души или 72% от тях са заразени по време на работа. 

🔘 Седем служители на Центъра за спешна медицинска помощ - София са заразени с коронавирус, съобщи на извънреден брифинг директорът ѝ д-р Георги Гелев. Заразата е виртуална и предполагаема, не конкретна, допълни Гелев. Очакват се потвърдителните резултати от тестовете. За едно дежурство адресите са между 250 и 270, за 24 часа това прави около 500 адреса. След като един екип посещава около 10-12 адреса няма как да се знае откъде е заразата. Тя не е станала днес, а е станала в предходни дни, а днес са регистрирани оплакванията, посочи още директорът.

🔘 В момента тече проучване – около 600 са били посетените адреси в тези две дежурства, в момента столичното РЗИ го обследва, и ще се свържат с хората. Ще установят колко от тях са със симптоми или с клинична картина на коронавирус.

🔘 Здравният министър Кирил Ананиев отмени всички въведени досега полицейски часове по места. Това стана с нова заповед, в която предимно се охлабват условията за работа на фермерските пазари и на селскостопанските предприятия.

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Готови ли са пробите за COVID-19 на гара "Илиянци" след смъртен случай на работеща там?

🔘 "Домашен арест" след нарушена карантина за пазаруване от хипермаркет.

🔘 643 заявления от работодатели са постъпили в Агенцията по заетостта за компенсация от държавата за запазване на работните места по схемата 60/40 за периода на извънредното положение, съобщиха от ведомството. Това е почти двойно увеличение спрямо последния работен ден на миналата седмица.

🔘 Боил Банов: Правителството стои зад културата, заплатите на артистите са гарантирани

🔘 Проф. Иво Петров: Заради коронавируса, изпускаме другите болести

🔘 Дистанционно обучение: Учителите започват да изпитват и оценяват

🔘 41-годишен мъж е бил задържан във Варна заради опит за измама с маски за лице на стойност 20 000 лева. За това съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града.

🔘 Сигнал: Пенсионери не могат да си вземат пенсиите в села без банкомати

🔘 Депутатите гледат на второ четене удължаването на извънредното положение и актуализацията на бюджета.  Вчера ресорните комисии решиха: няма да има извънреден дълг над тавана от 10 млрд лв. В актуализацията на държавния бюджет за 2020 година - тези 10 млрд лв., които се предполага, че ще бъдат гласувани в пленарна зала, няма да бъдат изтеглени като дълг от МВФ или други международни финансови институции. Това реши бюджетната комисия на парламента при гласуването за второ четене на актуализацията на бюджета. Дебатите: Депутатските заплати: ГЕРБ иска замразяване, ВМРО - заплати наполовина, "Воля" - минимална заплата

🔘 Експерт: 10 млрд. ще бъдат достатъчни, за да се преодолее кризата в икономиката

🔘 Радан Кънев към Борисов: Приложете икономическите мерки, които прилага цяла Европа

🔘 "Обединени земеделци" с мерки в подкрепа на земеделските производители и местната власт

🔘 БДЖ: Влакове се движат, вагони се дезинфекцират, но няма пътници

🔘 Няма положителни проби от помощния персонал в Народното събрание, каза генерал Мутафчийски. Изследването на всички в НС се наложи след като беше потвърден пъпрви заразен с коронавирус депутат. След това се оказа, че сред депутатите има още двама заразени.

🔘 И в Плевен започна работа лаборатория за тестване на коронавируса. Откриват се и 2 нови лаборатории в София: в Пирогов, белодробна болница "Света Анна" и Александровска болница каза проф. Кантаджиев. Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Медицински сестри и директор на ясла започват работа в МБАЛ Павликени

🔘 Започна обособяването на специално отделение за COVID-19 в MБАЛ - Асеновград

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 Млад българин в разработка на "перфектната маска" срещу коронавирус

🔘 Доц. Мангъров: Социална изолация е необходима, но сегашната е прекалена

🔘 Добромир Банев: Изолацията е изпитание, което ще преодолеем заедно чрез съвест, упорство и вяра

🔘 Коронавирус: 10 съвета как да не се заразим с диктатура

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Италия отчете 636 смъртни случая, с което общият им брой от началото на епидемията достигна 16 523. Той остава най-високият в света за една държава. Общият брой на заразените до момента, включително възстановяванията и смъртните случаи, достигна 132 547. Новите случаи са 3 599, а в критично състояние са 3 898. За оздравели се считат 22 837.

🔘 В Испания нещата вече са по-зле, отколкото в Италия, що се отнася до броя на заразените. Те са 135 032, т.е. около 3 386 нови за денонощието. Новите смъртни случаи са 528, което прави общо 13 169. За оздравели се считат над 38 000 души, в критично състояние са 6860 души.

🔘 В Германия официално срещналите се с болестта вече са 102 024. Смъртните случаи според Worldometers са 1 695. За оздравели се считат 28 700, в критично състояние са малко под 4000 души. Пандемията от коронавируса е най-голямото предизвикателство, пред което се е изправял Европейският съюз в историята си. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в понеделник.

🔘 833-ма души са починали от COVID-19 в болници и старчески домове във Франция през последните 24 часа. Това е най-високият брой смъртни случаи от началото на епидемията. Общият брой на загиналите в епидемията е 8 911 души. Още 478 души са подложени на интензивно лечение през последните 24 часа, което е по-висока цифра в сравнение с предишните дни.

🔘 От Острова: Заразата тръгнала от лаборатория в Ухан

🔘 Във Великобритания голямата новина е, че премиерът на страната Борис Джонсън е приет на интензивно лечение в болница с коронавирус, предаде ВВС. Той e помоли. външния министър Доминик Рааб да го замести, каза говорител на "Дауниг Стрийт" No 10. На този фон потвърдените случаи на COVID-19 на Острова са 51 608. Смъртните случаи са 5 373. За оздравели се считат 229, но тази част от статистиката реално не се обновява от много време. "Нахранете нацията": Няма кой да прибере реколтата във Великобритания. 

🔘 Английската кралица окуражи британците и света в специална реч: Добрите дни ще се върнат (ВИДЕО)

🔘 Австрия: болните са 12 267, смъртните случаи са 220, а за оздравели се смятат - 3 463 души. - Курц със сигнал - без външен туризъм, за да няма втора вълна на зараза с COVID-19

🔘 Турция продължава да не успява да овладее болестта – 3 148 нови случая и общият брой вече е 30 217. За последното денонощие са починали 75 души т.е. общо стават 649. 1 326 се считат за оздравели, в критично състояние са 1 415. Турция срещу коронавируса - безплатни маски и облекчения на карантината за работа в селското стопанство. Страната свежда до минимум движението на войските в Сирия

🔘 Сигнал и от Турция за успешен тест на ваксина срещу COVID-19 върху животни. Турска ваксина срещу COVID-19 може да има най-рано след половин година и то с много условия

🔘 В Румъния случаите вече са 4 057, т.е. 193 нови за денонощието. Смъртните случаи се увеличиха със 17 и вече са 168. За оздравели се считат 406, 179 са в критично състояние.

🔘 В Гърция изпитват метод за лечение на тежки случаи на коронавирус (COVID-19) - ето как и с какви лекарства

🔘 В Гърция случаите са 1755, т.е. 82 нови за денонощието. Смъртните случаи са 79 според "Джонс Хопкинс". За оздравели се считат 269. Сериозни мерки за карантина на Миконос и Санторини

🔘 През последните 24 часа в Сърбия са починали още 7 души, които са били заразени от коронавирус. Така общият брой на починалите от началото на пандемията вече е 58. 292 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие. С това общият им брой вече е 2200. По-рано днес премиерът Ана Бърнабич обяви пред телевизия Пинк, че след около десет дни започва лечение на пациенти с коронавирус с помощта на терапия с кръвна плазма, извлечена от вече излекували се пациенти.  

🔘 В Хърватия болните станаха 1 222, което е с 40 повече от вчера, смъртните случаи са 16 т.е. 1 нов, оздравелите са 130. В Северна Македония потвърдено болните са вече 570, т.е. 15 нови случая, 22 са смъртнитe, а 30 са оздравели. В Албания болните са 377, т.е. 16 нови случая, при 21 смъртни т.е. 1 нов случай, и 116 оздравели.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 1 334 233 души в глобален мащаб са се разболели от коронавирус (COVID-19), съгласно обобщени данни. От тях за оздравели се считат между 277 737, смъртните случаи са 74 105.

🔘 Противопаразитният препарат "Ивермектин" може да се окаже ефективен при лечението на коронавирус, смятат австралийски учени. Препаратът може да унищожи вируса за 48 часа, но засега само в епруветка, се казва в статия на Antiviral Research.

🔘 Повече от 10 000 души са починали от коронавируса в Съединените щати от началото на епидемията, започнала в края на януари. Около една трета от тях или 3 048 са регистрирани в Ню Йорк. Базираният в Балтимор университет, който води глобалната статистика, обяви още, че до момента в САЩ има 347 003 потвърдени случая. Броят на излекувалите се пък е 18 953. Американската администрация обмисля възможността да спре вътрешния въздушен трафик в районите, най-тежко засегнати от пандемията от новия коронавирус. Това обяви на брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп, който определи решението за много трудно.

🔘 В Китай за последното денонощие има само 39 нови случая, с което потвърдените болни са 81 107. От тях обаче 77 078 вече са здрави, смъртните случаи са 3 331, а 265 са в критично състояние.

🔘 Япония: болните са 3 654, според "Джонс Хопкинс", като смъртните случаи са 85, а оздравелите - 575. Най-вероятно в Токио и Осака ще има извънредно положение заради коронавируса

🔘 Сингапур дава помощ от 1 100 долара на всеки пълнолетен. По данни на Worldometers в Сингапур има 1 375 регистрирани случая на коронавирус, от тях 25 са в критично състояние. За излекувани се приемат 344 души, а смъртните случаи са едва 6.

🔘 В Русия потвърдените случаи са вече 6 343, т.е. 954 нови за 24 часа. Има 2 нови смъртни случая, т.е. 47 общо. За оздравели се считат 406 души.

🔘 В Южна Корея случаите са са 10 284 съгласно „Джонс Хопкинс”. Има 186 смъртни случая, т.е. 3 нови за 24 часа. Оздравелите обаче са 6 598 т.е. близо 65% от активните случаи.

🔘 COVID-19 отне 136 живота през последните 24 часа в Иран, като така общият брой на смъртните случаи достигна 3 739. Страната регистрира 2274 нови случая на зараза за същия период, каза той, като общият им брой е 60 500 в цялата страна.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 „Очаквам пикът на коронавируса у нас да е до два – два месеца и половина. Ясно е, че пик ще има и именно затова искаме да избегнем неговия смазващ ефект върху здравната ни система“, заяви пред Нова телевизия доцент Ангел Кунчев.

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Народните представители приеха на първо четене на комисия да удължат извънредното положение в страната до 13 май. Това се случи на извънредно заседание на НС в събота, 4.04.2020г. Решението им дойде и след като стана ясно, че сред депутатите има трима, болни от коронавирус. Припомняме, че от 13 март България е в извънредното положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни. Междувременно, след като приемат спешните решения - актуализация на бюджета и промени в Закона за енергетиката, с които трябва да се намалят цените на газа и тока със задна дата на потребители, депутатите временно ще спрат работа до края на извънредното положение.

🔘 Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено на извънреден брифинг в Министерски съвет.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от 4.04.2020г.. Става въпрос за 1700 души персонал, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите. Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com