НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 7 април

10075
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 7 април
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към : 23:10 ч., 7 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от МЗ.

🔘 320 или 57 % от заразените са мъже, 43% са жени. В София новите случаи са 15. Най-младият заразен е на 1 година, а най-възрастният пациент е на 90 години - жената почина вчера в Пирогов, уточни професора.

🔘 Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 23. Днес в УМБАЛ „Света Анна“, София, е починал 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години.

🔘 201 са настанените в болница пациенти, от тях 21 са интензивни в тежко състояние. Няма нова област с регистриран случай на коронавирус в страната, каза още Мутафчийски.

🔘 Случаят "Спешна помощ": 8 са вече заразените с коронавирус медици от Спешната помощ в София. Новият случай е от смяната на т. нар. 4-та бригадата в Спешното. Вчера са били изследвани още 4ма души от тази смяна. Днес се очакват 1000 бързи теста, за да се изследват всички останали служители. В момента не се налага промяна в работата на Спешната служба в София. Линейките продължават да обслужват адресите и да поемат тежестта в столицата. Очакват се и резултатите от проверката на Столичната РЗИ, която проверява 600 адреса, посетени от заразените медицински служители в две вдежурства. От РЗИ ще установят колко от хората са със симптоми или с клинична картина на коронавирус. Общо заразените медицински работници с COVID-19 в страната са 31, с новият случаи от Спешната помощ, каза проф. Мутафчийски. До момента са тествани общо 100 души, както стана ясно 1 е положителен, допълни той.

🔘 Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 31 души.

🔘 Лаборатория "Геника" ще изследва безплатно медици за коронавирус

🔘 В повечето аптеки вече има маски и дезинфектанти

🔘 Ген. Мутафчийски: Нямаме нарастване на смъртността, не правим експерименти с мерките

🔘 Колективен имунитет? Доц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще загинат повече хора. Той защити тезата си за постигане на колективен имунитет. Борисов му отговори: Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга

🔘 Проф. Асен Балтов: Първите пациенти бъркаха коронавирус с грип, разликата е огромна

🔘 Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австрялия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Още детайли от проф. Иво Петров.

🔘 Икономика: Менда Стоянова счита, че се е прекалило с темата за депутатските заплати: Късно снощи депутатите изненадващо решиха да не получават заплати до края на извънредното положение в страната; Банов: Работещите в културните институти ще получават заплатите си безотказно; Български земеделци се отказват от производство заради ниските цени на вноса; Започва изплащането на пенсиите ; ГИТ напомня: Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

🔘 Радев: Сити хора вземат решения, а гладният човек излиза на улицата

🔘 Председателят на ЕК: България показва, че солидарността е в сърцето на ЕС

🔘 Здравният министър Кирил Ананиев отмени всички въведени досега полицейски часове по места. Това стана с нова заповед, в която предимно се охлабват условията за работа на фермерските пазари и на селскостопанските предприятия. Коментарът:  "Препоръчваме ограничителните мерки да останат в сила поне до Великден", каза проф. Мутафчийски. "Броят на заболелите в световен мащаб не намалява, а намалява броят на заразените за денонощие. Тенденцията се забелязва в Италия, в Китай няма смъртни случаи, но има заразени нови. Намаляват заразените в Испания. В САЩ обаче се развиват много бързо. При нас като че ли удържаме положението и се наблюдава тенденция за задържане.", обобщи генерал Мутафчийски, началник на Кризисния щаб към Министерския съвет в България. С тези думи той коментира и фактът, че СЗО заговори за поетапно облекчаване на ограничителните мерки в световен мащаб.

🔘 Ананиев временно забрани влизането в България: целта е да се спре потокът от "безцелно пътуване към страната", ограничението важи за граждани на държави извън ЕС. "Няма нищо ново във заповедта, просто са обобщени мерките, които важат до момента", обясни проф.д-р Мутафчийски.

🔘 Полицията блокира ромската махала в Благоевград, текат проверки за нарушаване на мерките по време на извънредното положение

🔘 Как да слагаме и сваляме маската правилно, за да не се заразим

🔘 Как да убием коронавируса вкъщи?

🔘 Ето как да перем дрехите си, за да убием коронавируса по тях

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Кризата COVID-19 в Европа все още изглежда e далеч от преодоляване. Оптимизмът на СЗО обаче се базира на факта, че броят на заразените на ден на континента продължава да спада.

🔘 Светът е обърнал поглед към Великобритания след като късно снощи стана ясно, че британският премиер Борис Джонсън остава в интензивно отделение. Според източници на BBC и Skynews - мярката е предпазна, за да бъде той под медицинско наблюдение и при необходимост бързо интубиран. За момента няма данни Джонсън да има нужда от реанимация - според най-близките му в партията, състоянието му е стабилно, макар и влошено. В момента броят на заразените в страната е достигнал 55 242 души, 6 159 - са смъртните случаи, а за напълно излекувани се приемат - 287 души. Британец, който се закашля срещу полицаи, заплашвайки ги, че ще ги зарази с коронавирус беше осъден на 19 седмици затвор, се казва в изявление на лондонската полиция.

🔘 604 са смъртните случаи от коронавирус в Италия за последното денонощие. Броят е по-малък от отчетените предишния ден 636 жертви. Намаляват и новорегистрираните болни, като този показател е най-нисък от 13 март насам. Страната е на трето място в световен мащаб по брой на заразените с коронаивирус. Нов евтин тест за коронавирус ще дава надежден резултат за това, кой се е срещал със заразата. Предстои изследването да започне да се провежда в Италия.

🔘 Въпреки позитивизма на СЗО, Испания изглежда далеч от ограничаване на кризата. Страната е на второ място по брой на заразените с коронавирус - в страната те са 140 511. Броят на излекуваните е 43 208, а смъртните случаи достигнаха 13 897. Испанският премиер написа емоционално обръщение към света и призова за нов план "Маршал", публикувано от The Guardian.

🔘 Франция прекрачи прага от 10 000 смъртни случая, причинени от коронавируса. По последни данни починалите в страната са 10 328. 7 091 от жертвите са починали в болници, а 3 377 - в домове за стари хора.

🔘 Германия също е в плен на кризата COVID-19. По брой на заразените страната е на пето място в световен мащаб, след САЩ, Испания, Италия и Франция. Броят им достигна 107 458 души, смъртните случаи са 1 983, а излекувани са над 36 000 души. Изследване: В Мюнхен търсят колективен имунитет с тест за антитела

🔘 Словакия официално регистрира първите си смъртни случаи от COVID-19, съобщи здравният министър Марек Крайчи, цитиран от ДПА и "24 часа". Словашките власти вземат предвид само хора, за които е доказано, че са умрели именно от дихателното заболяване COVID19, а не заразени хора, които са починали от други болести, затова досега не е имало официални смъртни случаи от коронавируса в страната, отбелязва ДПА. Броят на заразените също е съвсем нисък - 534 души. Направени са обаче само 20 000 теста. Крайчи съобщи, че първата регистрирана жертва е починал на 30 март мъж. Той бил изписан от болница след една положителна и няколко отрицателни проби и починал от пневмония у дома си. Възрастта му и други подробности не се съобщават. Втората официална смърт от коронавирус е на жена на възраст над 65 години, която е била въввисоко рисковата група.

🔘 Австрия удължи ограничителните мерки до 1 май, но кацлерът Себастиан Курц намекна за отмяна на част от ограничителните мерки след това, ако гражданите на страната спазват стриктно правилата за социално дистанциране. В момента заразените с коронавирус там са 12 633, смъртните случаи са 243, а излекуваните са 4 046 души. За четвърти ден подред в Австрия излекуваните от коронавирус са повече от новозаразените.

🔘 В същото време правителството на Швеция поиска от парламента да му предостави допълнителни правомощия - което може да бъде индикатор, че се ориентира към по-строги мерки или дори блокада в крайна сметка. Досега Швеция предприема значително различен подход в битката с коронавируса - тоест не прилага никакви строги мерки, каквито има останалата част на Европа. Вместо това правителството призова хората просто да носят отговорност и да следват насоките за социално дистанциране. Но магазините, ресторантите и бизнеса остават отворени. Посещенията в домове за възрастни хора обаче вече не са позволени. До момента в Швеция има 7 693 потвърдени случая на заразени и 591 смъртни случая, което е рязко увеличение със 114 починали само за ден.

🔘 Позитивна новина от Белгия. Властите започнаха подготовка за поетапно излизане от режима на социална изолация, който беше въведен заради разпространението на коронавируса, заяви премиерът Софи Вилмес, цитирана от Риа Новости. Броят на заразените в страната достигна 22 194, смъртните случаи надминаха 2 000 и вече са са 2 035, а излекувани са 4 157 души.

🔘 Норвегия, една от първите европейски страни, които ще ограничи мерките срещу разпространение на коронавируса, ще облекчи ограниченията „малко по малко“, съобщи днес премиерът на страната, предаде Ройтерс. Карантината в скандинавската страна доведе до мащабна загуба на работни места. Броят на заразените с коронавирус в страната в момента е 5 903 души, смъртните случаи са едва 89, а за напълно излекувани се смятат 32 души.

🔘 Словения планира да отвори някои заводи след Великден, предстои решение на правителството. В момента заболелите в страната са 1 059, смъртните случаи - 36 , а излекуваните - 102 души.

🔘 Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в Турция се покачи до 34 109, като 3 892 от тях са били положително тествани за коронавирус през последните 24 часа. Общо 1582 пациенти са се възстановили и са изписани от болници, а 1474 пациенти в момента са в интензивни отделения.

🔘 Броят на починалите от заразата в Гърция достигна 81 души. Средната им възраст е 74 години. 90 души пък са настанени в интензивните отделения. Литургиите ще да бъдат при затворени врати в страната.

🔘 В Румъния заразените са 4 417, излекуваните - 460, а смъртните случаи са 197.

🔘 В Сърбия болни са 2 447 души, смъртните случаи са 61, а 118 са излекувани. 

🔘 Потвърдени са 5 нови случая на коронавирус в Косово, с което броят на заразените в страната става 170. 

🔘 Твърдение: Елитът в Украйна е пипнал коронавирус в луксозен курорт - сега ще се лекува при "бедняците". Същевременно носенето на маски на публично място в страната вече е задължително. 45 са жертвите на коронавирус в страната, а над 1 400 са заразени. 

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 СЗО заговори за постепенна отмяна на извънредните мерки и облекчаване на режима, наложен заради разпространението на коронавируса по света. Шефът на програмата заизвънредни здравни ситуации на СЗО доктор Майкъл Райън заяви, че страните, които искат да отменят ограничителните си мерки, трябва да го правят постепенно, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Препоръките на СЗО за ограниченията, маските и медицинските сестри

🔘 Спирането на бизнеса и другите икономически мерки във връзка с разпространението на новия коронавирус са засегнали 2,7 милиарда работници по целия свят.

🔘 Статистиката на Worldometers показва, че в световен мащаб заболелите са 1 414 710, смъртните случаи са 81 248, а за излекувани се приемат 301 304 души.

🔘 За първи път от избухването на пандемията от коронавирус, Китай съобщи, че няма нови смъртни случаи, предаде Националната здравна комисия на страната, цитирана от АФП. Случаите в континентален Китай намаляват от март, но страната е изправена пред втора вълна от инфекции, донесени от чужбина, като здравните служители докладват за почти 1000 такива случая. Мокрият пазар в Ухан отвори отново, смята се, че именно от там е тръгнала заразата от коронавирус, която достигна размерите на пандемия за по-малко от 2 месеца. Според данните на "Джонс Хопкинс" заболелите в Китай в момента са 82,687, напъллно излекуваните - 77 322 души, а смъртните случаи са 3331.

🔘 В Южна Корея заболелите са 10 331. От тях смъртните случаи са 192, а излекуваните - 6694 души. От Южна Корея: Може ли коронавирусът да остане в латентно състояние след лечение: 51 пациенти в страната, за които се твърди, че са се възстановили от COVID-19, са дали положителна проба за коронавирус след повторно тестване. Какво означава това?

🔘 Извънредно положение в Токио и още 6 области в Япония. Над 3900 са потвърдените случаи на коронавируса до момента в Япония, а починалите са 92. Мащабът на епидемията не е толкова голям, колкото в други държави, но броят на заразените продължава да расте, като особена тревога буди разпространението на вируса в Токио. В столицата до днес са регистрирани над 1000 случая, включително 83 нови.

🔘 731 жертви само за денонощие отбелязаха в Ню Йорк. Това е рекорден брой починали от заразата от началото на епидемията в САЩ. Общо 11 042 са починалите от коронавирус до момента отвъд океана. 370 397 пък са заразените с COVID-19, сочат официалните данни на здравното министерство във Вашингтон. Близо 20 000 са вече излекуваните от болестта. Президентът на САЩ Доналд Тръмп остро разкритикува Световната здравна организация, обвинявайки я, че се държи прекалено мило към Китай и дава лоши съвети по време на епидемията от коронавирус.

🔘 Новозеландски министър наруши правилата, нарече се "идиот". В страната броят на зарезените с коронавирус в Нова Зеландия е 1 160, като само един човек е починал.

🔘 В Русия 7 497 достигна броят на заразените с коронавирус, като това е рекордно за страната увеличение с 1 154 за ден. Смъртните случаи са 58, а излекувани са общо 494 души.

🔘 И в Иран расте броят на заразените - те вече са 62 589. Смъртните случаи са 3 872, а от здравното министерство са съобщили за над 27 000 напълно излекувани.

🔘 Близо 300 лекари са заразени с коронавируса в Чили, втората по брой на заболяванията в Латинска Америка след Бразилия страна, заяви Хайме Манялич, министър на здравеопазването.

🔘 Facebook ще следи движението на потребителите заради коронавируса

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин у нас, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Народните представители приеха на първо четене на комисия да удължат извънредното положение в страната до 13 май. Това се случи на извънредно заседание на НС в събота, 4.04.2020г. Решението им дойде и след като стана ясно, че сред депутатите има трима, болни от коронавирус. Припомняме, че от 13 март България е в извънредното положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни. Междувременно, след като приемат спешните решения - актуализация на бюджета и промени в Закона за енергетиката, с които трябва да се намалят цените на газа и тока със задна дата на потребители, депутатите временно ще спрат работа до края на извънредното положение.

🔘 Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено на извънреден брифинг в Министерски съвет.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от 4.04.2020г.. Става въпрос за 1700 души персонал, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите. Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com