На първо четене: Приеха промени в Закона за лечебните заведение въпреки критики от БСП

2116
На първо четене: Приеха промени в Закона за лечебните заведение въпреки критики от БСП
Снимка: Getty Images/Guliver

С 91 гласа "за", 3 "против" и 66 "въздържали се" депутатите приеха на първо четене промените в Закона за лечебните заведения.

Поправките бяха внесени лично от Даниела Дариткова, която оглавява парламентарната група на управляващата партия, както и здравната комисия на НС, и бяха приети в пленарната зала на първо четене.

Според Дариткова целта на промените е единствено да синхронизира Закона за лечебните заведения с приетия в края на миналата година Закон за публичните предприятия, в чийто обхват попадат и болниците. Забранява се в съветите на директорите и в управителните съвети на заведенията да влизат хора, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен ако са университетски преподаватели.

Приеха промени в Закона за лечебните заведения, според БСП - предпоставка за корупционни практики

Депутатите приеха промени в Закона за лечебните заведения, с които дават право на медицинските сестри, акушерки и рехабилитатори да съз...

„В противен случай ние дискриминационно ограничаваме тези лечебни заведения да се управляват от директори, които са придобили някаква научна степен”, обясни Дариткова. И уточни, че внесла законовите поправки след като получила сигнали от управителите на големите университетски болници, разтревожени, че не могат да работят по трудов договор и едновременно с това да преподават.

От БСП отказаха да подкрепят законопроекта. „За да дирижираш управлението на лечебните заведения, трябва поне да разбираш какво се случва в тях. Какво ще се случи сега с този закон? На практика хора от лечебните заведения, някои от които изпълняваха стратегически задачи и имаха възможност да бъдат членове на бордовете на тези заведения, понеже не могат да имат трудов договор в лечебното заведение, изобщо няма да могат да бъдат членове на тези бордове. А те познават най-добре спецификата на работа на лечебното заведение”, коментира соцдепутатът Георги Михайлов, който е лекар по професия.

„Ако вие определяте мнението на парламентарната група на БСП, отговорно твърдя, че сте ги подвели – не знам поради неразбиране или по друга причина – в желанието си да бъдете твърд опозиционер”, отвърна му остро Дариткова. И заяви, че единствената й цел била да облекчи правилата в Закона за публичните предприятия, засягащи болниците.

Жегнат от тона й, Михайлов обяви: „Изобщо не става дума за преподаването. Става дума за работата в лечебното заведение – за специалисти, които са от това лечебно заведение и няма да могат да участват в борда му.” Той се позова и на мнението на депутати лекари от ВМРО, които обаче предпочетоха да си замълчат. В крайна сметка законопроектът беше одобрен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com