Наближаваме критично ниво на заразените

7652
Наближаваме критично ниво на заразените
Снимка: iStock

Експертите в борбата с коронавируса зорко следят кога клъстерното разпространение на COVID-19 преминава в дифузно. Данните сочат, че репродуктивното число се покачва. В момента то е 1,24 средно за страната. Увеличават се и областите, които влизат в "червената зона". Това обобщи пред NOVA математикът на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов.

Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тях ситуацията не е добра и положението се влошава, отбеляза експертът.

Броят на новите случаи на COVID-19 у нас надхвърли 3000

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза сериозен ръст като абсолютно число, но намаля като процент. 3 004 са новооткритите зараз...

За днес стойностите в София-град показват покачване до 1,60. В Пловдив – 1,26, а във Варна – 1,17. Влошава се положението и в Бургас, където покачването достига 1,97 към 7 март. "В най-големите области виждаме, че положението се влошава. Страната също потъва бавно", коментира проф. Витанов.

Критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3. "При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24", заяви проф. Витанов. "Критичната стойност се очаква във вторник – сряда, когато ще прехвърли 1,3 за страната", добави той.

По думите му все пак ситуацията не е толкова зле колкото през ноември. За успокоение числата са още малки, но вече сме в трета вълна и трябва да сме предпазливи.

Според него следващата седмица се очаква 13 области да бъдат изправени пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен.

Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика. "Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо", каза специалистът.

Проф. Николай Витанов: 1500 заразени на ден е критичното число, което не трябва да прехвърляме

“В момента има едно плавно повишение на случаите. Има едно критично число на брой регистрирани на ден случаи, което не бива да се...

Проф. Николай Витанов посочи, че червената лампа светва след 2000 случая на заразени. До 5000 нещата са тревожни, но не и ескалиращи.

"Когато наближим 5000 положителни на дневна база, става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 000 ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%", обясни проф. Витанов.

Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията, обясни математикът.

Математикът припомни, че към момента решението на НОЩ е мерките да се налагат локално спрямо ситуацията по региони. Ако обаче нещата продължат да стават зле, не е изключен и национален подход.

За скока в заболеваемостта още не може да включим заведенията, които работят само от няколко дни, посочи проф. Витанов. По думите му резултат от това разхлабване на мерките ще се види след 10 дни. Математикът призна, че обикаля и анализира поведението на хората. И това, което вижда, не го радва.

Проф. Витанов: Влезем ли в зона от 2000 заразени на ден - лесно можем да се качим до 5000

"Още през лятото, когато имахме по 6 случая на ден, "шаранът" беше изпуснат и още тогава се формира една група от около 1,9 млн. човека...

"Има малко над 20% хора, които не спазват мерките. На тези 80%, които спазват, искам да им благодаря. И да им кажа - идват 4 седмици, които ще бъдат трудни. Спазвайте мерките, пазете се, защото заболеваемостта е висока. А тези, които не спазват, искам да им кажа: "Вече няма от какво да се оплаквате", заяви още проф. Витанов.

Той посочи, че може да вземем превес над коронавируса и чрез масова ваксинация. Очаква COVID-19 да стане сезонен грип. "Много малка е вероятността този вирус да се влоши и да се случи нещо като испанския грип", оптимист е все пак математикът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...