Началникът на ВМА съветва: Ако се връщаш от Италия, не ходи на работа 14 дни

10721
Началникът на ВМА съветва: Ако се връщаш от Италия, не ходи на работа 14 дни
Снимка: БГНЕС

Създаването на такъв щаб показва отношението на правителството. Затова не се изчака да мине една нощ. Така генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, обясни защо спешният съвет за китайския коронавирус беше пренасрочен и вместо днес (25 февруари) сутринта се проведе в късния следобед на вчерашния ден.

Има голяма разлика между вдигнал температура, който е живял само в София и няма връзки с хора, дошли си от чужбина и от такива, които се връщат например от Китай или Италия и имат температура и кашлица. Такива хора трябва да се обадят на личния си лекар и той ще обясни какво да се прави – или на телефона за бърза реакция (02 807 87 57). Болничните за карантина се дават от лични лекари – зависи от конкретния случай.

Турагенции масово отказват екскурзии в Италия заради коронавируса

Клиенти на турагенции масово отказват екскурзии в Италия заради бързото разпостранение на коронавируса на Апенините. Фирмите за почивки...

"Много е важна самодисциплината", подчерта Мутафчийски и посочи, че 5000 души седмично се връщат от Италия в България и още толкова по сухоземен транспорт. "Не препоръчвам тези хора да ходят на работа и да ограничат контактите с близките", посъветва лекарят. Но попитан конкретно за реванша Лудогорец - Интер и дали футболистите на разградчани трябва като се върнат да стоят 14 дни под карантина, който трябва да се играе при затворени врати в Милано, лекарят не пожела да вземе категорично отношение, но пък каза, че футболистите щели да са с ограничени контакти и всъщност е много вероятно мачът да се играе на друг терен.

"Когато става въпрос за хора, които нямат симптоми, те могат да намерят и друг начин да се изолират", коментира лекарят на въпрос как става изолиране. И даде пример с АЕЦ "Козлодуй", където директорът му се обадил тази сутрин и поискал практически указания, след което казал, че вероятно ще намали командировките на места в чужбина, където има епидемия.

Припомняме, че днес, 25 февруари, предстои заседание на Националния тристранен съвет точно за болничните и оплакванията на работодателите колко много фалшиви болнични има!

Мутафчийски обясни пред Нова телевизия, че още няма резултати за случая с китайското семейство от Сливен и за жена, дошла от Венеция и вдигнала висока температура. Очакват се резултати днес (25 февруари) по обяд. Ако се потвърди случай на коронавирус, трябва да се издирят най-близките, с които евентуалният болен е имал контакт.

Мими Виткова: Ще разберем дали сме готови за коронавируса, когато дойде до вратата ни

Ще разберем дали сме готови за коронавируса, когато дойде до вратата ни. Европа загуби доста време в очакване, че няма да ни се случат ...

До блокада на населени места се стига при епидемия и решения за това ще се вземат от специализирания съвет. А Мутафчийски призна, че има случаи на хора, които само са преносители на коронавируса, без да се разболеят.

"В момента няма утвърдено лечение за инфекция коронавирус", каза още ръководителят на ВМА. Всичко е в експериментална фаза, добави той, визирайки и лечение с лекарства за СПИН. Вижте повече за това лечение в този материал! А Мутафчийски изрично подчерта, че смъртността при коронавируса е малка и засяга предимно хора с хронични и оконологични заболявания. Той добави, че неслучайно китайците дезинфекцирали парите си, но и каза, че вирусът е устойчив извън жив организъм само за няколко часа.

Мутафчийски заяви и, че ще има отмяна на събития за 3 март - специално за организирани от военните събития.

Какво каза националният здравен инспектор за евентуално наличие на коронавирус в България – научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com