Националният план за ваксинация е готов, представиха го пред Борисов (ВИДЕО)

5087
Националният план за ваксинация е готов, представиха го пред Борисов (ВИДЕО)
Снимка: ПЦ на МС

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 е готов и беше представен пред премиера Бойко Борисов, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Направили са го здравният министър Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Присътвал е и проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб, който ще се занимава с логистиката при сложната операция по разпространението на ваксините.

"Ръководим се от две неща - поръчките, решенията, договорите се подписват от ЕК, а гаранцията за това, което доставят се носи от Европейската агенция по лекарствата. Така че ние създаваме логистиката и в това, в което сме инвестирали и заплатили да го дадем на българските граждани безплатно и доброволно. Струва много пари, но това е европейска солидарност и всички дръжави членки сме го решили", подчерта премиерът Бойко Борисов във видео от заседанието, публикувано във Facebook профила му.

Кои ще са първите ваксинирани?

„Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията – в първата група са лекарите, сестрите, санитарите - в този аспект", каза проф. Гигов във видео, публикувано от премиера за заседанието.

Там са и шофьорите на линейки, нали?, попита Борисов.

Всичко, което е вързано, включително и служители на МВР“, посочи Гигов.

"Втората група са хората над 70-годишна възраст, продължи той. "Практиката в ЕС е абсолютно същата, започва се с тези контингенти. Трябва плановост и планираност във ваксинирането".

Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до изолирани местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

Гигов коментира още, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.

Как ще протече ваксинирането?

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, по първоначален план страната ще бъде разделена на 7 региона. „В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион.“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов.

Обмисля се купуване на 8-ма ваксина

В момента се обсъжда на експертно ниво България да участва и в поръчка за доставка на осма ваксина, която ще е на пазара в края на 2021г., пише в прессъобщението.

Това е лекарството на френската компания "Валнева" (Valneva) - с инактивирана ваксина, обясни здравният министър. "Намерението на комисията е да се сключи договор за 30 млн. дози с двудозов режим на прилагане, като пъвите доставки ще са възможни в края на 2021г. Това предстои да бъде обсъждано и на следващото заседание на този експертен борд.", уточнява проф. Костадин Ангелов в публикуваното от премиера видео във Facebook.

Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

Работата по логистиката продължава

Здравният министър информира още, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури на Pfizer.

Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.

Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.

Очаква се днес проф. Гигов да предложи още мерки, които утре ще бъдат представени в пълнота пред кабинета. Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще бъде одобрен утре на заседание на Министерския съвет. Тогава ще бъдат утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб. До тогава проф. Гигов ще предложи допълнителни мерки по логистиката.

Борисов направи уточнение: "НОЩ начело с проф. Венцислав Мутафчийски работи през цялото време и продължава да работи. Не случайно и те присъстваха вчера. Синхрона между двата щаба трябва да са в синхрон, и "НОЩ во главе с министъра на здравеопазването всячески да подпомага - в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно.

4 000 дози ремдесивир тръгват към РЗИ-тата, те са обезпечени с лекарства и предпазни средства

В рамките на съвещанието на премиера Борисов бе докладвано още за строгата организация по снабдяването на здравната система с лични предпазни средства, с дезинфектанти и осигуряване на всички необходими медикаменти за лечението на коронавируса.

Министър-председателят Бойко Борисов изиска да продължи доставката на необходимите количества спасителни медикаменти срещу новия вирус, включително с ремдесивир.

Здравният министър съобщи, че към всички РЗИ-та в страната днес тръгват 4 000 дози от лекарството.

"Изрично искам да подчертавате всеки път, че той е безплатен за всеки български гражданин", подчерта Борисов и допълни: И затова над 22 000 нови опаковки на стойност близо 15 млн. лв. да има за всеки, "и поръчвайте още".

„Така всеки доктор, който предпише ремдесивир, до пациента му ще достигат колкото флакони са нужни. Не искам нито един да каже, аз исках, но нямаше“, категоричен бе Борисов. Той отбеляза колко важна за битката с COVID-19 e направената вчера доставка от над 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който гарантира успешната терапия на заболелите.

Цялото представяне, публикувано на страницата на премиера Борисов, вижте в следващото видео:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com