Над 75 млн. лева ще ни излезе лечението на 3000 души от COVID-19 с препарата, с който излекуваха Тръмп

9925
Над 75 млн. лева ще ни излезе лечението на 3000 души от COVID-19 с препарата, с който излекуваха Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на здравеопазването е стартирало още на 15 октомври процедурата по закупуване на комбиниран лекарствен продукт от две моноклонални антитела, предназначен за лечение на пациенти с COVID-19. Става въпрос за коктейл от антителата Casirivimab и Imdevimab, разработен съвместно от компаниите Regeneron Pharmaceuticals и F. Hoffman-La Roche . 

Това става ясно от публикуваната обществена поръчка на Министерството на здравеопазването в Агенцията по обществени поръчки. От нея става ясно, че сумата, която държавата ще трябва да плати е 7 269 804 лева с ДДС. Целта на търга е да се закупят 3000 флакона от лекарството, което означава, че лечението на един човек ще струва 2423,27 лева.

Великобритания одобри обещаващо лекарство срещу COVID-19

Агенцията по контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначение на Великобритания (MHRA) одобри първия препарат със съдържа...

По-рано тази седмица ресорният министър Стойчо Кацаров съобщи, че ще се купи подобен препарат, който все още не е одобрен от Европейската медицинска агенция, но той ще позволи употребата му у нас със специална заповед, за да се осигури "още едно оръжие за лекарите да атакуват болестта". Припомняме, че Европейската комисия вече подписа 3 договора за нови лекарства за лечение с моноклонални антитела срещу на COVID, но България се е включила само в един от договорите. Според Кацаров първите доставки могат да дойдат до края на октомври.

Без одобрение от ЕМА

Въпреки че EMA все още не е дала становище за употребата на препарата на ниво ЕС, много държави вече го използват, сред тях са Белгия, Германия, Дания, Естония, Франция, Унгария, Исландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания и Швеция. Casirivimab и Imdevimab има условно разрешение за употреба във Великобритания.

Американската Агенция по храните и лекарствата FDA разреши използването му за спешна употреба още през ноември 2020 г. Бившият американски президент Доналд Тръмп се лекуваше с тази терапия (разработена от компанията Regeneron, бел. ред.) миналата година.

В мотивите на обществената поръчка е записано, че предложението за закупуване на препарата е направено от доц. Ангел Кунчев и е съгласувано с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Най-новото от ЕС – за ваксините срещу коронавирус, за тромбозите и AstraZeneca и нови лекарства

Има още 3 ваксини срещу коронавирус, които в момента Европейската агенция по лекарствата (EMA) оценява. Става въпрос за Novavax, Cureva...

Какво представлява терапията?

Тя използва коктейл от две моноклонални антитела, предназначени да намалят тежестта на протичане на заболяването - комбинацията REGN-COV2 Casirivimab и Imdevimab. Това е първата терапия с антитела в България – прилагат се еднократно, чрез инжектиране до 7-8 ден от заразяването. 

Целевата група са нехоспитализираните пациенти с положителен резултат за коронавирус и придружаващи хронични заболявания, при които има висок риск от усложняване на заболяването. Медикаментът се използва при хора, които не могат да бъдат ваксинирани и при такива, които имат слаб имунен отговор.

Приложението му в началните стадии на болестта цели да намали риска от тежко протичане, хоспитализация и летален изход.  Медикаментът може се използва при възрастни хора и деца над 12-годишна възраст само в условията на стационар, под лекарско наблюдение по време на инфузията и до 2 часа след края ѝ, по критерии, изготвени от експертния съвет по Инфекциозни болести.

Препаратът се използва и за профилактика на COVID-19, като антителата се прикрепват към вируса и не му позволяват да проникне в човешките клетки. Моноклонално антитяло (вид протеин, бел. ред.) е проектирано да разпознава и да се прикрепя към специфична структура наречена антиген. Casirivimab и Imdevimab са проектирани да се прикрепят към spike-протеина на SARS-CoV-2 на две различни места. Когато са прикрепени към spike-протеина, те блокират взаимодействието му с ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (АСЕ2) на човешките клетки и така предодвратяват последващото навлизане и репликация на вируса в тях. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com