Над 75 млн. лева ще ни излезе лечението на 3000 души от COVID-19 с препарата, с който излекуваха Тръмп

9969
Над 75 млн. лева ще ни излезе лечението на 3000 души от COVID-19 с препарата, с който излекуваха Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на здравеопазването е стартирало още на 15 октомври процедурата по закупуване на комбиниран лекарствен продукт от две моноклонални антитела, предназначен за лечение на пациенти с COVID-19. Става въпрос за коктейл от антителата Casirivimab и Imdevimab, разработен съвместно от компаниите Regeneron Pharmaceuticals и F. Hoffman-La Roche . 

Това става ясно от публикуваната обществена поръчка на Министерството на здравеопазването в Агенцията по обществени поръчки. От нея става ясно, че сумата, която държавата ще трябва да плати е 7 269 804 лева с ДДС. Целта на търга е да се закупят 3000 флакона от лекарството, което означава, че лечението на един човек ще струва 2423,27 лева.

Великобритания одобри обещаващо лекарство срещу COVID-19

Агенцията по контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначение на Великобритания (MHRA) одобри първия препарат със съдържа...

По-рано тази седмица ресорният министър Стойчо Кацаров съобщи, че ще се купи подобен препарат, който все още не е одобрен от Европейската медицинска агенция, но той ще позволи употребата му у нас със специална заповед, за да се осигури "още едно оръжие за лекарите да атакуват болестта". Припомняме, че Европейската комисия вече подписа 3 договора за нови лекарства за лечение с моноклонални антитела срещу на COVID, но България се е включила само в един от договорите. Според Кацаров първите доставки могат да дойдат до края на октомври.

Без одобрение от ЕМА

Въпреки че EMA все още не е дала становище за употребата на препарата на ниво ЕС, много държави вече го използват, сред тях са Белгия, Германия, Дания, Естония, Франция, Унгария, Исландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания и Швеция. Casirivimab и Imdevimab има условно разрешение за употреба във Великобритания.

Американската Агенция по храните и лекарствата FDA разреши използването му за спешна употреба още през ноември 2020 г. Бившият американски президент Доналд Тръмп се лекуваше с тази терапия (разработена от компанията Regeneron, бел. ред.) миналата година.

В мотивите на обществената поръчка е записано, че предложението за закупуване на препарата е направено от доц. Ангел Кунчев и е съгласувано с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Най-новото от ЕС – за ваксините срещу коронавирус, за тромбозите и AstraZeneca и нови лекарства

Има още 3 ваксини срещу коронавирус, които в момента Европейската агенция по лекарствата (EMA) оценява. Става въпрос за Novavax, Cureva...

Какво представлява терапията?

Тя използва коктейл от две моноклонални антитела, предназначени да намалят тежестта на протичане на заболяването - комбинацията REGN-COV2 Casirivimab и Imdevimab. Това е първата терапия с антитела в България – прилагат се еднократно, чрез инжектиране до 7-8 ден от заразяването. 

Целевата група са нехоспитализираните пациенти с положителен резултат за коронавирус и придружаващи хронични заболявания, при които има висок риск от усложняване на заболяването. Медикаментът се използва при хора, които не могат да бъдат ваксинирани и при такива, които имат слаб имунен отговор.

Приложението му в началните стадии на болестта цели да намали риска от тежко протичане, хоспитализация и летален изход.  Медикаментът може се използва при възрастни хора и деца над 12-годишна възраст само в условията на стационар, под лекарско наблюдение по време на инфузията и до 2 часа след края ѝ, по критерии, изготвени от експертния съвет по Инфекциозни болести.

Препаратът се използва и за профилактика на COVID-19, като антителата се прикрепват към вируса и не му позволяват да проникне в човешките клетки. Моноклонално антитяло (вид протеин, бел. ред.) е проектирано да разпознава и да се прикрепя към специфична структура наречена антиген. Casirivimab и Imdevimab са проектирани да се прикрепят към spike-протеина на SARS-CoV-2 на две различни места. Когато са прикрепени към spike-протеина, те блокират взаимодействието му с ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (АСЕ2) на човешките клетки и така предодвратяват последващото навлизане и репликация на вируса в тях. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване