Надежда от българско проучване за лекарство, извънредната обстановка остава до края на юли

8827
Надежда от българско проучване за лекарство, извънредната обстановка остава до края на юли
Снимка: Actualno.com

Български екип е много близо до откриване на лекарство срещу коронавируса. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на специална пресконференция.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов уточни, че става въпрос за клинично изпитание на лекарството "Ивермектин". То тече от месец май насам – в 9 болници, т.е. 30 пациенти. "Надяваме се в края на месеца да имаме първични данни от тази група", каза Ананиев.

Може ли медикамент срещу краста да помага за лечението на COVID-19?

"Има начални данни за това, че утвърдено лекарство с антипаразитно действие, познато повече от 50 години, може да лекува OCVID-19. Спор...

"Ивермектин" е лекарство, което се ползва за лечение на краста и първо за него като отговор на COVID-19 се чу заради проучвания в Австралия.

До края на месец юли ще има извънредна епидемична обстановка, добави Ананиев. Той сподели, че "ако се наложи", ще има още забрани. И увери, че не се увеличават заразените медици, просто статистиката показва всички заразени, но не и специално излекуваните медици. Отделно, по тази тема, Ананиев заяви, че в линейките имало достатъчно предпазни средства и медиците можело да си сложат при нужда. А за обстоятелствата около починалия д-р Стамов е назначена проверка.

Ще има и масов контрол за спазване на противоепидемичните мерки, като здравният министър заяви, че областните щабове ще могат да въвеждат нови, локални мерки, според правомощията им. "Ще препоръчаме да бъдат намалени до минимум масовите мероприятия", подчерта Ананиев.

По този повод, здравният министър уточни, че във футболен клуб "Черно море" имало 15 души с коронавирус, но се уточнява какви са тези хора. Заради това Ананиев предупреди, че мачовете от професионалното първенство по футбол може да почнат да се играят без публика.

Здравният министър каза и, че ще има актуализация на заповедта за влизащите в България и кои ще стоят под карантина.

Москов: Управляващите съзнателно разделиха обществото по темата COVID-19

"По темата за епидемията, която разтресе света, живеем в мръсна, зацапана, токсична информационна и обществена среда. Групи от хора спо...

Броят на носителите на вируса, приетите в болница с коронавирус, хората в интензивно отделение, броят на заразените медици, картелното и дифузното разпространение на COVID-19 – това са част от показателите за вземане на решения по отношение на коронавируса.

Ананиев увери и, че всяка сутрин НОЩ има срещи с премиера Бойко Борисов, на които се обсъжда как се развиват нещата.

Медицински въпроси

Има си европейски изисквания как се регистрират новите случаи на всяко едно опасно заразно заболяване, коментира проф. Тодор Кантарджиев по отношение на съмненията за статистиката на заразените с коронавирус и действията на РЗИ. За регистрация трябват две съобщения – от лекуващ лекар и положителен PCR тест. Това важи за коронавирус, важи и за тежки инфекциозни заболявания.

Не всеки положителен PCR тест се регистрира като нов случай, подчерта професорът. Имаш ли положителен PCR тест, отделяш вирус т.е. си заразен, убеден е Кантарджиев. "Ако днес си положителен, а утре – отрицателен, кое е вярното – първото", добави професорът, който обясни отрицателен резултат с неправилно взета проба или с лошо съхраняване на материал. По думите му, нямат никакво значение резултати от лаборатории, които не са референтни.

Ко виждате, НОЩ?

Ковидът отива, та се не вижда. И малко се прави да се овладеят нещата в България. Защото, за пореден път стратегията е реакция "на парч...

Засега има наблюдения, няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб и е намаляла смъртността от него, подчерта проф. Кантарджиев. И напомни, че при тези вируси като SARS-CoV-2 много зависи какво е общото здравословно състояние и каква е възрастта на заразения.

Същевременно, националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че ще има специална заповед кога се носят маски на публични събития. Той уточни, че говорители на публично събития (водещи, включително телевизионни водещи) няма да има нужда да носят маски.

Що се отнася до хидроксихлорокина, генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски коментира, че първоначално е световен мащаб е имало наблюдения само за този препарат, после дошло утвърждаването на "Ремдесивир" в САЩ. По думите му, СЗО така и не е обяснила защо спря проучванията за хидроксихлорокина, доколкото СЗО изобщо отговаря директно за такива изследвания. "Търсенето е в цял свят", заключи Мутафчийски, който цитира проф. Момеков - че в лекарствената политика за COVID-19 има много политика и малко фармакология. Той съобщи, че лекарска асоциация в САЩ съди Федералната агенция по лекарствата и храните в САЩ заради "компроментирането на хидроксихлорокина".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com