Най-големият проблем за лекарите: Издават се средно по три заповеди на ден

3490
Най-големият проблем за лекарите: Издават се средно по три заповеди на ден
Снимка: Getty Images/Guliver

В момента най-големият проблем при всички общопрактикуващи лекари е нестабилната нормативна база. Заповеди се издават непрекъснато. Част от тях са такива – директно копирани от преди 1-2 месеца. В момента сме на 700 или 800-тната нова заповед от началото на годината, което значи, че това са средно по 3 заповеди дневно – се публикуват на сайта на министерството. Това каза пред btv д-р Виктория Чобанова – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

Освен това непрекъснато се променят и бизнес правилата с които ние трябва да работим – т.нар. Национален рамков договор, който беше приет за период от 3 години, за да можем ние да работим в стабилна система. А тя реално се променя, и то с анекси. Всеки месец, на всеки два месеца. Миналата седмица беше публикуван анекса, който позволява издаването на електронни направления за PCR. Днес видях,че ще има нов анекс, като в тези направления ще можем да включваме и хората с положителен бърз антигенен тест. Всичко това на мен ми звучи, като – "абе, правим нещо, ама не целим да свършим работа, а целим да покажем, че нещо правим", обясни още тя.

Последните заповеди на Ананиев носят пороци, които могат да внесат хаос, смята юрист

Последните заповеди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев също носят значителни пороци и по-скоро биха могли да всеят хаос. То...

Слушах колегата от Китай – как изследват цели градове. Знаете ли какво е в момента у нас? Половината от тези, които се разхождат по улицата, знаят много добре, че са болни. Част от тях са с положителни антигенни тестове, но никой не ги е карантинирал, защото все още пациент с положителен бърз антигенен тест не означава за държавата, че е болен. Той евентуално може да получи болничен от нас, но не може да бъде задължен да си стои вкъщи. В резултат на което има болни, които продават по магазините, които ходят на работа и заразяват своите колеги. Това е нещо, с което ние няма да се справим. Това е една лавина, която вече е тръгнала, която набира скорост и ние каквото и да правим оттук нататък вече сме изпуснали момента, каза тя.

С мерките в момента ще се забави процеса временно, но в момента, в който се разхлабят малко мерките и нещата ще тръгнат пак, твърди д-р Чобанова.

Защо не се прави – питайте министъра. Ние това го говорим от август. Не е въпросът в теста. Да, сега го направиха хората да могат да получат тогава, когато са болни. НЕ всеки, който поиска PCR тест, може да получи такъв. Има хора, които са преболедували и не ги пускат на работа без отрицателен PCR. Но ние не можем да дадем такъв талон на хората. Даваме само на тези, които трябва да бъдат диагностицирани в момента. И до скоро, т.е. до вчера не можехме да дадем и PCR ако имате и положителен резултат от бърз тест, каза личният лекар.

Българският начин за справяне с кризата:

Който е болен е болен, това е така. Ако вие се разболеете, ще си получите болничен, дори и без симптоматика на COVID-19, но аз аз нямам инструмент, с който да ви задължа да си стоите вкъщи като болен, и вашите контактни също. В Китай за 12 души изследват град с милионно население. Идеята не е просто да се правят изследвания, а да се вземат мерки и да се ограничи разпространението. У нас е хаос. Вие знаете ли, че огромно количество хора, вече изобщо не си правят изследвания, защото няма смисъл. Защото ще ги затворят, ще похарчат едни пари. Защото така или иначе ще им мине, те ще трябва да преболедуват. Очевидно не се притесняват за здравословното си състояние и за близките си. Притесненията настъпват, когато нещата се влошат. Тогава вече започваме да ставаме спешни и се чудим откъде да извадим възможност за тестове и хоспитализация, обясни д-р Чобанова.

Болен от коронавирус в семейството - как да не се заразят другите, обяснява руски имунолог

COVID-19, установен при един член на семейството, не означава непременно, че останалите ще имат здравословен проблем. Какво намалява ша...

Тези, които ми се обаждат, са отговорни. Голямата част от хората обаче не се обаждат на лекарите си, че са болни, чакат да им мине. А като станат малко зле, просто има Бърза, помощ, която започва да ги разхожда от болница на болница и се чуди къде ще ги приемат. Това е българският вариант за справяне с коронавируса. Неефективно. Ние сме единствената страна в света, която нормативно задължи да се смесят потоците инфекциозно болни и неинфекциозно болни във всяко едно лечебно заведение. Това е уникат. Чисто българско решение на въпроса, каза възмутена тя.

Все още не съм засичала случаи на грип, каза личният лекар. Но има и болни, които не са с COVID-19, може би върви някакъв обикновен вирус, който минава за 3-4 дена, уточни тя.

Промяна: Направление за PCR тест дори след положителен бърз антигенен тест

По думите ѝ в момента системата за електронни направления за PCR тест се напасва: "Системата започва да се завърта, възможността е направена. Тя не е съвсем коректна, доколкото Информационно обслужване вече два пъти прави актуализация на софтуера, т.е. има моменти, в които ние не можем да издаваме електронни направления. Освен това има неточности в регистъра на БЛС, където се прави проверка, преди да се издаде направлението. Но ще се напаснат системите. Бързичко става, когато системата работи. Иначе в системата се влиза през нашите софтуери, с които ние сме свикнали.", коментира тя.

За ваксинацията у нас:

Откриха още три вещества, блокиращи репликацията на коронавируса

Учени установиха, че химическите съединения в гроздето, шоколада и зеления чай могат да блокират COVID-19. Проучването е публикувано в ...

Изобщо нямам никаква идея. Първо за тези ваксини, ние лекарите нищо не знаем. Научаваме от вас, че нещо се планува, че нещо ще идва, че някакви фризери се осигуряват. Не знаем какъв е типа на ваксината. Не знаем каква е ефективността на ваксината. Нямаме никакви медицински данни. Аз как да ви дам препоръка?, попита личният лекар и пак подчерта: Ние нямаме информация за ваксините, които предстои да се прилагат. Има и нещо друго принципно: В момента сме в пик на заболяването. Каква ваксинация правим в пика на заболяването, като в момента не знаем кой е болен и кой е заразен.

РЗИ-тата не могат да се справят с карантинираните, така тя коментира фактът, че именно те ще отговарят за разпространението на ваксините. "Вижте в единния портал: Ние имаме примерно 90 000 активни случаи и 30 000 карантинирани като контактни. Сложете на един активен случай минимум 3 контактни - реално. Тези хора там ги няма. Карантинираните изобщо ги няма. Контактните на болните ги няма в системата изобщо. Никой не ги наблюдава, никой не ги следи", каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com