Неврохирург: Имаше истерия, пациентите бяха подплашени деца

2719
Неврохирург: Имаше истерия, пациентите бяха подплашени деца
Снимка: iStock/Guliver

Това не е прецедент за системата на здравеопазването, а всичко това и медийното отразяване доведе до по-трудно овладяване на ситуацията. Стегнато, ясно и точно можеше да се премине през епидемията без тези катаклизми. Появи се истерия. Така определи развитието на коронавируса и борбата с него в страната Емануил Найденов – неврохирург МБАЛ Св. Иван Рилски.

Пациентите бяха като подплашени деца, а страховете им се подклаждали от разнопосочните мнения, които излизаха в пространството, от неспециалисти, включително и хора като мен. Ние трябваше да си седим на работните места и да си мълчим, а да оставим хората – специалистите да говорят, категоричен беше той и добави: "Абсолютни изказвания не трябва да си позволява никой, специалистите са тези, които трябва да говорят по тази тема".

Коронавирусът удари финансово половината европейци

Повече от половината европейци са изпитали финансови затруднения заради пандемията от коронавирус. Това показва проучване,поръчано от Е...

"Оценката тепърва ще я разберем. Матурата предстои."

По думите му ситуацията е била по-скоро "стандартна като при всяка грипна епидемия". Грипът не е за подценяване. Това може да остане като послание в бъдеще. Има много жертви от грипни епидемии, които могат да бъдат спасени, ако се спазваха някои основни изисквания. Както сега ще ни остане маската, подчерта една от положителните поуки от пандемията медикът.

По думите му тенденцията за ниска смъртност, която отбелязваме в битката с коронавируса в момента, ще се обърне. Ще видим в много скоро време острото й проявление, смята неврохирургът. "За съжаление другите заболявания които забавиха диагностика сега ще се проявят. Очаквам повишена смъртност от други заболявания сега. Пациентите са се опитвали да стигнат до лечение но различни случаи са ги спирали в провинцията.", обясни той.

Все още се правят изследвания за болни от COVID-19 при постъпване, но какво от това? Ако тестът е отрицателен, вие не сте болен. Ако дадете отрицателен тест, не означава, че не го носите безсимптомно. Просто той вече е сред нас и трябва да живеем с него, обясни медикът и добави: Изводът е, че наистина трябва да се видят рисковите контингенти, кои хора трябва да бъдат изолирани. Изолирането на истински реално болните хора дава ефект и при овладяването на грипни епидемии, които също взимат жертви.

Сега COVID-19 ни припомня колко важен е човешкият живот, останалите ни проблеми се оказаха дребни. Посланието трябва да е позитивно, смята д-р Найденов.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 май

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

Факт е, че българският народ е болен и беден. Човек трябва да може да се лекува качествено със своя избор навсякъде, категоричен е той.

Това е един ефект, който наблюдаваме – обществото осъзна колко важно нещо е неговото здраве. Това е част от неговата сигурност. Здравният работник е човекът, който му помага и той го оцени. Нямаме нужда от аплодисменти, а от оценяване на работата ни. Благодаря, коментира още д-р Емануил Найденов.

Личната отговорност е най-важна, това е било и винаги ще бъде, сега е и най-важната поука, подчерта той.

Част от нещата в системата се избистриха. В никой случай това, което се случи не помогна за решаването на проблемите в здравеопазването. Реформите не трябва да чакат, категоричен е неврохирургът. 

Ако беше по-тежка епидемията, щяхме да видим голямата разлика между гръбнакът на системата – държавните болници, и почиващите на гърба им частни болници. Какво значи печелившо инфекциозно заведение? Светът не чака, реформата трябва да започне. Какво значи да изчакаме епидемията да свърши, коментира той думите на здравния министър Кирил Ананиев, според когото, има нужда от такива, но не в ситуацията на пандемия. "Печелившо звено в системата на здравеопазването няма. Заплащането винаги стои в основата на нещо, което има разход. Трябва да има ясна тенденция, разумно разпределение на публичните разходи в здравеопазването".

Коронавирусът: Поправките в статистиката в Европа не спират

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 5 589 626 и 5 684 795 според американск...

Трябва да има ясна тенденция какво правим насетне. По думите му е е наложително създаването на доброволни здравни фондове, защото в момента има монопол от НЗОК, което не е добре за системата.

Ахчиева пита: Оправдание ли е коронавирусът за пари от НЗОК? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване