Никакви проблеми с ваксината на AstraZeneca. Точно обратното.

8401
Никакви проблеми с ваксината на AstraZeneca. Точно обратното.
Снимка: Getty Images/Guliver

Мнозина в Германия, а и не само там, се отнасят скептично към ваксината на AstraZeneca и дори отказват да се ваксинират с нея, защото смятат, че не е достатъчно ефективна. Тези съмнения обаче не са оправдани.

Фактите

В клинични изпитания беше доказано, че след първата доза британската ваксина има ефективност от поне 76%, а ако втората доза се постави 12 или повече седмици по-късно, тази ефективност се повишава дори до 82 на сто. В друго проучване пък бе установено, че ваксината трайно намалява концентрацията на вируси в организма, което би могло да забави и разпространението на коронавируса. Именно въз основа на тези данни препаратът бе допуснат до употреба в много страни по света.

Често пъти се стига до недоразумения при тълкуването на нивото на защита, което осигурява дадена ваксина. Ефективност от примерно 70% означава, че 70 от 100 души са защитени от тежки форми на Ковид-19.

А най-новото изследване на здравните власти в Шотландия показва, че ваксината на AstraZeneca дори надхвърля всички очаквания. При нея резултатите след първата инжекция са дори по-добри, отколкото при ваксината на BioNTech/Pfizer. Досега в Шотландия с AstraZeneca са ваксинирани 490 000 души, а 650 000 са имунизирани с ваксината на BioNTech/Pfizer. Изследването, чиито резултати предстои да бъдат потвърдени от независим орган, твърди, че след първа инжекция ваксината на AstraZeneca показва 94% ефективност, а тази на Pfizer - 85%. Това означава, че рискът от тежка форма на Ковид-19 намалява с 94%, респективно с 85%.

Изследване показа сходно висока ефективност на AstraZeneca срещу мутацията на коронавируса, която беше открита във Великобритания. Според резултатите от това проучване, препаратът осигурява 75%-ова защита и срещу британската мутация.

По-ниска е ефективността на ваксината срещу южноафриканската мутация, но все пак осигурява известна защита и срещу нея. Това се обяснява с факта, че всички мутации са варианти на първоначалния вирусен щам, срещу който бе разработена въпросната ваксина. Тя може и да не разпознава мутиралите елементи на вируса, но пък със сигурност атакува основната му, изходна част.

СЗО препоръчва британската ваксина за всички лица над 18-годишна възраст - дори и там, където вече има установени вирусни мутации. От СЗО предупреждават още, че ваксината е особено важна за хора с предварителни заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, болести на дихателната система. При хората, които страдат от автоимунни заболявания или имат отслабена имунна система, са нужни допълнителни изследвания. Затова препоръката към тях е да се ваксинират след консултация с лекар.

Да не забравяме и тези две важни предимства на британската ваксина - тя е по-евтина от ваксините на BioNTech/Pfizer и на Moderna и не се нуждае от съхранение при много ниски температури.

Добри новини от Johnson&Johnson

Междувременно предстои да бъде одобрена още една ваксина срещу коронавируса - препаратът, разработен от Johnson&Johnson. Американската служба за контрол на лекарствата FDA вече съобщи, че тази ваксина има много висока ефективност - след имунизация с нея рискът от тежка форма на Ковид-19 намалява с 85,9%. Препаратът на Johnson&Johnson има висока ефективност и срещу бразилската и южноафриканската мутация, а най-добрата новина е, че за разлика от другите ваксини при препарата на Johnson&Johnson е достатъчна само една инжекция.

Още: Проучване доказа: Ваксината на AstraZeneca е по-ефикасна при по-късна втора доза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com